FOTO: Elin Ventelä

Flickis.se tar pulsen på Borås GS

2012-06-01

Riksmästerskapen nivå 1 går av stapeln i Haninge nu i helgen, den 1-3 juni. Under gårdagen (läs torsdag 31 maj) finslipades övningarna in i det sista i en gymnastikhall i Borås.

Borås Gymnastiksällskap är ett av de 102 anmälda lagen till helgens tävling men konkurrensen är de inte rädda för.  – Det är en stor tävling med många lag och man har inte koll på hur bra alla är, men vi känner oss lugna, förklarar Helena Hernelind som är en av de tre tränarna för RM-tjejerna i Borås.

Många deltagare

RM nivå 1 är en rikstävling och en bra början för gymnaster som vill tävla på en lite högre nivå. Övningarna väljs utifrån tävlingsreglerna och bedömningsreglementet Team Gym där laget på tumbling ska ha en flickis som likavarv och en frivolt eller salto i minst ett varv. På trampett gäller en grupperad frivolt som likavarv, ett varv med valfri frivolt samt ett varv med hoppbord. Tävlingen har de senaste åren blivit en av Sveriges största tävlingar och i år är deltagandet rekordstort. Vendelsö GF är arrangörer och det stora deltagandet glädjer dem. –Det är roligt att så många vill delta, säger ansvariga i föreningen.  För oss är det samma jobb som vid en mindre tävling. Maten hålls om hand av skolköket, annars hade det inte fungerat, berättar Vendelsö. Funktionärer är även inhyrda för att hålla ordning i tävlingsområdet, ett slags privat hemvärn förklarar de. Totalt krävs det drygt 100 stycken funktionärer för att hålla tävlingen i rullning för de ca 2000 gymnasterna under dessa tre dagar.

Johanna Persson, Idrottskonsulent för truppgymnastik på Gymnastikförbundet tycker också att det är roligt med det stora antalet deltagare men påpekar även att det är på gränsen till vad som fungerar på en helg. -Men arrangören Vendelsö GF gör ett kanonjobb, säger Johanna till Flickis.se.

Träna, träna och träna

”Vi kör igen!”, ropar tränaren Linda Karlsson till sina uppspelta gymnaster som går till tumblinggolvet och ställer upp för ytterligare ett varv med flickisar. Det är final tjejerna siktar mot och till det krävs mycket träning och koncentration. -Vi har tränat, tränat och tränat inför det här, säger Helena. Vi har försökt att hålla en planering för att det inte ska bli ändringar i slutet. -Det är annars ganska vanligt, skrattar Linda. Humöret är på topp men nervositeten lyser stundvis igenom på både gymnaster och ledarna.

Borås har under våren varit väldigt framgångsrika och kom senast i maj på en andraplacering i finalen för västtruppen i Falkenberg.

Perfektion

Ledarna för RM-laget står och diskuterar i vilken ordning gymnasterna ska stå, tjejerna ändrar om sina placeringar i ledet igen. Allt måste stämma. Och idag, fredag, gick startskottet på tävlingshelgen med 102 tävlande lag, varav 10 ska gå till final och ett utav lagen blir vinnare. Flickis.se önskar alla gymnaster och ledare i RM 1 lycka till och hoppas att alla får en riktigt rolig gympahelg!

När: 1-3 Juni

Var: i Torvalla sporthall i Haninge (stockholm)

Om hallens Internet tillåter och inga andra teknikaliteter strular så kommer hela tävlingen sändas LIVE i GymnastikTV. Här kan du följa livesändningen! 

 

Information om tidigare RM-tävlingar:

2009: I Ängelholm med 45 tävlande lag.

2010: I Helsingborg med 45 tävlande lag.

2011: I Göteborg med 80 tävlande lag.

2012: I Haninge med 102 tävlande lag.


Elin Ventelä

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Senaste nytt

Så påverkar alkohol din träning

Enligt den kunskapsöversikt som tre forskare på GIH har sammanställt kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag. – Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt av alkoholkonsumtion, vilket medför att skaderisken ökar, framför allt i samband med trötthet, säger Mikael Mattsson, lektor och en av författarna. »

SweGym i Umeå 23 november 2013

Prova på ett roligt "mini-EUROGYM" i Umeå 23/11. Inspiration, workshops och uppvisningar är i fokus när det andra SweGym genomförs detta året. Läs mer i inbjudan som du når via länken. Anmälan senast 28 oktober, så snabba ryck. Och du.. Det är GRATIS att medverka! »

ZZzzZzZZz...

Som du kanske märkt händer det inte mycket på Flickis.se. Det har sin anledning, sidan sover nämligen. Gymnastikförbundet ser över andra alternativ och funderar så det knakar. Under tiden låter vi sidan sova ostörd.. Idéer eller något du gärna bidrar med? Skicka ett mail jonas.juhl@gymnastik.se direkt. »