Coaches Eye - enkel och användarvänlig app

Träning och video: app recension

2013-01-23

Hur blir man en duktig gymnast? Är det bara i hallen man lär sig? Med hjälp av Jacob Melin, en av världens absolut bästa truppgymnaster, har Flickis.se kikat närmare på en rad video-appar som kan underlätta för tränare och gymnaster under och kanske framför allt efter träningen.

Sluta sms:a smileys och z:or en stund och använd din smartphone till det den gör bäst: filma och analysera gympa! Det finns grymma och avancerade program till datorn och massvis med dyra kameror. Men det finns även en hel hög av billiga appar att ladda ner, men vilka är de och hur funkar de? Vi ger här ett förslag på appar som kan hjälpa dig som gymnast eller tränare att utvecklas. Och det bästa av allt: de funkar lika bra oavsett disciplin eller redskap.

Golf swing analysis (SwingReader) Lite (iPhone/iPad)

App: Golf swing analysis (SwingReader) Lite (iPhone/iPad)
Pris:
Gratis 0kr (lite)
Huvudsaklig användning: Med Swing reader filmar man och sedan har man möjligheten att göra det mesta. Som tex slowmotion eller rita på skärmen.
Beskrivning: Denna app är egentligen avsedd för golf, men jag har använt appen i snart 2år och tycker att appen fungerar perfekt I hallen för att visa gymnaster deras övningar eller hemma för att analysera. Man kan även Importera filmer som man tidigare filmat. Man kan visa upp det man filmat I slowmotion. Spola fram och tillbaka fantastiskt lätt utan ”hackningar” i filmen. Man kan hoppa frame by frame, Rita på displayen med hjälp av linjer mm. Man kan ladda upp filmerna direkt på Facebook eller youtube. Det finns ett par funktioner som är unika för just denna app. Det första är att man kan lägga på vinklar som man ser gradantalet på en vinkel på. Jag har använt denna funktion inte bara på redskapsträningar utan även vid friståendeträningar då svårigheterna kan kontrolleras exakt. Att kunna säga till en gymnast att det saknar 4 grader till en godkänd övning ger en grym motivation. En annan funktion är möjligheten att ”skugga” rörelsen så att man ser vart man varit i rörelsen, perfekt för att se kastparablar mm. Denna app har små saker som gör att iallafall jag gillar den riktigt mycket. En liten detalj är att så fort klippet har visats klart så börjar den spela igen (loopas). Det finns en del funktioner som är låsta som kräver man köper hela appen för 22kr. t.ex. funktioner som att lägga filmer uppe på varandra för att jämföra olika videos. Den funktionen har jag bara använt ett par gånger och kräver att man har stativ eller liknande för att bakrunden inte ska förflytta sig. Men helt klart kul när man sitter att analysera olika tekniker mm. 
Det bästa med denna app: Att lätt kunna slänga in viklar (grader) och att den är gratis.
Det mest störande med denna app: Långsam! Klippet man filmat måste renderas varje gång innan man kan se det (dock ger detta möjligheten att spola utan ”lagg”).
Bäst lämpad för tränare eller gymnast: Tränare
Pris/kvalitet: 7
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 5

Coach's eye

App: Coach's eye
Pris 38kr (iPhone, iPad, Android)
Huvudsaklig användning: Att snabbt kunna se/visa det man precis gjort och att kunna se det i slowmotion och analysera. Enkelt att skapa instruktionsklipp i efterhand.
Beskrivning: Även i denna app finns det bra funktioner för slowmotion granskning och möjligheten att rita på skärmen. Efter man filmat är klippet klart att visa på någon sekund vilket är perfekt om man vill hinna fånga många övningar tätt efter varandra eller snabbt kunna se det man filmat. Vid analyseringsläget kan man även välja att spela in, vilket betyder appen gör en film av det man säger och ritar på filmklippet. Därefter kan man exportera detta som en film i säg och dela med sig på t.ex. facebook och youtube. I denna app kan man även importera eller exportera klipp direkt från Dropboxen
Det bästa med denna app: Att den är så snabb från att det jag filmat till att kunna se/analysera och att den finns även till Andriod telefoner.
Mest störande med denna app: Inga riktiga hightech funktioner för den pengen appen kostar tyvärr.
Bäst lämpad för tränare eller gymnast: Tränare
Pris/kvalitet: 5
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 8

SloPro

App: SloPro
Pris: Gratis 0kr (iPhone, iPad)
Huvudsaklig användning: Att visa det man filmat i en fet slowmotion.
Beskrivning: Appen fungerar så att man filmar och därefter kan man se klippet i slowmotion. Man kan även välja att sakta ner klippet extremt mycket (upp till 1000fps) eller lägga på effekter som gör att objekt (gymnaster) inte hackar fram eller att det blir suddigt (blurigt) runt om dem. Dock tycker jag att dessa funktioner inte riktigt funkar perfekt för gymnastik men kanske kan ge en cool effekt om man satsar på att göra en sampler eller annat. Det finns inga funktioner som att rita på skärmen eller dylikt men en perfekt app för just det att filma och sedan snabbt se det i slowmotion. Det finns en uppgradering som kostar 22kr som ger en möjligheten att bla. exportera filmerna till ”Camera roll” och gör det möjligt att se video även i efterhand.
Det bästa med denna app: Att den är så snabb från att det jag filmat till att kunna se.
Det mest störande med denna app: Få funktioner och svårt att spola/stanna till vid ett exakt tillfälle i klippet.
Bäst lämpad för tränare eller gymnast: Gymnast
Pris/kvalitet: 5
Funktioner: 3
Användarvänlighet: 7

