Hoppa till innehåll

Klubbar

Bläddra i rullistan nedan för att se kontaktuppgifter till föreningar i region norr

Linnea Åberg i barr under Barents i Tromsö Norge 2017
FOTO: Anders Åberg

Sverige tog brons i Barentskampen

2017-06-01

Det blev brons i årets Barentskamp för det svenska damlaget som bestod av fem Älvsbygymnaster. Jenny Knuts gick i spetsen och knep även bronset i mångkampen samt tog guld i hopp och silver på fristående. Lagkamraten Linnea Åberg följde tätt efter och tog silver på hopp, brons på fristående och landade strax utanför pallen i mångkampen.

Det blev en spännande uppgörelse när de tre nordliga lagen från Norge, Finland och Sverige möttes till landskamp i Tromsö under lördagen. De senaste sex åren har Sverige upprepat tagit silver i lagtävlingen och Finland har stått obesegrade med rejäl marginal till övriga länder. Men i år blev det både tronskifte och betydligt mindre marginaler mellan lagen.

 

Knappa tre poäng från guldet

 Lagtävlingen var mycket jämn efter hopp, men i barr tappade svenskorna rejält och inte heller på bom kunde de ta in på ledarna. Däremot var Sverige de klara vinnarna på fristående; dock räckte det inte till att avancera i resultatlistan, men de knappade in så att de slutade mindre än tre poäng efter guldlaget Norge och endast 1,367 poäng efter silvermedaljörerna Finland.

KVAG Barentslaget Linnea Åberg Anna Nilsson Frida Engman Kajsa Söderberg Jenny Knuts  Foto.Anders Åberg

Guld inom räckhåll

Guldet för det svenska laget var klart inom räckhåll, men det ville inte lyckas riktigt i barr där både Jenny Knuts och Linnea Åberg tappade poäng då de hade varsitt fall - och Åberg fick dessutom inte två av sina svåra övningar godkända då hon inte kom upp tillräckligt i sitt handstående. Däremot utförde Kajsa Söderberg och Anna Nilsson sina serier stabilt. Även på bommen blev det lite vingligt för det svenska laget och tillsammans fick de fyra fall. Söderberg fick, precis som i barr, den högsta svenska poängen på bom och var drygt tre tiondelar från pallen och bara 0,5 poäng från guldet i den grenen.

 

Knuts och Åberg tog grenmedaljer

På hopp gick det bättre och Linnea Åberg hade bäst poäng av alla på det första hoppet, men när snittet på de två hoppen räknades ut vann Jenny grenguldet i hopp och Linnea tog hem silvret. På fristående blev det ytterligare två medaljer till Sverige genom Knuts som knep silvret före träningskompisen Åberg som tog hem bronset och även här var det inte långt till guldet för någon av dem. Även Nilsson och Söderberg visade upp varsitt fint fristående och låg inte långt efter sina lagkamrater.

 

Jenny knep bronset i mångkampen

Knuts och Åberg låg dessutom lika inför sista redskapet - fristående - där Knuts drog ifrån med 0,334 poäng och knep bronsplatsen i mångkampen. Åberg slutade på femte plats med mycket liten marginal till fyran. Kajsa Söderberg kom sexa och Anna Nilsson nia i mångkampen. Frida Engman debuterade på Barentskampen genom att vara en stöttande reserv som var redo att rycka in om Åbergs förkylning tvingat henne att avsluta tävlingen, eller om något annat oförutsett hade hänt. Elise Pettersson som blev uttagen till laget kunde inte tävla utan bidrog genom att vara lagledare istället. Båda utgjorde en trygghet för laget.

 

- Alla flickor gjorde en bra insats. Ingen helt felfri men alla nöjda. Det var mycket tight mellan lagen så utgången var oviss in i det sista. Barr är det vi tappar mest på, säger tjejernas ordinarie tränare Tora Garberg.

 

Samtliga resultat från tävlingen finns här


Brittmari Åberg

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Huvudpartner

Huvudsponsor Stadium


Partner