Nyheter

  • Ny kurs på GIH med fokus på truppgymnastik

    Hösten 2024 startar Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) en ny deltidsutbildning där truppgymnastiken står i fokus.
  • Nu lanserar vi kunskapspaketet – NPF inom Svensk Gymnastik!

    Gymnastikförbundet kan nu presentera ett kunskapspaket som vi hoppas kommer ge våra föreningsledare bättre kunskap om vad det innebär att ha en NPF-diagnos såväl som hur man anpassar träning och tävling så att dessa individer kan fungera och prestera optimalt.
  • Kullerbyttans dag 31 mars

    Vi älskar kullerbyttan, så mycket att den förtjänar en egen dag - Kullerbyttans dag 31 mars. Vi ser den som en symbol för den grundmotoriska träningen och vill på denna dag, tillsammans med Bamse uppmärksamma vikten av att röra på sig och uppmuntra till ökad grundmotorisk träning. Att vara i rörelse är naturligt - snurra, klättra och slå kullerbyttor gör oss starka och pigga.
  • Svenska bronsmedaljer under NM i rytmisk gymnastik

    Hela 30 svenska gymnaster har under helgen befunnit sig i finska Kisakallio där NM och JNM i rytmisk gymnastik avgjorts. Gymnasterna gjorde bra ifrån sig och samlade värdefull internationell erfarenhet för framtiden.
  • Fin fjärdeplats för Jennifer Williams i världscupsfinalen i Baku

    Jennifer Williams tog sig till final i barr under FIG Apparatus World Cup i Baku, Azerbajdzjan. Under lördagens final tävlade de åtta bästa gymnasterna och Jennifer genomförde en strålande serie och slutar fyra.
  • Dags för Hopprepsskoj 2024

    Hoppa in sommaren med oss 13-24 maj! Under två veckor skapar vi rörelseglädje på skolgårdar runt om i landet genom att tillsammans samla hopprepshopp. Anmälan öppnar onsdag 13 mars kl 12:00 och i vanlig ordning får de 150 första skolorna som anmäler sig ett hopprepskit - så sätt ett påminnelse i kalendern!
  • Bris är med och bidrar till trygg gymnastik!

    Under hösten 2023 inledde Svensk Gymnastik ett samarbete med Bris för att ihop göra idrotten tryggare för barn. Har du koll på samarbetet och vart du kan vända dig om du behöver stöd?
  • Jennifer Williams 6:a i sin första världscupsfinal i bom

    Eskilstunagymnasten Jennifer Williams hade en fin tävlingsdag i tyska Cottbus när hon under fredagen tog sig vidare till sin första världscupsfinal i bom. Söndagens final gick inte helt som Jennifer hoppats men trots ett fall i serien slutar hon på en 6:e plats.
  • På gång inom paragymnastiken

    Det internationella gymnastikförbundet (FIG) har inlett arbetet med att få med gymnastik på Paralympics 2032, en utveckling vi följer med spänning. Här i Sverige har vi också mycket på gång inom området para under våren!
  • VM i drill går i Sverige 2024

    Den 4-11 augusti arrangerar Sverige IBTF World Twirling Championship i Helsingborg. Här är mer info om det stora mästerskapet och vilka starter som är uttagna till att representera Sverige.
  • Nathalie Westlund vidare till världscupsfinal i barr

    Eskilstunagymnasten Nathalie Westlund fick till en strålande start på tävlingsåret när hon under torsdagskvällen gick till final i barr under FIG Apparatus World Cup i Kairo, Egypten.
  • Olympisk offensiv på gymnastik

    Idag publicerade Sveriges Olympiska Kommitté nyheten om en stor satsning på kvinnlig artistisk gymnastik.
  • Beslut i Riksidrottsnämnden kring utesluten förening

    I mitten av november 2023 meddelades föreningen Akro Dans och gymnastik klubb Stockholm att de uteslutits som medlem i Gymnastikförbundet.
  • Gymnastikföreningar var med och städade Sverige 2023

    Nästan 8,8 miljoner kronor! Det fick de föreningar och lag som städade i Städa Sveriges miljöprojekt under 2023 dela på. Det är nytt rekord! 26 119 idrottsungdomar och ledare var med och plockade skräp under året i 212 kommuner, också det nytt rekord.
  • Nu kan du anmäla dig till förbundsmötet

    Vi välkomnar Gymnastikförbundets medlemsföreningar till Umeå 27-28 april. Då är det nämligen dags för förbundsmöte. Ett möte där vi bland annat behandlar förslag som inkommit från er medlemmar (motioner), tar beslut om verksamhetsinriktning och genomför personval. Men också en helg för nätverkande och trevligt umgänge.
  • Grundmotoriken debatteras

    Söndagen den 28 januari publicerade Dagens Nyheter en debattartikel om bristen av grundmotoriska färdigheter bland barn undertecknad av Gymnastikförbundet och Svenska Idrottslärarföreningen. Läs hela texten här.
  • Rundabordssamtal hos socialminister Jakob Forssmed

    Idag hade Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollsförbundet, Innebandyförbundet, Ishockeyförbundet och Simförbundet, samt Johan Norberg (Centrum för idrottsforskning) och Karin Redelius (GIH) möjlighet att träffa socialminister Jakob Forssmed för ett rundabordssamtal på Socialdepartementet.
  • Gymnastiken - en självklar del av Idrottsklivet

    Vi har ett uppdrag att göra gymnastiken mer tillgänglig och att välkomna fler utanför normen till vår idrott. Att gymnastiken är starkt efterfrågad i många av Idrottsklivets områden gör vår del i detta program än mer självklar och viktigt.
  • Vikten av att ha fler ledare med funktionsnedsättning

    Inom gymnastiken råder det en ständig brist på ledare och funktionärer. Vi kan bli bättre på att bredda vår syn på vem som kan vara en resurs på träning och vid olika evenemang
  • Valberedningen utlyser ny nomineringsperiod gällande ordförandeposten

    Igår valdes Anna Iwarsson till ny ordförande för RF/SISU vilket innebär att hon lämnar posten som ordförande i Gymnastikförbundet och inte längre står till förfogande för omval på förbundsmötet 2024. Valberedningen utlyser därför en ny nomineringsperiod.
  • Gymnastikförbundet förflyttar Elitidrott 2030 framåt

    På ett extrainsatt Riksidrottsmöte stod Riksidrottsförbundets beslut om #elitidrott2030 på agendan efter att flera förbund ställt sig kritiska till fördelningen av resurser och lämnat in en motion kring detta.
  • Matt X. Richardson blir ny gymnastikombudsman

    Den 1 februari börjar Matt X. Richardson som Gymnastikombudsman (GymO). GymO har till uppgift att finnas som stöd till föreningar, ledare, föräldrar och utövare i frågor relaterade till Svensk Gymnastiks uppförandekod. Hit kan man vända sig för att få stöd, hjälp och rådgivning – funktionen är alltså inte en dömande instans.
  • Suzanne Lundvall tf ordförande i Gymnastikförbundet

    På ett extrainsatt Riksidrottsmöte valdes idag Anna Iwarsson till ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Det innebär att hon nu lämnar sin roll som ordförande i Gymnastikförbundets styrelse.
  • Internationell konferens i truppgymnastik

    Helgen den 5-7 januari arrangerade European Gymnastics en stor internationell konferens om truppgymnastik i Malmö. Med Per Sjöstrand i spetsen stod GK Motus-Salto och Gymnastikförbundet som värd för drygt 100 deltagare som representerande 14 länder. Till de digitala forum som satts upp hade även representanter från USA och Australien bjudits in.
  • Gemensam start på året för landslagen

    För landslagen i rytmisk gymnastik, artistisk gymnastik, trampolin och DMT drog året i gång med ett 4-dagars läger på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö utanför Stockholm.
  • Luis antagen till Topp och Talangprogram

    Idag stod det klart att Luis Il-Sung Melander är klar för Svenska Olympiska Kommitténs (SOK) Topp och Talangprogram.
  • Dags att lämna in årsrapporten

    Varje år ska alla föreningar skicka in en årsrapport till Gymnastikförbundet. Deadline för rapporten, som avser 2023 års verksamhet, är den 25 februari 2024.
  • Första ansökningsperioden för projektstöd har börjat!

    Nu kan din förening söka stöd för framtida projekt! Syftet med projektstödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar samt för vuxna med funktionsnedsättning i enlighet med idrottens gemensamma mål, Strategi 2025, och Svensk Gymnastik Vill. Målet är att fler barn och ungdomar ges möjlighet och väljer att börja respektive fortsätta idrotta i förening.
  • Tack för i år!

    2023 är snart slut och generalsekreterare Catharina Espmark skickar en hälsning och ett stort tack till alla inom Svensk Gymnastik!
  • Göteborgs Gymnastik Sällskap – Sveriges äldsta gymnastikförening

    I gymnastiksalen på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg håller Sveriges äldsta gymnastikförening till. Med sina 155 år är föreningen äldre än Gymnastikförbundet och varje tisdag och fredag samlas de för att motionera – så har det varit sedan starten 1869.
  • Läget? Hjälp oss få ett nuläge med fokus på ledarskap och atmosfär inom Svensk Gymnastik

    Gymnastikförbundet vill fånga upp hur utövare, tidigare utövare och ledare inom Svensk Gymnastiks alla verksamheter upplever ledarskapet och atmosfären inom gymnastiken. Vi har därför anlitat företaget Ethos International för att genomföra en enkät för att få en bild av hur vi har det idag inom Svensk Gymnastik.
  • Skicka in motioner och nominera till personvalen senast 31 dec 2023!

    Gymnastikförbundets medlemsföreningar kallas till förbundsmöte 27-28 april 2024 i Umeå. Gör din röst hörd, nätverka, prata gympa och var med och påverka Svensk Gymnastiks utveckling. Mötet hålls på Clarion Hotel Umeå i centrala stan dit du lätt tar dig både från tågstation och flygplats. Så ta chansen att uppleva våren i björkarnas stad!
  • Gymnastikförbundet välkomnar beslut i European Gymnastics

    Den 1 december beslutade European Gymnastics att inte öppna upp för ryskt och belarusiskt deltagande på europeiska gymnastiktävlingar och fortsatt visa stöd med Ukraina.
  • Katarina Jönsson Söderberg ny förbundskapten för landslaget i rytmisk gymnastik

    Under våren annonserade Gymnastikförbundet efter en ny förbundskapten till landslaget i rytmisk gymnastik. Efter en lång process är landslagsledningen inför 2024 nu klar.
  • Guld och brons till Sverige i grenfinalerna på Northern Europeans

    Andra dagen på den internationella tävlingen Northern Europeans i artistisk gymnastik innehöll grenfinaler. De åtta bästa gymnasterna i varje gren hade tagit sig vidare och det blev en spännande uppgörelse av medaljerna.
  • Guld till herrarna på Northern Europeans i artistisk gymnastik

    Under helgen fylls Halmstad Arena av gymnastik på högsta nivå när den internationella tävlingen Northern Europeans går av stapeln. Mångkamp och lagtävling stod på schemat under lördagen och för svensk del blev det ett sensationellt guld till herrarna.
  • Vi vill veta mer!

    Gymnastikförbundet genomför just nu en kartläggning av den verksamhet som bedrivs för personer som är äldre än 25 år. Nu behöver vi er hjälp.
  • Fina svenska prestationer på EM i aerobic gymnastics

    Under fredagen inleddes EM i aerobic gymnasticis i Antalya, Turkiet. Inte bara en utan två svenska gymnaster fanns på plats i damernas individuella tävling och de stod båda för fina prestationer.
  • Beslut om uteslutning av förening

    Gymnastikförbundets styrelse har idag efter en längre process fattat beslut om att utesluta en medlemsförening.
  • Svensk sjätteplats på VM i synkron trampolin

    Vägen till finalen var en kombination av tur och skicklighet för Jonas Nordfors och Oscar Smith. Sist ut i finalen bjöd det svenska synkronparet på nio fina kombinationer innan tävlingen tog slut för herrarnas del.
  • Sex medaljer till Sverige vid nordiska mästerskapen i truppgymnastik

    Under lördagen har de nordiska mästerskapen i truppgymnastik avgjorts i Reykjavik på Island. Sju klubblag representerade Sverige och det blev en strålande dag för svensk del med hela sex medaljer.
  • VM-final i synkron trampolin för Jonas Nordfors och Oscar Smith

    Turen förföljer den skicklige, inte sant? När Jonas Nordfors och Oscar Smith hoppar ur sig i semifinalen i synkron trampolin tror alla att det är kört. Men det visar sig att poängen räcker till en finalplats på VM i Birmingham.
  • VM-tävlingarnas andra dag gav semifinaler i både DMT och synkron trampolin

    Tuva Stjärnborg från Klippans GK inledde dagens tävlingar med synkron trampolin. Men det var i DMT-kvalet som hon verkligen gjorde framgångar i VM-debuten. Framgång blev det även för herrerna i synkron trampolin och mästerskapserfarenhet med fina serier på damsidan.
  • VM-semifinal för Oscar Smith och Jonas Nordfors

