Hoppa till sidans innehåll

Svensk Gymnastik Vill


2012 satte vi upp riktningen Svensk Gymnastik – Rörelse hela livet, vilken beskriver de många ansikten som vi tillsammans representerar. Inom vår utvecklingsmodell ryms allt från den grundläggande barngymnastiken till seniorernas rörelseglädje. Däremellan finns en mångfald av olika uttryck inom gymnastiken, som kan handla om tävling, träning eller uppvisning.

Oavsett form, har vi samlat oss kring hur vi anser att Svensk Gymnastik ska bedrivas. Det finns beskrivet i utvecklingsmodellens nyckelfaktorer. I grunden handlar det om att finna glädje i det vi gör, att alla inte vill göra lika och att ha respekt för varandra. Vår värdegrund med tillhörande uppförandekod är en bas för all vår verksamhet.

Grunden i det vi gör, och gymnastikens attraktions- och utvecklingskraft, finns i föreningarna. Oavsett om de är nya eller har funnits med i några eller många år. Gymnastikförbundet är en katalysator i utvecklingsarbetet och ser till att Svensk Gymnastik har rätt förutsättningar för att bedriva verksamheten och nå målen.

Tillsammans värnar vi om det unika inom Svensk Gymnastik. För det vi gör tillsammans är unikt. Många vänder sig till oss när det gäller den grundmotoriska träningen och ser med fascination på det som vi ser som naturligt. Svensk Gymnastik har aldrig varit mer attraktiv än nu. Känn er stolta för vad vi tillsammans representerar och presterar.

/Förbundsstyrelsen

 

Svensk Gymnastik Vill innehåller följande delar:

  • Verksamhetsidén "Svensk gymnastik - Rörelse hela livet"

  • Verksamhetsmål "Vision 2020"

  • Svensk gymnastiks Värdegrund

  • Svensk gymnastiks Uppförandekod

  • Utvecklingsmodell och nyckelfaktorer

  • Verksamhetsinriktning - Gymnastikförbundets roll

  • Verksamhetsinriktning - Fokusområden

 

Läs Svensk Gymnastik Vill

Svensk Gymnastik Vill för utskrift

Engelsk version av Svensk Gymnastik Vill

 

För att få en ännu tydligare bild av Svensk Gymanastik Vill rekommenderar vi att du även läser tidigare versioner av Svensk Gymnastik Vill. Dessa ligger till grund för den nuvarande vägen och förklarar bland annat Utvecklingsmodellen i sin helhet.

Svensk Gymnastik Vill 2015-2016 (kommer inom kort)

Gymnastiken Vill 2013-2014

 

Historiskt arbete kopplat till värdegrundsfrågor och tävling

I början av 2012 publicerade Dagens Nyheter en artikelserie om gymnastiken, där en mycket negativ bild målades upp och hur barn- och unga behandlas inom gymnastiken.

Kritiken togs på allvar och artiklarna blev avstampet till en omfattande mediegranskning av svensk landslagsgymnastiken, men också inom rörelsen. Sedan dess har ett omfattande, och forfarande pågående arbete, initierats. En av de första aktiviteterna var att låta en oberoende part utreda ledarkulturen inom svensk landslagsgymnastik. Jonas Stiers, professor i socialpsykologi vid Mälardalens Högskola, utredning kan du läsa här. 

Här kan du läsa ett axplock av artiklar som publicerats på webben kring värdegrund.  De beskriver flera av de aktivteter, åtgärder och uttalanden som Gymnastikförbundet gjort genom åren. Förteckningen är inte komplett. 

Ett flertal åtgärder har genomförst inom gymnastiken de senaste åren. Sammanställningen är daterad juni 2016, men utvecklingsarbetet fortsätter. 

Uppdaterad: 20 NOV 2017 16:34
Skribent: Emelie Berglund
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKBUTIKEN

Webbshop

PARTNERS

Stadium Pensum logotyp Vera Sport logotyp Scandic Catea logotyp Svedea logotyp LEG Logotyp unisport logo Folkspel logotyp Svenska Spel

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Scandic