Hem / Nyheter / 2020 / BAS-programmet, hur fungerar det i praktiken?

BAS-programmet, hur fungerar det i praktiken?

Gymnastikförbundet besökte Brommagymnasternas tränardag för att vara med när BAS-programmet utfördes av föreningens alla tränare. På plats fanns två fysioterapeuter från Bosön som gick igenom programmet.

När vi kommer in i Enskedehallen i Stockholm pågår ett jättefristående. Det är Brommagymnasternas alla tränare som övar gemensamma danser inför våruppvisningen, redan nu i januari, får vi förklarat av oss av Henrik Gerby och Maria Almström som håller i dagen. Strax står BAS-programmet på schemat, ett skadeförebyggande träningsprogram som Gymnastikförbundet tagit fram tillsammans med experter på området. Tränarna har delat in sig i två grupper utifrån svårighet för de gymnaster de normalt sätt tränar och tillsammans med fysios från Bosön kommer de att få lära sig mer om hur BAS-programmet kan användas.

Henrik och Maria, vi undrar så klart, hur kommer det sig att ni tagit in BAS-programmet till den här dagen?

Det kändes helt onödigt att uppfinna hjulet på nytt när ett sånt här bra program finns. Det är gjort av personer som verkligen kan och som har riktig erfarenhet – de har inte bara läst något i en bok någonstans.

Programmet finns ju på nätet, men ni har valt att bjuda in fysioterapeuter för att verkligen gå igenom. Berätta mer?

Vi tror att det är lätt för den som är mer erfaren att använda övningar från nätet. Men för den nyare tränaren är den här typen av genomgång jätteviktig. Både för att det förhoppningsvis gör att de vågar ta in det i sin träning men också för att de ska veta att det finns.

Engagerade tränare som testar på en av BAS-programmets alla övningar. Foto: Samuel Wendelius/Gymnastikförbundet

En av fysioterapeuterna på plats är Anna-Karin Wikström, hon har även varit med och skapat programmet, har arbetat med gymnaster i över 15 år och håller i den mer avancerade gruppens pass. Efter passet säger hon så här:

 - Det är så roligt med tränarna, de är så dedikerade i det de gör och vill verkligen. Jag lär mig alltid någonting själv när jag instruerar utifrån alla de bra frågor och synpunkter jag får. 

Anna-Karin berättar vidare om hur verksamt det är att faktiskt få tid att prata om och klargöra vad tanken med de olika övningarna är, varför vi gör dem, vilka övningar som kan användas till vad.

Anna-Karin instruerar gruppen som valt de svårare övningarna. Foto: Samuel Wendelius/Gymnastikförbundet

Många av deltagarna under dagen känner igen olika övningar från gymnasteras olika rehabprogram och vissa även från tiden då de själva var gymnaster. Att nu få chansen att förstå övningarna på ett lite djupare plan är uppskattat. 

Efter passet får vi ställa några frågor till en av deltagarna, Lotta som till vardags är trupptränare, och som valt att delta på den lite svårare versionen av BAS-programmet.

Har du testat BAS-programmet förut?

Jag har tittat lite på det, en del grejer har jag testat, men inte hela programmet.

Vad tycker du om programmet och vad ser du för användningsområden?

Det är ingenting som är heltäckande och som man använder allt av. Men det är superbra att kunna gå in och plocka vissa delar. Framförallt att kunna plocka in olika saker för olika gymnaster. En del övningar är kanske överkurs, men så har man en gymnast i en grupp är supervass på ett visst område och som man vill utmana. Det är ofta en av utmaningarna inom truppgymnastik, att gruppen är så bred där gymnasterna är på olika nivå och har olika förutsättningar. Då är det jättebra att ta övningar från det här programmet och kunna variera samma övning så att det blir träning för samma del av kroppen men på olika sätt.

Även om många tränare kanske kan många övningar redan kan det ju också fungera som inspiration?

Ja, absolut så är det ju. Ibland när man sitter där och ska planera så kommer man inte på någonting och då är det kanon med ett sånt här material att gå tillbaka till.

 

När BAS-programmet är slut och vi lämnar hallen står passningsteknik på schemat. Efter lunchen väntar både träning för tränarna själva (lett av äldre gymnaster), feedbackteknik och genomgång av färdiga lektionsplaneringar. En fullspäckad dag, vi tackar för att Gymnastikförbundet fick vara med på ett hörn!

 

Om du eller din förening är nyfikna på BAS-programmet: Läs mer, se filmer och ladda ner programmet här. Du når även informationen genom kortlänken gymnastik.se/basprogrammet.