    Synkron trampolin blev revanschen för Oscar Smith (TK Levo) som gör comeback efter flera års paus från trampolinen och för Jonas Nordfors (Upplands Väsby GK) som gör sitt 12:e VM. Ikväll tävlar synkronparet i VM-semifinalen i synkron trampolin på VM i Birmingham.
  • VM-kval i trampolin med rekordstor svensk trupp

    Sveriges genom tiderna största VM-trupp i trampolin har idag torsdag 9 nov tävlat i individuell trampolin på VM i Birmingham, Storbritannien. I truppen med fyra damer och fyra herrar gör några VM-debut medan andra tävlar sitt 9:e och 12:e VM. Trots två lag och flera fina prestationer räcker resultaten tyvärr inte vidare från kvalet – varken individuellt eller som lag.
  • Studerar i samma stad – ska tävla NM med tre olika lag

    Att kombinera elitgymnastik med universitetsstudier är inte alltid en enkel sak, det vet Oscar, Wilma, Elias och Livia som alla studerar i Linköping och som i slutet av veckan tävlar NM i truppgymnastik. Men trots att de under året tränat en hel del ihop tävlar de inte med samma lag, utan tre olika.
  • Oväntad comeback slutade med VM-plats för Oscar Smith

    Efter ett uppehåll på tre år ställde Oscar Smith upp i en trampolintävling igen för skojs skull. Det visade sig leda till en oväntad comeback och nästa vecka representerar han Sverige på sitt åttonde VM.
  • Med anledning av polisens beslut om väskförbud

    Med anledning av det förhöjda säkerhetsläget har Polismyndigheten infört ett väskförbud för publik som besöker vissa offentliga tillställningar/allmänna sammankomster. Detta beslut kan komma att påverka viss verksamhet inom Svensk Gymnastik.
  • Tuva Stjärnborg gör VM-debut i Birmingham

    Tuva Stjärnborg från Klippans GK gjorde succé på SM i trampolin och DMT tidigare i år när hon tog hem hela fem guld. Nu väntar VM-debut för 17-åringen som är både laddad och nervös inför avresan till Birmingham.
  • Team Zkip: Tjejerna som fick hela Sverige att prata om hopprep

    I somras tog de unga tjejerna i hopprepslaget Team Zkip VM-guld i USA. Deras imponerande bedrift spred sig i nyhetsmedierna och plötsligt fick hela Sverige upp ögonen för hopprep.
  • Resa utomlands eller arrangera ett evenemang?

    Med anledning av det höjda säkerhetsläget och den fruktansvärda händelsen i Belgien vill vi påminna om vad som gäller för föreningar och grupper som är utomlands, samt tipsa om en utbildning för er som ska arrangera ett evenemang.
  • Nya perspektiv på Gymnastikforum 2023

    Helgen 7–8 oktober samlades över 200 personer för att under en helg utifrån en mängd olika perspektiv vara med och utveckla Svensk Gymnastik.
  • Alla barn har rätt till en trygg idrott – Gymnastikförbundet och Bris i nytt samarbete

    Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att ihop göra idrotten tryggare för barn.
  • Damlaget i artistisk gymnastik imponerade på VM i Antwerpen

    Under måndagen var det de svenska damernas tur att inta tävlingsgolvet på VM i artistisk gymnastik i belgiska Antwerpen. Med ett fint artisteri och en lysande lagsammanhållning nådde de över 150 poäng i lagtävlingen och slutade på en 18:e plats.
  • Fin VM-insats av de svenska herrarna i artistisk gymnastik

    VM i manlig och kvinnlig artistisk gymnastik är igång i Antwerpen, Belgien, och herrarnas första kvaldag blev en mycket fin dag för svensk del.
  • Trendbrott inom Svensk Gymnastik

    Medlemsdatan för år 2022 är sammanställd och statistiken visar på en återhämtning för Svensk Gymnastik efter två tunga pandemiår. Jämfört med 2021 ökar antalet aktiva i Gymnastikförbundets föreningar med två procent.
  • Kvinnlig artistisk gymnastik A och B – nya kurser med tydligt fokus på hållbar träning

    I slutet av augusti lanserades Kvinnlig artistisk gymnastik A och B, de första av fyra nya kurser inom disciplinen. Gemensamt för de båda är en tydligare kursplan samt fokus på hur vi bedriver sund och hållbar träning.
  • Dags att nominera Årets Eldsjäl

    Nu är nomineringsfönstret för Årets Eldsjäl öppet och du kan gå in och anmäla en person i din närhet som förtjänar att uppmärksammas.
  • Friståendefokus för Filip Lidbeck på årets VM

    Halmstad Frigymnasters Filip Lidbeck tävlar sitt tredje världsmästerskap i Antwerpen i slutet av veckan. Den här gången blir det fullt fokus på fristående och Filip är laddad inför uppgiften.
  • Tonya Paulsson: ”Mångkampsfinal på VM är något jag alltid velat nå”

    Tonya Paulsson är numera rutinerad i mästerskapssammanhang. I våras gick hon till mångkampsfinal på EM och stundande VM i Antwerpen blir hennes tredje världsmästerskap. Gymnastikförbundet fick en pratstund med 20-åringen en vecka innan avresa.
  • Jennifer Williams redo för VM – en otrolig comeback!

    Uppladdningen mot VM i Antwerpen är inne på sluttampen. Jennifer Williams är en av fem tjejer som ingår i Sveriges VM-lag och hon är laddad inför uppgiften att representera Sverige på världsscenen ännu en gång. Men vägen dit har varit långt ifrån rak.
  • Gymnastikförbundet
    söker tävlingskoordinator

    Låter det lockande att jobba med Svensk Gymnastiks stora verksamhet inom våra tävlingsdiscipliner? Nu söker vi en tävlingskoordinator som tillsammans med kollegor ansvarar för detta område.
  • Unik föreläsningsserie för att förebygga skador inom truppgymnastiken

    Under hösten bjuder Gymnastikförbundets medicinska team in till en unik och skräddarsydd föreläsningsserie som riktar sig till ledare som har gymnaster som tävlar på högre nivå. Syftet är att förbygga och minska antalet allvarliga skador inom truppgymnastiken.
  • Succé för Elis och Miranda i Bulgarien

    I går kväll säkrade Miranda Tibbling och Elis Torhall sina respektive totala världscupstitlar i parkour i Sofia efter två makalösa runs.
  • Porträtt: Miranda Tibbling – bäst i världen i parkour

    Miranda Tibbling är i hetluften just nu och har inlett hösten med flera stora tävlingar. Hon är nyligen hemkommen från Kanada och USA där hon bland annat tävlat i SPL (Sports Parkour League). Till helgen är det dags för världscupstävlingar i Bulgarien.
  • Fin premiärhelg för kursen Kvinnlig artistisk gymnastik A

    Sista helgen i augusti gick första kurstillfällena av Kvinnlig artistisk gymnastik A av stapeln. A-kursen är tillsammans med Kvinnlig artistisk gymnastik B de första kurserna av fyra att lanseras inom disciplinen i nya utbildningssystemet.
  • Luis Il-Sung Melander klar för världscupsfinal i ringar

    Malmögymnasten Luis Il-Sung Melander har idag tagit sig vidare till världscupsfinal i ringar vid World Challenge Cup i Mersin, Turkiet. Med poängen 13,85 kvalar han in till morgondagens final som femma.
  • Anmälan öppen! Gymnastikforum

    Nu kan du äntligen anmäla dig till Svensk Gymnastiks stora mötesplats; Gymnastikforum 2023! 7–8 oktober ses vi på Scandic Star i Sollentuna för en helg fylld med inspiration och trevligt umgänge.
  • Svensk Gymnastik i årets Prideparad i Stockholm

    I år deltog Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet och en mängd andra idrottsförbund och organisationer i Stockholms Prideparad. Att delta i Prideparaden är en viktig symbolhandling som visar att vi omsätter vår verksamhetsidé och värdegrund i handling.
  • Idrottsklivet – idrottslig samverkan i utsatta områden

    Idrottsklivet är namnet på idrottens gemensamma satsning i det som polisen benämner som utsatta områden. Syftet med satsningen är att stärka idrottslig närvaro och arbetet kommer ske i samverkan mellan Riksidrottsförbundet och 14 olika idrotter.
  • Vincent Froiants svensk mästare i parkour

    Idag genomfördes SM i parkour i Vallentuna utanför Stockholm och den nya svenska mästaren heter Vincent Froiants och kommer från Göteborg.
  • "Roligaste internationella tävlingen hittills"

