Anna Lundmark som landslagsprofil på Stadium Sports Camp 2012
FOTO: Gymnastikförbundet

Stadium Sports Camp: Landslagsgymnaster som ledare

2012-07-16

Under första veckorna har Stadium Sports Camps ledarteam gästats av fem stycken landslagsgymanster. Dessa fem hade ett litet profilmöte med deltagerna och du kan här läsa lite om deras väg till landslaget och lära känna dem lite bättre.

De fem landslagsgymansterna Matilda Carlsson (mixlandslaget), Anna Lundmark (damlandslaget), Niclas Butén (herrlandslaget), Mikael Ström (herrlandslaget) samt Simon Nyberg (herrlandslaget) är med i truppen som kommer att representera Sverige på EM i oktober 2012. På Stadiium Sports Camp höll de en liten presentation och frågestund för veckans 100 deltagare, vilket Hanna Fridström har sammanfattat så att även ni på Flickis.se kan få lära känna dem lite bättre. Stort tack till Hanna!

Micke

Mikael Ström 

Micke började sin bana som gymnast när han var fyra år gammal i en barngrupp i Örebros gymnastikförening. Något år senare blev han uppflyttad till en träningsgrupp där intresset för gymnastik ökade. Vid tolv års ålder började Micke träna både trupp och trampolin. Efter en hel del framgångar med fina prestationer i såväl nationella som internationella tävlingar kom en jobbig skada där det blev svårt att hitta motivationen igen. En bristning i baksida lår gjorde att Micke tog ett uppehåll från gymnastiken i ett och ett halvt år. Att sluta med gymnastiken var inte det Micke egentligen ville och flyttade istället till Island för att jobba som tränare och komma i form igen. Ett halvår senare flyttade Micke till Stockholm för att börja träna och tävla med Brommagymnasterna. Med det följde ny energi och Micke lärde sig mycket nya volter.

Det bästa tävlingsminnet var på JSM 2008 då han tävlade på handvolt full half sträckt. (handvolt dubbel volt i sträckt med en och en halv skruv). Det jobbigaste med att vara gymnast är att komma tillbaka ifrån skadorna, men Micke tycker ändå att han har hållt sig relativt skadefri under åren som tävlingsgymnast.

När det känns tungt och inte roligt att gå till träningarna brukar Micke lyssna på bra musik och kolla på gamla klipp med både bra och dåliga prestationer för att hitta motivationen. Han brukar även sätta framtidsmål för att hålla sig motiverad längre.

Det bästa med att komma med i landslaget tycker Micke är att det finns utvecklingsmöjligheter och att få träffa och tävla med Sveriges bästa herrgymnaster. 

Simpa

Simon Nyberg

Simon Nyberg är 19 år och tränar i Brommagymnasterna. Han började träna gymnastik när han var 6 år i KFUM. Då var det artistisk gymnastik som gällde. Simon tröttnade snabbt på att träna så många timmar som krävdes och bytte över till truppgymnastik i Bromma när han var 8 år. Många av  killarna i laget tränar fortfarande tillsammans och det tycker Simon är väldigt roligt. Det roligaste gymnastikminnet var när det var kval till Junior-EM, då gick det väldigt bra för både Simon och laget.

Skador har drabbat Simon under karriären som tävlingsgymnast. Simon påpekar vikten av att värma upp och stretcha innan man börjar träna ordentligt då det minskar risken för att skada sig. En skada vid skulderbladet som gjorde att en nerv hamnade i kläm krävde en operation och rehab under lång tid. Simon höll motivationen uppe genom att titta på många filmer där han presterat bra och på så sätt var han snabbt tillbaka i träningshallen. Simon brukar även titta på filmer för att bli bättre själv genom att härma tekniken och analysera alla detaljer noga.

Det roligaste med att ha kommit med i landslaget är att all träning har gett resultat och Simon ser det som en stor möjlighet att utvecklas som gymnast för att representera Sverige på bästa möjliga sätt under de tävlingar som kommer. 

Mathilda

Mathilda Carlsson

Mathilda började träna i AGF Örebro när hon var fyra år gammal. Tolv år gammal bytte hon över till Örebro gymnastikförening för att söka nya utmaningar. Träningen i Örebro gjorde att Mathilda utvecklades mycket som gymnast och kom med i USM/JSM-laget. Laget har flera medaljer på USM/JSM/SM-nivå samt även på internationella mästerskap. Den tävlingen Mathilda minns med mest glädje är Junior-EM samt SM 2012 då hon tävlade på full rudy (dubbelsträckt med två och en halv skruv).

Mathilda har klarat sig ganska bra utan skador, dock har hon haft problem med sina benhinnor under en tid men det är lyckligtsvis på väg bort. Däremot har hon haft en del besvär med spärrar, speciellt på skruvar och framåtvarven. Hennes bästa tips är att fråga om hjälp och att inte ge upp. Fråga kompisar eller andra tränare om hjälp så kommer det så småningom gå över.

