Hem / Nyheter / 2020 / Finaldag på NM i rytmisk gymnastik

Finaldag på NM i rytmisk gymnastik

NM i rytmisk gymnastik fortsatte under söndagen och de svenska gymnasterna gjorde flera fina prestationer under finalpassen.

Silver och brons i duo/trio

I klassen duo/trio där två eller tre gymnaster tävlar tillsammans tog Sverige genom Evelina Gommel och Marlen Vaidla från GF Uppsalaflickorna ett fint silver i seniorklassen. De var inte långt från guldmedaljen som vanns av ett norskt par. Den andra svenska duon med Agnes Hagberg och Anna Eklund från Södertälje kom sexa.

 

I juniorklassen var det dubbelt finskt i topp. Ida von Knorring och Tuva Dustler från Nevis RGK i Staffanstorp tog bronsmedaljen i tävlingen. De placerade sig precis före det andra svenska paret med Alva Rahm och Matilda Westin från Torsby GF som kom fyra.

 

Ett silver och två brons i truppfinalerna

Seniorerna tävlade i två truppfinaler under söndagen - en final där alla i truppen använder samma handredskap och en final där två olika redskaps används. Det svenska laget från Landskrona Kvinnliga GF bestående av Lucia Modeer Castro, Astrid Kristensson Nilsson, Tuva Henckel, Sanna Agic och Meja Engdahl Petersson slog det norska laget i finalen där samma redskap (boll) används och kom tvåa. Finland tog på ett övertygande sätt hem guldet.

 

I finalen med olika redskap (käglor och tunnband) blev det ombytta roller mellan Sverige och Norge och svenskorna blev trea. Även här var det oerhört skickliga finska laget som hoppas på en plats i OS i Tokyo som tog hem guldet.

 

I juniorernas truppfinal placerade sig GF Uppsalaflickornas Alice Rannström, Elin Wiklund, Elina Sheremey, Hanna Stenhammar, Josefine Engstrand och Linnea Magdeburg trea efter Finland och Norge.

 

Individuella grenfinaler

Alva Svennbeck GF Uppsalaflickorna och Cassandra Pettersson Örnsköldsviks GK kvalificerade sig genom gårdagens prestationer till tre individuella grenfinalerna för seniorer. Resultatet för tjejerna blev:

  • Tunnband: Alva Svennbeck, 6:a
  • Boll: Alva Svennbeck 5:a och Cassandra Pettersson 6:a
  • Käglor: Cassandra Pettersson 5:a och Alva Svennbeck 6:a
  • Band: Cassandra Pettersson 5:a

 

Bland juniorerna har tre svenska gymnaster tävlat under söndagens grenfinaler och de placerade sig enligt nedan:

  • Rep: Tindra Laukkanen, 6:a
  • Boll: Nova Nyqvist, 5:a
  • Käglor: Nova Nyqvist 4:a, Tindra Laukkanen 6:a
  • Band: Hedvig Elg Appelros 6:a

 

- Nivån var mycket hög i dagens finaler med många riktigt bra framförda program. Tjejerna har gjort det bra och jag tror att helgen har gett gymnaster och tränare både ny inspiration och energi till en fortsatt positiv utveckling av svensk rytmisk gymnastik, hälsar landslagschef Jonas Juhl Christiansen och fortsätter:

 

- Jag måste få ge en eloge till den fantastiska svenska hejaklacken som höjde ljudnivån ett snäpp till jämfört igår och stöttade alla tjejerna fantastiskt! De tre värdföreningarna C4-gymnasterna, Landskrona Kvinnliga GF och Nevis RGK ska avslutningsvis ha stort beröm och tack för ett jättefint mästerskap 

 

Stort tack för fina tävlingar. Alla resultat finns på Sport Event Systems. 

Foto: Magnus Harrysson