    Idag fortsatte VM i rytmisk gymnastik med grenarna käglor och band för Alva Svennbeck från Uppsala.
  • Härlig första kvaldag av Alva Svennbeck på VM i rytmisk gymnastik

    Idag inleddes VM i rytmisk gymnastik med grenarna tunnband och boll och Alva Svennbeck från Uppsala fick en riktigt bra start på mästerskapet.
  • Nytt system för tävlingsanmälan lanserat

    I veckan lanseras ett nytt system för tävlingskalender och anmälningar till tävlingar inom Svensk Gymnastik. Alla anmälningar till höstens nationella tävlingar kommer att göras via det nya systemet.
  • Mot VM i rytmisk gymnastik

    Den 23-27 augusti går det 40:e världsmästerskapet i rytmisk gymnastik. Från Sverige deltar Alva Svennbeck.
  • Tränarteamen klara!

    Nu är tränarteamen inför EM och JEM i truppgymnastik 2024 klara och vi är glada att kunna presentera ett team där individerna kompletterar varandra.
  • Kista Sports Club når barn i idrottssvaga områden

    Husbyhallen är full av glada barn redo för dagens gymnastikträning. I Kista Sports Club KFUM erbjuds barn och unga både gemenskap, fysisk aktivitet och en meningsfull fritid.
  • Premiär på Gymnaestradan - Mälarögymnasterna imponerade

    En av de föreningar som medverkar för allra första gången på en Gymnaestrada är Mälarögymnasterna, och här berättar tre av deltagarna hur de tagit sig hit och vilka deras upplevelser är av det stora evenemanget. Dessutom ger de konkreta tips till andra föreningar som kanske funderar på att åka till nästa Gymnaestrada, den i Lissabon 2027. Efter bara några dagar i Amsterdam är Mälarögymnasterna helt övertygade om att de kommer att åka till Lissabon också!
  • Hedersuppdrag för Malmöflickorna i årets FIG-gala

    Den stora finalshowen på Gymnaestradan är den så kallade FIG-galan, då 20 av de totalt 57 medverkande länderna, deltar med sina allra bästa uppträdanden. Föreställningarna håller en väldigt hög nivå och på årets FIG-gala medverkar Malmöflickorna från Sverige.
  • Nordisk afton - en hyllning till gymnastiken i Norden

    Tre svenska, norska och finska team uppträder med fyra danska på 2023 års uppsättning av Nordisk afton på World Gymnaestrada i Amsterdam. Tillsammans har de uppgiften att förmedla de nordiska rötterna genom gymnastiken, berättar den danska koreografen Stinna Shaktiva, ansvarig för ”Nordic Roots” som showen heter.
  • Glädjefull invigningsdag på World Gymnaestrada i Amsterdam

    Den 17de upplagan av World Gymnaestrada är invigd. Calle Myrsell är Head of Delegation för den svenska truppen som består av över 600 deltagare, såhär sammanfattar han evenemangets första dag.
  • Oliver Lewandowski fyra i friståendefinalen på EYOF

    Med en fantastisk prestation i fristående slutar Oliver Lewandowski, Hammarbygymnasterna, på en fjärdeplats i sin första mästerskapsfinal i artistisk gymnastik.
  • Fin lagtävling av juniorkillarna och grenfinal för Oliver Lewandowski på EYOF

    Idag har Viggo Altarac, Oliver Lewandowski och Jasper Carminger tävlat European Youth Olympic Festival (EYOF) i Maribor, Slovenien. Killarna gjorde en fin lagtävling och Oliver är i friståendefinal.
  • VM-GULD i hopprep för Kämpingelaget!

    Sent i går kväll tog det svenska laget från Kämpinge GF guld på VM i hopprep i snabbhetsgrenen 4x30 sek dubbelrep i Colorado Springs i USA.
  • Gymnastikförbundet står fast vid ståndpunkten om att inte tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i tävlingar

    Den 19 juli 2023 meddelade det internationella gymnastikförbundet (FIG) att de kommer att tillåta ryska och belarusiska gymnaster att delta under neutral flagg i internationella tävlingar. Beslutet är fattat av den exekutiva kommittén.
  • De kommer kämpa för SM-titeln i Parkour

    Den 26 augusti genomförs SM-finalerna i Parkour i Vallentuna utanför Stockholm. Ett spännande och underhållande event för både utövare och publik.
  • Stabil kvaldag på världscupen i Coimbra

    Under den andra världscupen i Portugal på kort tid hade Sverige nio hoppare på plats. Det blev en bra dag för svenskarna, även om ingen tog sig vidare till lördagens semifinaler och finaler.
  • Gymnastikförbundet söker en ekonomichef

    Är du en driven och engagerad ekonomichef som brinner för att leda i förändring och förbättring? Vill du vara en del av ett dynamiskt team som främjar gymnastik och stöttar idrottare i deras utveckling? Då kan rollen som ekonomichef på Svenska Gymnastikförbundet vara rätt utmaning för dig!
  • Har du haft en korsbandsskada?

    Känner du en gymnast som skadat sitt korsband? De kan nu bidra till forskning om rehabilitering och återgång till gymnastik efter en korsbandsskada genom att besvara en webenkät. Studien genomförs av Karolinska Institutet och har som syfte att kunna förbättra rehabiliteringsprocessen hos gymnaster.
  • Två finalplatser på Santarem World Cup i trampolin

    Under lördagen tog sig Gustav Tingelöf (Uppsala GF) och Linn Bohlinder (Upplands Väsby GK) sig vidare till världscupsfinal i DMT där de gjorde fina prestationer och slutade på en sjunde plats i sina respektive finaler.
  • Brommagymnasterna, GK Motus-Salto och KFUM vinner SM-guld i truppgymnastik

    SM-veckans sista dag bjöd på SM-finaler i truppgymnastik. De tre bästa lagen i respektive klass hade tagit sig vidare till söndagens finaler och det blev ett spännande avgörande om medaljerna.
  • Spännande grenfinaler i artistisk gymnastik under SM-veckan i Umeå

    Den andra och sista tävlingsdagen för den artistiska gymnastiken under SM-veckan innebar grenfinaler. Det var både nya och gamla stjärnor som tog plats när medaljörerna skulle koras, och hela åtta olika gymnaster fick kliva högst upp på pallen.
  • Hållbar rörlighetsträning inom den rytmiska gymnastiken

    Under en helg i juni träffades cirka 30 ledare för att tillsammans lära sig mer om hur rörlighetsträning och stretch kan göras mer hållbar. Huvudbudskapet var att rörlighet måste gå hand i hand med stabilitet och styrka.
  • Maya Ståhl och Marcus Stenberg är svenska mästare i artistisk gymnastik 2023

    SM-veckan är igång i Umeå. Under gymnastikens första tävlingsdag stod mångkamp i artistisk gymnastik på schemat och nya svenska mästare korades.
  • Nytt tävlingsanmälningssystem från i höst!

    Från och med höstens tävlingar kommer anmälningar till alla nationella tävlingar att göras via ett nytt anmälningssystem.
  • Svensk Gymnastik i årets Prideparad för att fira mångfalden

    Gymnastikförbundet strävar efter större mångfald och normmedvetenhet inom Svensk Gymnastik. Det görs bland annat genom att i våra sociala medier lyfta förebilder som befinner sig utanför dagens gymnastiknorm under devisen Jag är Svensk Gymnastik.
  • Save the date! Gymnastikforum 2023

    Boka in helgen 7–8 oktober i din kalender! Då är det dags för Svensk Gymnastiks stora mötesplats - Gymnastikforum. Vi ses på Scandic Star i Sollentuna för en helg fylld med inspiration och nätverkande.
  • Paragymnastik - Alla Kan Gympa för första gången till Gymnaestradan

    Av de totalt 560 aktiva, ledare, assistenter och åskådare som reser från Sverige till Gymnaestradan åker för första gången en grupp med 20 gymnaster bestående av en blandning barn, unga vuxna och vuxna med olika funktionsnedsättningar från södra Sverige.  Gruppen har tränat tillsammans och enskilt under ett helt år och har redan blivit uppmärksammande i media flertalet gånger.
  • Fem mästerskap på SM-veckan 2024

    Nästa sommar, 24-30 juni 2024, går SM-veckan i Västerås och gymnastiken har hela fem SM-tävlingar att se fram emot.
  • Unikt forskningsprogram med och för gymnastiken

    Nu är det klart att Umeå Universitet i samarbete med Gymnastikförbundet kommer genomföra ett unikt forskningsprojekt inom den artistiska och rytmiska gymnastiken. Gymnaster i ungefär åtta föreningar kommer att följas under cirka två år i en skräddarsydd studie.

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer