Hem / Nyheter / 2020 / Coronapandemin slår hårt på föreningarnas ekonomi

Coronapandemin slår hårt på föreningarnas ekonomi

Uppmaningen att stödja sin lokala restaurang och köpa hämtmat har florerat i TV och medier. Även föreningslivet tar stryk i dessa tuffa pandemitider. Läs mer om hur det drabbar några av de stora föreningarna inom Svensk Gymnastik i artikeln nedan.

Tidigare har det meddelats att föreningarna inte blir av med bidragen som beräknas per aktivitet under denna period – något som skulle annars skulle slagit väldigt hårt i alla föreningar. Men trots detta positiva besked tappar föreningarna intäkter. Föreningarna har sällan några större besparingar eftersom de inte är vinstdrivande och många vädjar nu till sina medlemmar för support för att verksamheten inte ska gå omkull.

 

Minskade intäkter på grund av inställda evenemang

Att arrangera tävlingar, läger och uppvisningar är ofta där föreningarna har möjlighet att bygga upp ekonomin. För många föreningar är just dessa arrangemang som föreningen lever på. Nu gapar föreningarnas bankkonton tomma när alla evenemang ställs in. Vi har pratat med några av föreningarna vars ekonomi styrs mycket av arrangemangen som hålls.

 

- För oss har det inneburit en förlorad intäkt på 950.000 kr. Två stora tävlingar och en föreningsuppvisning som är våra stora inkomstkällor ligger här på våren och nu kan vi inte genomföra dem. Det är inte heller enbart en missad intäkt utan förstås stora kostnader som vi inte får möjlighet att avstå eller boka av, säger Malin Björndal på Hammarbygymnasterna.

 

Halmstad Frigymnasters arrangemangsguru Katarina Larsson sitter i diskussioner med olika bolag för att få ner de kostnaderna som går.

 

- Efter att vi bokade av hallen där vårt arrangemang skulle ägt rum fick vi också en avbokningsavgift. Det är kanske inte den största kostnaden av dem alla men vi alla förlorar mycket under den här perioden. Det är tråkigt att få en utgift utan att ha en intäkt att ta den från säger Katarina.

 

Stockholm Top Gymnastics hade, liksom de flesta andra Stockholmsföreningar, svårt att få nog med tider då det saknas gymnastikhallar i staden. De hyr nu en lokal i förorten Bromma där man rustat upp en alldeles egen hall för främst barn- och basträning.

 

- Att träna i en kommunal lokal kostar inte men den här kostar oss miljoner varje år. Utan de tävlingar och uppvisningar som vi budgeterat som inkomstkällor så är det tufft. Nu hoppas vi givetvis att vi klarar att fortsätta hålla hallen i bruk säger ordföranden Else Oleskog.

 

Föreningar behöver stöd

Det är märkliga tider just nu. Vi kommer alla (näst intill i alla fall) att förlora ekonomiskt på denna period och det är många organisationer, företag och föreningar som kämpar i motvind. Häromdagen syntes en artikel i dagspressen där ett fastighetsbolag bjöd på en del av hyran under denna period. I media uppmanas vi att köpa hem mat från våra lokala restauranger och handla från våra nätbutiker. Flera av föreningarna har redan fått stöttning och hjälp från olika håll.

 

- Vi har fått gåvor från anonyma givare, ledare har avstått sina arvoden för terminen och vi säljer supporterbiljetter till de evenemang som skulle blivit av säger Malin Björndal på Hammarbygymnasterna.

 

Mattias Hjelmberg på Riksidrottsförbundet (RF)/SISU jobbar hårt med frågorna kring Coronas påverkan. Regeringen har lovat 500 miljoner till idrotten som en krishjälp till föreningar och förbund i trubbel. RF förbereder nu principer och regelverk så att processen kan gå så snabbt som möjligt när den väl är igång. 

 

- Det är många föreningar som tar ansvar för att minska smittspridningen genom att anpassa både träningar men också varit tvungna eller valt att ställa in tävlingar och läger. Regeringens krispaket till idrotten på 500 miljoner kronor är just för att ge stöd till förbund och föreningar som drabbas hårt av regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Vem ska få ta del av dessa 500 miljoner och hur ska pengarna fördelas?

 

- Det är inte bestämt ännu. Riksidrottsförbundet (RF) kommer inom kort få definitivt besked från regeringen om de riktlinjer som sätter ramarna för hur pengarna kan fördelas. Vi kan redan nu se att 500 miljoner kronor inte räcker för att kompensera de ekonomiska konsekvenserna av Corona för alla föreningar och förbund. Därför kommer idrottsrörelsen att behöva visa solidaritet mellan föreningar och idrotter. Stödet handlar i första hand om att ge möjlighet för föreningar och förbund att klara krisen, avslutar Mattias.

 

Text: Ia Wikås

Här hittar du all info om Coronaviruset och hur det påverkar Svensk Gymnastik.