Video delay

App: Video delay
Pris: 38kr (iPhone, iPad)
Huvudsaklig användning: Visa upp kamerans bild senare på displayen
Beskrivning: Appen är konstruerad så att det som kameran spelar in visas på skärmen senare. Du väljer själv hur mycket senare. Du kan lätt svepa över skärmen och då sätta en ”delay” mellan 0.25sek och till upp till 2minuter! Appen flyter på otroligt smidigt och det är inget lagg eller så. Om du råkar missa det du ville se för 10sek sedan är det bara att skrolla så att fördröjningen är på 20sek och det du ville se kommer då efter en liten stund. Appen har även möjlighet att dela upp skärmen i 4 mindre skärmar där du kan sätta varje skärm till exakt så lång fördröjning som du vill. Extremt smidigt och coolt om man tex har 3-4sek mellan rutorna så får man se sig själv 4 gånger om man vill utan att spola tillbaka eller ändra inställningar. Har man en skärm/projektor med HDMI ingång kan man koppla en iPhone eller iPad och vips så syns allt där. Programmet har ingen möjlighet till slowmotion tyvärr.
Det bästa med denna app: Ett billigt och snabbt sätt att få en egen ”delay” funkton i hallen utan behöva skaffa kamera + hdd-dvd+ en skärm (som det känns igen från en del hallar runt om, speciellt i Danmark).
Det mest störande med denna app: Ingen möjlighet till slowmotion eller möjlihet att rita på skärmen.
Bäst lämpad för tränare eller gymnast: Båda
Pris/kvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 9

Splice - Video Editor

App: Splice – Video Editor (free)
Pris: Gratis 0kr (iPhone, iPad)
Huvudsaklig användning: Att redigera ihop en film av de filmer eller foton som tagits med iPhone/iPad
Beskrivning: Appen är ett enkelt och smidigt sätt att klippa ihop dina videoklipp till en snygg film med text och musik. Du änvänder de mycket användarvänliga menyerna för att skapa din helt egna film. Appen är som sagt gratis och har ett begränsat utbud av effekter och övergångar. Men såklart så finns det möjligheter att köpa en hel uppsjö av tillägg som tex boarders och ljudeffekter. Jag tycker Appen är perfekt för en själv som gymnast att snickra ihop en fet ”peppvideo” till laget eller varför inte använda den för att videoblogga när man är på träningsläger eller annat då man inte har tillgång till en dator? Jag skulle vilja säga att appen är lite som gamla Windows Movie Maker eller iMovie  Det finns grundgrejerna men inget mer. Men slowmotion för filmklippen och ”crop” för bilderna funkar utmärkt. Maxupplösning vid export är 640x480. 
Det bästa med denna app: Smidigheten att kunna redigera ihop en snygg film med bara ett par fingerdrag på skärmen.
Det mest störande med denna app: Som alla andra enkla videoredigeringsprogram så vill man efter ett tag ha mer...
Bäst lämpad för tränare eller gymnast: Gymnast
Pris/kvalitet: 8
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 8

Hjälp till självhjälp

Önskar du mer input till hur du kan skapa en snygg sampler eller lära dig utifrån video? Ta del av två simpla guides på Flip'a'trick Squads hemsida.

Flickis.se tackar Jacke för hans inblick i den magiska videoapp världen! Gör som Jacke: träna hårt, filma mycket och kolla på dig själv - då blir du grym!

Kom ihåg att du måste ha tillstånd att filma andra på träningen och att målmandstillstånd krävs om gymnasterna är under 18 år. Här hittar du ett exempel på ett sådant tillståndsformulär. 

Har vi missat den grymmaste appen som finns i listan ovan? Tipsa gärna med en kommentar och DIN recension här under eller på mail till jonas.juhl@gymnastik.se.

Jacob 'Jacke' Melin

Fotograf: Andreas Gustafsson

Jacke är 87:a och började med gymnastik när han var 12 år gammal i Sundsvalls GK Jaktfalken. Några år, många tränings- och gympafilm-tittande timmar senare var han en viktig del av Sveriges första trupplandslag under EM 2012, med en fantastiskt välförtjänad silvermedalj som resultat. Jacke har varit första gymnasten att tävla på en rad olika övningar, bland annat full full half (trippel med 2½ skruv) samt överslag full half (överslag dbl med 1½ skruv). Han har även hunnit med några år som fulltidsanställd tränare i Gerpla på Island och är nu tränare för USM/JSM herrar - och såklart fortfarande aktiv gymnast - i Brommagymnasterna i Stockholm.

Med Jackes egna ord: "Tänk gymnastik utanför hallen - man lär sig mer än man tror på det sättet. Det är egentligen utanför den vanliga träningen att man blir en riktig smart gymnast".


Jonas Juhl Christiansen

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Senaste nytt

Så påverkar alkohol din träning

Enligt den kunskapsöversikt som tre forskare på GIH har sammanställt kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag. – Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt av alkoholkonsumtion, vilket medför att skaderisken ökar, framför allt i samband med trötthet, säger Mikael Mattsson, lektor och en av författarna. »

SweGym i Umeå 23 november 2013

Prova på ett roligt "mini-EUROGYM" i Umeå 23/11. Inspiration, workshops och uppvisningar är i fokus när det andra SweGym genomförs detta året. Läs mer i inbjudan som du når via länken. Anmälan senast 28 oktober, så snabba ryck. Och du.. Det är GRATIS att medverka! »

ZZzzZzZZz...

Som du kanske märkt händer det inte mycket på Flickis.se. Det har sin anledning, sidan sover nämligen. Gymnastikförbundet ser över andra alternativ och funderar så det knakar. Under tiden låter vi sidan sova ostörd.. Idéer eller något du gärna bidrar med? Skicka ett mail jonas.juhl@gymnastik.se direkt. »