Hoppa till sidans innehåll

Driver utveckling utifrån ett ungt perspektiv

30 MAJ 2017 13:12
Ungdomskommittén riktar in sig mot ungdomsinflytande och ungdomsgymnastik, vilket betyder alla som är aktiva inom Gymnastikförbundet mellan 12-25 år men med en särskild fokusering på träning utan tävlingsinslag.
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2017 14:13

Idag består kommittén av ordförande Amanda Gustavsson, Sebastian Hellgren, Melker Eriksson och Sandra Karlsson. Gruppen representerar flera olika regioner som tillsammans arbetar för och driver ungdomsfrågor och som idag är på jakt efter fler kommittémedlemmar.

Kommitténs uppdrag är att, i samarbete med Gymnastikförbundets avdelning för Stöd och Service och det nationella kansliet, stödja och medverka i utvecklingen av ungdomsinflytande och ungdomsgymnastik. Kommittén arbetar för att behålla och rekrytera ungdomar och ledare till gymnastiken samt för ökad mångfald inom förbunds- och föreningsverksamhet.

 - Ett projekt som vi drivit mycket hårt är ”unga i styrelsen” där vi har utbildat ungdomar och talat med vuxna och valberedningar om vikten av att ha en varierad styrelse. Vi ser att unga kommer in och ger nya perspektiv och bidrar till utveckling av gymnastiken och tycker att ungdomarna har en mycket viktig röst som behöver att bli hörd, säger ordförande Amanda Gustavsson.

Gymnastikförbundets förbundsstyrelse har varit positiva till satsningen och en adjungerad plats har skapats i styrelsen för en representant från ungdomskommittén, vilken nu funnits i runt två år. Det innebär att Ungdomskommittén har en medlem på plats som medverkar på styrelsemöten men utan beslutanderätt med uppgift att framföra och bemöta frågor ur ett ungdomsperspektiv. Kommittén var också på plats under förbundsmötet och förde diskussioner med ordföranden i landets olika regioner.

Sandra, Amanda, Melker och Sebastian i ungdomskommittéen - och de vill gärna bli fler.

Sandra, Amanda, Melker och Sebastian i ungdomskommittéen - och de vill gärna bli fler.

En kommitté som inspirerar

Kommittén har även under ett antal år anordnat en inspirationshelg, Utveckla framtiden, där ledare från olika föreningar har samlats under samma tak. Under dessa dagar är kommitténs målsättning att ge ledarna verktyg för att attrahera och behålla ungdomar inom gymnastiken genom alternativa former än den traditionella tävlingsgymnastiken.

 - Ungdomskommittén brinner verkligen för att ungdomsgymnastik ska leva vidare och att den ska vara tillgänglig till så många som möjligt. Vi vill bidra till att utveckla gympa och ta den utanför det traditionella tävlingsspåret, säger Amanda Gustavsson.

 AMT (Avancerad Motorisk Träning) och Cirkus är exempel på träningsformer som kommittén arbetar med och introducerar. Ledarna får även tips på hur de med lite fantasi och knep kan göra föreningsuppvisningar med levande och annorlunda genom att använda de traditionella redskapen men på ett annorlunda sätt.

 - Beroende på hur redskapen ställs upp och genom genomgående teman kan effekten av uppvisningen bli en helt annan. Men det som visat sig vara mest uppskattat är nog att blanda de redan befintliga disciplinerna. Exempelvis har gymnaster som tränat med traditionella truppredskap provat rytmisk gymnastik, hopprep, parkour och aerobic gymnastics. Det påvisar också gymnastikens bredd och gymnasterna får en ännu större variation i sin träning, säger Amanda Gustavsson.

 Kommittén har också jobbat också för att lyfta fram och informera om de större uppvisningsevenemangen inom gymnastiken så som Eurogym, Gymnaestradan och Gym for life. Detta har nu flyttats till den nybildade Uppvisningskommittén. Samtliga är enormt stora internationella evenemang med tusentals deltagande gymnaster helt utan tävlingsmoment. Ungdomar får visa upp sin gymnastik, får se andras uppvisningar, träffa nya vänner från hela världen och inspireras av olika gymnastikformer och imponerande massuppvisningar.

 - Vi är mycket nöjda och glada över att få möjligheter att arbeta med just det som vi tycker är viktigt. Vi har också arbetat hårt för att etablera ungdomskommittéer i varje region, vilket vi nästan uppnått. Nu har vi ett uppdrag att stötta dem och hjälpa dem att få arbeta med det som de tycker är viktigt i deras region, avslutar Amanda Gustavsson.

Vill du engagera dig i kommittén? Hör av dig till Amanda. This is a mailto link

Text: Ia Giotis

Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved