Hoppa till sidans innehåll

Landslagsläger på Bosön 2019

04 JAN 2019 14:23
Gymnastikförbundet rivstartade det nya året med landslagsläger på Bosön under fyra dagar, med totalt 75 gymnaster från rytmisk gymnastik, manlig och kvinnlig artistisk gymnastik samt trampolin och DMT.
  • Skapad: 04 JAN 2019 14:23

Dagarna på Bosön var fyllda av olika aktiviteter så som screening, olika typer av fystester, fotografering, föreläsningar och så klart en massa kul träning och social samvaro med andra gymnaster. Ett tjugotal tränare och fysios var också med på landslagslägret.

Landslagschefen Jonas Juhl sammanfattar gymnastikens 2018 och berättar om samlingen på Bosön:

- Vi har haft ett helt fantastiskt år, resultatmässigt hade vi nog inte kunnat göra det bättre. Framgångar med mängder av EM-medaljer, bäst i landet i Norden på Nordiska Mästerskapen i flera discipliner, flera VM-finalplatser, det bästa året vi har haft, av de åren som jag kan minnas. Inte varje dag vi har en som är bäst i världen dessutom! Lina Sjöbergs prestation, VM-guld i DMT, sticker så klart ut rejält. Fantastiskt kul!  

Linas VM-guld 2018

Jonas fortsätter: det är andra gången som vi samlar landslagen på Bosön, första gången var i januari 2018, denna gång har vi valt att inte ha med trupp eftersom det är så långt kvar till deras mästerskap (ht 2020).  När vi samlar alla landslagen så märker vi att vi får en kraft i det. Vi märker att det finns ett intresse och ett bra exempel på det var när trampolinkillarna fick prova rytmisk gymnastik, med RG-tjejerna som coacher. Det är ett sådant tillfälle som uppstår spontant men som ger ett bra mervärde och roligt att man delar passionen. Disciplinerna är olika men passionen för det man gör är samma, man är tillsammans, som ett landslag, som ett Sverige. Vi vill ge alla gymnaster och tränare bästa möjliga start på det nya året och vi önskar alla stort lycka till under 2019, avslutar Jonas Juhl, landslagschef.  

Eftersom vi hade så många discipliner samlade på Bosön så passade vi på att intervjua två förbundskaptener för att få höra om deras 2018 och hur de ser på möjligheterna under 2019.

Först ut: Jenny Engdahl, förbundskapten för rytmisk gymnastik:

- På NM i Norge deltog vi med en full delegation 2018. SM 2018 i Helsingborg var häftigt, att få vara med i helheten. Vi hade en gymnast som klarade kvalpoängen under året och fick vara med på ett större mästerskap. 

Under 2019 har vi planerat in flera internationella FIG-tävlingar för att gymnasterna ska ha en chans att uppnå de kvalpoäng som krävs för att vi ska kunna komma i fråga för att vara med på ett större mästerskap. 2019 är det både EM och VM för seniorer, öppna mästerskap. Det tillkommer ett JVM i Moskva, den 19-21 juli 2019, det skulle vara trevligt om någon gymnast kan kvalificera sig dit. Vi har ett ganska starkt gäng på gång nu, några som har kommit tillbaka från skador och några har gått från junior till senior. Trevlig uppstart här på Bosön, det är både spännande och lärorikt, avslutar Jenny Engdahl. 

Träning i rytmisk gymnastik på Bosön 2019

 

Vidare till Jenny Söderlund, förbundskapten för trampolin och DMT:

2018 var ett fantastiskt år för trampolinlandslaget, vi har jobbat ganska mycket med att bredda laget, få fler aktiva in i landslaget och få aktiva att stanna kvar – detta arbete har pågått sedan 2014 och vi börjar få fin utdelning för det med bra resultat; tre mästerskapsmedaljer varav ett VM-guld förra året och finalplatser utöver det på både VM och EM, det känns jättekul och det känns extra roligt med tanke på att vi har EM på hemmaplan om 1,5år.  

Fokus 2019 för seniorerna är VM i Tokyo, som också är ett OS-kval. Parallellt med det har vi en världscup som drar igång i februari. Juniorerna kommer också att åka till Tokyo och där satsar de på Ungdoms-VM. Bra början på uppladdningen att få vara här på Bosön, en fantastisk miljö att vara i och väldigt inspirerande för oss alla, landslagssamlingen uppskattar vi alla jättemycket, avslutar Jenny Söderlund.

 Trampolinträning Bosön 2019

 

Stort lycka till under 2019!

Skribent: Catrine Lindén
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved