Hoppa till innehåll

Regioner

Välj närmaste region och tryck på knappen.

Regionernas nyheter

Vill - och kan - du inspirera andra?

Gunnar Jansson ledar uppvärmning på S.U.0.8
FOTO: Linkan

Blivande ledare?

Vad är en ledare egentligen? Jo, det är en person som tar sig tid att hjälpa andra att utvecklas; gymnastisk, socialt och personligt. Inte konstigt att många företagsledare ser mycket positivt på ideell ledarerfarenhet!

...men vad krävs för att kunna bli ledare?

Inte alla personer passar direkt som ledare inom gymnastik. Några har alla förutsättningar att ta på sig rollen, medans andra får jobba hårt i fall de vill uppleva succén och responsen från gymnasterna som duktiga tränare får uppleva. Men de flesta KAN faktiskt lära sig!

Det finns såklart ett flertal viktiga egenskaper man bör ha som person, och i stället för at du funderar om du har dessa eller inte, kan du i stället fundera på vad du skulle svara på dessa frågor:

 1. Intresserar du dig för vad andra människor tänker och hur de mår?
 2. Har du oftast som roligast när du är tillsammans med andra?
 3. Har du lust att lära och utveckla dig (inte enbart i skolan...)?
 4. Får du ofta goda idéer som du gärna skulle testa?
 5. Tycker du att gymnastik är grymt och jätteroligt?
 6. Tycker du om att fixa och anordna olika grejer?
 7. Vill du ofta göra saker bättre än de redan är?
 8. Vill du ofta - eller kanske alltid - veta mer?
 9. Inspireras du av att se andra utvecklas?

Tränargänget - SU07

...vad skulle du själv få ut av att vara ledare?

Om du svarade positivt på de flesta av frågorna ovan, då borda du verkligen komma igång som ledare/hjälpledare på en gång! Da har du jo det som krävs, och har intresset att påverka och utveckla andra positivt samtidigt som du själv utvecklas!

Genom att fungera som ledare, skulle man utifrån ovanstående kunna hävda att du efter några år utvecklade dig såhär:

 1. Du blir definitionen på en super kompis och en jätte omtyckt kollega i framtiden :)
 2. Du gillar att ingå i team, och blir lätt mittpunkt i sociala sammanhang
 3. Du kommer att uppleva personlig framgång (inte menat som det står i horoskopen... :), och stor motivation av att engagera dig mer intensivt i ditt intresse
 4. Du utvecklar ett kreativt tänk, och kommer att lära dig mycket av den erfarenhet dina projekt ger dig (för som ledare får du oftast genomföra dina idéer)
 5. Det gör att du "blir kvar" inom gymnastiken, får massor med trevliga kompisar som delar ditt intresse runt om i landet
 6. Du blir bra på att planera och strukturera, och får värdefull erfarenhet av vad som fungerar och vad som kanske inte går lika bra
 7. Du blir mer ambitiös och kvalitetsmedveten, och hittar ofta lösningar själv
 8. Du lär dig att lyssna, att söka upp information och förstår framöver ofta helheter och samband bättre
 9. Du blir bra på att bidra osjälvisk till andras framgångar, och kommer att uppleva stor motivation genom båda dina egna och andras strävan

Skulle inte du tycka om den personen? Med andra ord: att ge lite av dig själv till andra ger så himla mycket tillbaka! Att inte alla är ledare redan är jo jättekonstigt egentligen :) SISU har även gjort en rapport om vad du som ung får ut av ledarskapet. Rapporten hittar du här.

Utbildning och utveckling går hand i hand - även inom gymnastiken!

... klart jag ska bli ledare, men hur kommer jag igång?

Du kontakter faktiskt bara din nuvarande ledare eller någon annan i din förening. De kommer att hjälpa dig igång på rätt nivå, och hjälper garanterat gärna till med att hitta rätt utbildning för dig.

Gymnastikförbundets Ungdomskommitté består av unga som själva har erfarenhet som ledare och även de hjälper dig gärna på väg. Maila Idrottskonsulent Ungdom Filip Krolopp på filip.krolopp@gymnastik.se då ser de till att hjälpa dig på bästa sättet.

 

... hur utbildar jag mig?

Om du är/har blivit nyfiken, kan du själv läsa mer om de olika utbildningar som Gymnastikförbundet erbjuder under menypunkten "Utbildning" som du hittar längst upp på sidan. Se till att gå BAS utbildningen först, da får du en ovärderlig start på din ledarkarriär, och kan sen fortsätta inom den utbildningsstege som passar dig bäst.

Lycka till!


Filip Krolopp  |  Senast uppdaterad: 2017-03-01

Tillbaka

Ta ett steg bakåt

Huvudpartner

Huvudsponsor Stadium


Partner