Hoppa till sidans innehåll

Fredagshälsning från Pelle Malmborg 17 april

17 APR 2020 16:47
Efter påsken är verksamheten igång igen även om den inte ser ut som vanligt. Vissa föreningar har fått ställa in sina träningar, vissa kör utomhus och vissa har valt att fortsatt träna inomhus, men med nya rutiner för att minska smittspridningen.
  • Uppdaterad: 17 APR 2020 16:47

Det är viktigt att vi håller träningen igång, framför allt för våra barn och unga. Men det är också viktigt att ni håller i och fortsätter informera och följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten lämnar. Här tänker jag främst på att om möjligt ha träningar utomhus, hålla avstånd, stanna hemma vid sjukdomssymptom, tvätta händerna, att inte vara för många i hallen samtidigt och undvika passning.

 

För er information söker vi fortfarande svar från Folkhälsomyndigheten kring hur vi som en av de stora idrotterna i Sverige ska agera utifrån vår vardag och här tänker jag främst på den passning som är en del av gymnastikträningen. Som förbund ligger vi även på RF att de behöver ta detta i beaktande i sina dialoger med myndigheterna.

 

Via en presskonferens idag hälsar idrottsminister Amanda Lind att idrotten som helhet har tagit ansvar och att hon är tacksam för det. På samma presskonferens presenterade RF:s ordförande Björn Eriksson hur RF valt att fördela de 500 miljonerna som regeringen tilldelat idrotten. De principer som bli utgångspunkten är:

  • Gemensamt ansvarstagande för idrottsrörelsen som helhet ska genomsyra fördelningen av medlen.
  • Det övergripande syftet med stödet är förbund och föreningars fortsatta överlevnad.
  • Ekonomiskt stöd till verksamhet och evenemang för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten är prioriterat
  • Ekonomiskt stöd till SF:s verksamhet och evenemang samt stöd till större utpekade föreningsdrivna evenemang hanteras samlat per SF medan stöd till IF hanteras separat.

 

De stöd som föreningarna kommer kunna söka, kommer betalas ut till midsommar och vi återkommer med mer info om det. Under gårdagen la RF ut en enkät till alla föreningar i Sverige och vi ber er att ta er tiden att fylla i den, även om den är väldigt omfattande. Enkäten finns i Idrott Online och hittas i inloggat läge. Detta är inte själva ansökan om bidrag, utan ett sätt för RF att få en helhetsbild av de ekonomiska konsekvenserna av Corona under det första halvåret 2020. Eventuellt kommer vi på Gymnastikförbundet be om liknande uppgifter då vi inte kommer få tillgång till uppgifterna ni skickar till RF.

 

En stor del av förbundets verksamhet handlar om utbildningar. Varje region har utifrån gjorda riskbedömningar fattat beslut om utbildningarna ska genomföras eller inte. Under nästa vecka hoppas vi kunna komma med ytterligare info om vad som gäller framåtriktat. Vi ser parallellt med detta över vilka möjligheter det finns för att omvandla vissa kurser till digitala distanskurser om det blir så att restriktionerna från Folkhälsomyndigheten kommer sträcka sig in över höstterminen med syfte att säkerställa den för oss så viktiga utbildningsverksamheten. Jag ser det även som att vi får en liten knuff över tröskeln att i större utsträckning kunna erbjuda distanslösningar vilket vi även efter denna utmanade period kommer att ha nytta av.

 

 

Annars vill jag bara skicka med en hälsning om att ni gör ett fantastiskt jobb i dessa osäkra tider. Behöver ni mer inspiration till utomhusträningar, finns ett nytt program framtaget, vilket går att anpassa för olika nivåer. Ni hittar det programmet här.

 

Och vem vet,  kanske denna synlighet utomhus kan locka fler till vår verksamhet! Trevlig helg,

 

Hälsningar Pelle

Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved