Hoppa till sidans innehåll

Domarkrav


Domarkrav i Sydost från 2015.

Varje förening får fem tävlingsstarter/år (gäller ej Gympacupen) utan krav på egen domare. Vill man ha fler starter utgår en straffavgift. Föreningen får köpa tio starter för 2000 kr, om man inte har egna domare.

  • Vid 5-10 starter krävs minst en domare med steg 2.
  • Vid 10-20 starter krävs minst en domare med steg 1 och en domare med steg 2 eller två domare med steg 2.
  • Vid 20 starter eller fler krävs minst två domare med steg 2 och en domare med steg 1 eller tre domare med steg 2. 

För att räknas som aktiv domare gäller det att man dömer minst tre tävlingar/år och står som reserv på minst en. Vid utbildning av domare betalar föreningen resa och logi, resterande kostnader betalas av GF Sydost.

Observera att under grentävlingarna räknas en start/gren och lag. Till exempel på Sydostcupen/redskapscupen. Tävlar man med ett lag i Matta/Tumbling, trampett och fristående så räknas det som tre starter.  På Sydostmästerskapen så får man tävla i alla grenarna för en start/ lag. 

Går man domarkursen steg 1 (en dag) samt sitter med och provbedömer en tävling kommer man därefter att få döma Sydostcupen nivå 7,8, Sydostmästerskapen nivå 7,8 och Redskapscupen nivå 7,8. Går man steg 2 (helgkurs) får man döma alla tävlingar i regionen.  

Ny domarutbildning
Nedan finns info om de olika domarutbildningarna. GF Sydost står för alla kostnader förutom resa och logi i samband med utbildningarna.

Steg 1 (en dag)
Detta är en 1-dags utbildning med fokus på en enkel teoretisk genomgång av de viktigaste delarna i bedömningsreglementet och tävlingspärmen. Målet är att deltagarna ska få en ökad förståelse av bedömning och vilka regler det är som styr våra tävlingar, samt att deltagarna ska vara väl förberedda och motiveras att gå vidare till steg 2 i utbildningsstegen.

Inga förkunskaper krävs (förutom att man måste fylla minst 16 år under året) utan kursen riktar sig till tränare, föräldrar och andra intresserade som vill få en insikt i hur bedömning går till och vilka regler det är som styr tävlingarna. T.ex. var man kan hitta information om avdrag, övningskrav och övriga styrdokument som styr våra tävlingar. 

Genom att gå steg 1 samt sitter med och provbedömer en tävling kommer man vara berättigad att döma nybörjartävlingar i region Sydost (Sydostmästerskapen nivå 7,8, Sydostcupen nivå 7,8 och Redskapscupen nivå 7,8).

Steg 2 (regionsdomarkurs)
Detta är en 2½-dagars (fre-sön) utbildning med fokus på att utbilda domare som ska bedöma regiontävlingar. Genom kursen ska deltagarna få en fördjupad kunskap och förståelse kring bedömningsreglementet och dess övriga delar. För att gå detta steg krävs det att deltagaren har gått Domarutbildning Truppgymnastik steg 1. Nivån på kursen förutsätter att deltagaren har förkunskap om truppgymnastik på en nivå motsvarande RM samt är mycket väl inlästa på tävlingspärmen.

 

Uppdaterad: 06 FEB 2018 11:58 Skribent: Anna Jedhammar
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Gymnastikförbundet Sydost
Box 3098
350 33 Växjö

Besöksadress:
Hejargatan 7
350 33 Växjö

Kontakt:
Tel: 047021313
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKBUTIKEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Scandic