Att peppa sig själv gör Mathilda genom att lyssna på bra musik, speciellt andras tävlingsmusik. Den senaste tiden har hon haft svårt att motivera sig vilket gjorde att Mathilda har bestämt sig för att åka till Island nu i höst för att arbeta som tränare och träna själv. Självklart åker hon hem till landslagssamlingarna och hon är riktigt taggad inför Europamästerskapen i oktober.

Det allra bästa med att få representera Sverige i höst är att få tävla en så stor tävling med duktiga och erfarna gymnaster. Det kommer Mathilda bära med sig hela livet!

Lunkan

Anna Lundmark

Anna som har kämpat sig in i damlandslaget började med gymnastik som treåring. Hon började i en väldigt liten förening utan gropar eller bra redskap. Vid tolv års ålder började hon träna i Nikegymnasterna från Linköping inne i stan med skumgrop och lite häftigare redskap. Där fanns det möjlighet att utvecklas och snurra nya volter. Några år senare slogs några av Nike-tjejerna och Norrköpings Gymnastikförening ihop för att tillsammans bilda Östgötagymnasterna. Det var en stor höjdpunkt att äntligen få ställa upp på seniortävlingar och tävla SM med tjejer hon tränat med under väldigt många år.

Under 2011 flyttade Anna till Danmark för att satsa på gymnastiken och få utveckling i en miljö med bra redskap och otroligt kompetenta tränare. Anna representerade Ollerup på Nordiska mästerskapen förra året i Norge och tog där en guldmedalj i mixen. Året i Danmark i kombination med alla år av slit i dåliga hallar och skador resulterade i en fantastisk plats i damlandslaget! 

Kongo

Niclas Butén

Niclas Butén började med gymnastik när han var tre år tillsammans med sin syster. Hans mamma var ledare och Niclas var den enda killen. Något år senare började han träna med bara killar och tyckte då att gymnastiken blev roligare. Bredvid gymnastiken tränade han fotboll, judo, tennis, hockey och golf. När gymnastiken tog mer och mer tid fick de andra sporterna mindre tid och till slut valde Niclas att satsa helhjärtat på gymnastiken. Med en hel drös guldmedaljer på USM/JSM och SM fick till slut Niclas en plats i herrlandslaget. Sitt bästa minne i gymnastikkarriären var JSM 2010 då Niclas blev första truppgymnasten i Sverige med att tävla på trippelsalto.

Trots alla framgångar har Niclas drabbats av en hel del skador. Axlarna har gått ur led ett flertal gånger och han har två fotfrakturer bakom sig - den ena på Stadium Sports Camp. Niclas varnar därför för att köra för snabbt på sparkcyklarna nere på AT, i alla fall för att köra för nära stängslet... :) På SM i maj drog Niclas båda axlarna ur led samtidigt och är nu inne i en intensiv rehabperiod för att komma tillbaka igen och hålla sig skadefri.

Det bästa med att ha kommit med i herrlandslaget tycker Niclas är äran att få ställa upp och representera Sverige på EM. Vi håller alla tummar för att Niclas ska vara tillbaka på tävlingsgolvet så snart som möjligt!!

Mathilda på Stadium Sports Camp 2012

Sammanfattningsvis har vi lärt oss att karriären som gymnast och vägen till landslaget inte går spikrakt uppåt utan kantas av en hel del svackor både i motivation och på grund av skador. Våra landslagsgymnaster hälsar till alla gymnaster ute i landet att kämpa på och fortsätt träna så kanske de syns i landslaget i framtiden! Det är lätt värt eventuella motgångar! :)

Något som just du undrar? Ställ gärna din fråga nedan, då ska vi på Flickis.se försöka att återvända med svar från landslagsgymnasterna.


Hanna Fridström/Jonas Juhl Christiansen

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Senaste nytt

Så påverkar alkohol din träning

Enligt den kunskapsöversikt som tre forskare på GIH har sammanställt kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag. – Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt av alkoholkonsumtion, vilket medför att skaderisken ökar, framför allt i samband med trötthet, säger Mikael Mattsson, lektor och en av författarna. »

SweGym i Umeå 23 november 2013

Prova på ett roligt "mini-EUROGYM" i Umeå 23/11. Inspiration, workshops och uppvisningar är i fokus när det andra SweGym genomförs detta året. Läs mer i inbjudan som du når via länken. Anmälan senast 28 oktober, så snabba ryck. Och du.. Det är GRATIS att medverka! »

ZZzzZzZZz...

Som du kanske märkt händer det inte mycket på Flickis.se. Det har sin anledning, sidan sover nämligen. Gymnastikförbundet ser över andra alternativ och funderar så det knakar. Under tiden låter vi sidan sova ostörd.. Idéer eller något du gärna bidrar med? Skicka ett mail jonas.juhl@gymnastik.se direkt. »