Fem medaljer till Sverige under JNM i truppgymnastik

En bild

De nordiska mästerskapen i truppgymnastik för juniorer har avgjorts i Lund under lördagen. Med stort hemmastöd på läktaren tog de svenska lagen hem totalt fem medaljer.

Läktaren i Sparbanken Skåne Arena var välfylld av medresta supportrar från alla de nordiska länderna och dagen blev verkligen en publikfest. Flera av gymnasterna på golvet gjorde sin första internationella tävling, en både nervös och pirrig känsla. Efter en heldag i tävlingshallen summerar den svenska delegationen dagen till totalt fem medaljer, varav ett guld.

Mixedlagens tävling inledde dagen och Sverige representerades av Halmstad Frigymnaster och Enebybergsgymnasterna. Det blev medalj för Sverige direkt genom laget från Halmstad som gjorde en fin tävling i alla tre grenar och tog hem bronset med totalpoängen 45.850. Det unga mixedlaget från Enebybergsgymnasterna gjorde också en fin tävling och slutade på sjunde plats. Guldet i mixedklassen gick till det isländska laget Stjarnan som verkligen imponerade och vann med 49.050.

Alfons Eliasson från Halmstad Frigymnaster berättar mer om känslorna efter bronset blev klart.

– Vi har tränat inför detta hur länge som helst nu och det kändes jättebra verkligen. Vi har lärt oss ett nytt fristående så det var nervöst, det har varit lite stressigt att hinna lära sig. Sen är det en del i laget som kört nya volter vilket jag tycker är kul att se. Alla peppade varandra och vi hade typ inga fall vilket jag tycker var bra kämpat.

I damklassen deltog alla länder med full delegation (maximalt två lag per land) och det blev en spännande kamp om medaljerna mellan de tio lagen. Det skulle visa sig att båda de svenska lagen var mycket starka och var med och slogs om topplaceringen in i det sista. Efter en dunderprestation i alla grenar var det till slut ABGS från Göteborg som tog hem guldet med den höga totalpoängen 49.900. Vi pratade med en glad Klara Andersson från guldlaget efter att resultatet stod klart.

– Jätteroligt! Vi är jätteglada. Det var en nervös väntan på de sista poängen men vi var jättenöjda med vår tävling så det var bara att stå där tillsammans och peppa varandra och hoppas på det bästa, säger Klara som berättar att de är mest nöjda med trampetten idag.

ABGS fick sällskap på pallen av det andra svenska laget Brommagymnasterna som efter en mycket fin tävling vann brons med 48.200.

Herrarna avslutade dagen och även här blev det en jämn tävling. Det var dock det danska laget från TeamGym Aarhus som visade sig starkast med sin höga svårighet och fina stil. De vann övertygande med 52.700 poäng. I övrigt var pallen klädd i gult och blått, och Sverige plockade hem både silver genom Brommagymnasterna och brons genom GCF Uppsala. Båda de svenska lagen gjorde en strålande tävling och såg säkra ut i sina volter.

Fia Svegander, Sveriges Head of Delegation under helgens juniormästerskap, hyllar de svenska lagen.

– Jag är mycket stolt över alla de svenska lagen och deras prestationer idag. Kul med en framgångsrik tävling för Svensk Gymnastik där Sverige tar hela fem medaljer. Jag vill också rikta ett stort tack till Lugi Gymnastik som arrangör för en mycket väl genomförd tävlingshelg.

Nästa internationella juniortävling i truppgymnastik går redan till hösten när JEM avgörs i Azerbajdzjan