Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ramin Sohrab

Grattis Suzanne Lundvall - professor i idrottsvetenskap

04 JUN 2020 16:27
Idag gratulerar vi Gymnastikförbundets styrelseledamot och vice ordförande Suz Lundvall som har anställts som professor vid Göteborgs universitet.
  • Skapad: 04 JUN 2020 16:27

Suz sitter sedan tio år tillbaka i Gymnastikförbundets styrelse och jobbar idag som prefekt och forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Till hösten väntar nya utmaningar vid Göteborgs universitet med en professur på Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Där kommer hon ansvara för forskning inom skolämnet idrott och hälsa, vilket även innebär att handleda ett antal doktorander och viss undervisning. För första gången tillsätts en professur inom detta område, och universitet tillsätter strategiska medel för att göra ett avtryck inom detta så viktiga ämne.

 

Vad innebär arbetet mer konkret?

- Vi kommer att titta på ämnet skolidrott ur ett brett perspektiv. Det har gjorts en mängd studier tidigare och skolan når alla barn och unga. Vi vet ganska mycket om ämnet men mer finns att göra, berättar Suz som från och med i höst kommer att pendla till Göteborg på veckobasis.

 

- Till exempel vill vi förstå mer av hur skolämnet kan bidra till att utveckla rörelsekompetensen hos unga idag och på så sätt bidra till ”rörelse hela livet”. Tidigare studier visar bland annat att tävlingsmoment tar för stor plats under lektionerna och att rörelseträning i ett vidare perspektiv har tappats bort under såväl lärarutbildningen som på lektionerna. Unga vill stimuleras och lära sig saker de har nytta av, som känns meningsfulla, och då gäller det att hitta vad som driver dem. Så vi kommer bland annat studera det mer praktiska hantverket, det vill säga pedagogiska/didaktiska upplägg, lärarskap/ledarskap, samt innehållet på lektionerna, säger Suz.

 

Hur hänger dina två uppdrag ihop? Vad tar du med dig från en ena rollen till den andra?

- Jag tror man har en annan blick för rörelsekompetens när man själva har hållit på med gymnastik och det kommer vara värdefullt i det kommande arbetet. Sen hänger skolan och gymnastiken ihop, inte minst då vi ofta delar samma anläggningar. Kan skolämnet idrott och hälsa förändras så kommer säkerligen själva idrottshallens utformning behöva utvecklas och med det nya typer av redskap som både föreningar och eleverna kan ha nytta av, avslutar Suz.

 

Vi säger stort grattis och lycka till!

 

Läs mer på Göteborgs universitets webb.

Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved