Är DU redo för skolstarten?

2012-08-21

Skolstart runt hörnet och samtidigt kommer all träning att sparka igång. Det är mycket som börjar de första veckorna på höstterminen, och när man fallit ur rutinerna kan det vara överväldigande med allt som ska jongleras. Här kommer lite tips för att göra starten mjukare :)

1)     Skaffa en kalender – planering är A och O och man kan inte hålla allt i huvudet. Det är inte kul att dyka upp till en träning en halvtimma för sent för att man glömde bort den. Lika stressigt är det att upptäcka att med det nya schemat så har man, ooooops – bara en kvart på sig att ta bussen hem och äta innan träningen. Ha koll på när du behöver vara var, och vilka grejer du behöver ha med dig. Kanske är det lättare att packa med dig en matlåda och gympakläder och ta med till skolan vissa dagar? 

2)     Och när vi ändå pratar om mat, bunkra upp med ordentliga mellanmål i väskan så du slipper blodsockerdippar. Det är inte bara fyraåringar som blir trötta och gnälliga av att vara hungriga - tonåringar och vuxna blir det också och kan bara maskera det (olika väl) ;)

3)     Om du inte redan bestämt dig för vad du ska göra under det här året är det dags att ta de stora besluten nu. Kolla upp vad alla aktiviteter du gör innebär – vilka helger går bort till tävlingar, när är det läger, när är det föreningsarbete, hur mycket tid kommer egentligen gå åt till skolarbete och familjens semesterveckor, när infaller dem?

Krockar det redan? Försök lösa det och prata med dina tränare redan nu och se om det är okej att vara borta från vissa händelser. Det är tråkigt att behöva sluta i en grupp i mitten av terminen bara för att du inte insåg hur mycket annat du håller på med, för att inte tala om det merarbete som du ger din tränare och ditt lag. Hänsyn går åt båda håll. Dessutom kan träning kosta en del och du får inte tillbaka pengar när du själv väljer att sluta. 

4)     Okej, själva träningen då. Kanske har du varit rätt aktiv under sommaren, men många har säkert tappat både kondition och muskelmassa. Börja lite lugnt de första veckorna, och om träningarna med föreningen inte startat än förbered dig ensam. Spring några varv i skogen och kör lite sit-ups och armhävningar.

Det kan ta några veckor innan du är tillbaka i formen du hade innan sommaren och även om du håller igång på gymmet eller utomhus får du vara beredd på några dagars träningsvärk efter första passen. Hur man använder musklerna i gymnastik är så speciellt att just vissa rörelser inte kan tränas någon annanstans än på tumblingtracket/trampolinen/barren. 

5)     Njut! Du är tillbaka i hallen, får "manga" händerna igen, mjuka upp fotlederna och köra. Det är en härlig känsla!! :)


Karolina Nilsson

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Senaste nytt

Så påverkar alkohol din träning

Enligt den kunskapsöversikt som tre forskare på GIH har sammanställt kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag. – Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt av alkoholkonsumtion, vilket medför att skaderisken ökar, framför allt i samband med trötthet, säger Mikael Mattsson, lektor och en av författarna. »

SweGym i Umeå 23 november 2013

Prova på ett roligt "mini-EUROGYM" i Umeå 23/11. Inspiration, workshops och uppvisningar är i fokus när det andra SweGym genomförs detta året. Läs mer i inbjudan som du når via länken. Anmälan senast 28 oktober, så snabba ryck. Och du.. Det är GRATIS att medverka! »

ZZzzZzZZz...

Som du kanske märkt händer det inte mycket på Flickis.se. Det har sin anledning, sidan sover nämligen. Gymnastikförbundet ser över andra alternativ och funderar så det knakar. Under tiden låter vi sidan sova ostörd.. Idéer eller något du gärna bidrar med? Skicka ett mail jonas.juhl@gymnastik.se direkt. »