Hem / Nyheter / 2020 / GS-hälsning 29 maj

GS-hälsning 29 maj

Det har varit en händelserik och intensiv två-veckorsperiod för mig. Visst fokus har förstås legat på Coronarelaterade frågor. Framförallt kring de underlag som nu är ivägskickade till RF där vi runt midsommar kommer få besked om hur ersättningarna till gymnastiken kommer se ut. Arbetet har också kretsat kring förberedelser inför vårt förbundsmöte i september, där det är en mängd olika underlag som nu slutbearbetas. Det är ett roligt och utmanade arbete då det handlar om underlag som kommer styra vår gemensamma framtid de kommande åren.

 

Idag är jag extra stolt över att vi har lanserat vårt stödmaterial med det långa men viktiga namnet ”Anvisningar för prestationsinriktad föreningsmiljö”! Materialet ska hjälpa till att förenkla för föreningsstyrelsen att driva prestationsinriktad verksamhet och ge guidning i frågor som bland annat rör värdegrund, förväntningar, anställningar med mera. Vi på förbundet kommer också använda oss av anvisningarna i kvalitetssäkringssyfte om vi ser att en förening behöver extra stöd för att säkerställa en trygg idrottslig tränings- och tävlingsmiljö för sina medlemmar. Läs mer om materialet här.

 

Vi möttes idag av information från Folkhälsomyndigheten om förändringar av riktlinjerna för tävlingsidrott. Det känns positivt men ännu för tidigt att säga vad det kommer att innebära för gympan. Vi jobbar nu intensivt fram till att dessa börjar gälla den 14 juni med att få fram en ”gymnastiktolkning”.

 

Vi har alla de senaste månaderna lärt oss att leva med kort framförhållning och att all info inte finns på plats utan fylls på löpande. Vi vet att vi kan arrangera mindre läger i närområdet under sommaren, vi har fått några nya datum för internationella och nationella mästerskap, men fortfarande råder stor osäkerhet kring framtiden och hur vi kommer kunna mötas, träna och tävla.

 

Därför blir jag så glad över all den kreativitet och initiativförmåga som många visar prov på under dessa märkliga och utmanande tider. Det är som ordspråket säger ”Nöden är kreativitetens moder”. Kanske kan det uppfattas som provocerande att använda ord som ”nöd” när vi ”bara” talar om idrott men för många är just idrotten och gympan mer än ”bara”. Det är friskvård för både kroppen och själen, det är social samvaro och tillhörighet, det är glädje, trygghet och gemenskap och säkert mycket mer. För vissa är det kanske en helt avgörande frizon i ett annars kaotiskt liv och vardag.

 

Oaktat hur starka uttryck vi väljer att använda så har vi under den här våren utan tvekan tvingats att tänka i nya banor och hitta nya lösningar för att kunna fortsätta med den gympa som vi älskar. Kanske i lite annan paketering och kanske med lite annat innehåll än vad vi brukar möta i träningshallen ”en vanlig tisdagskväll” men ändå med den där goa krämen i mitten som får oss att må bra och som man bara vill ha mer av.

 

Så fortsätt vara kreativa och tänka stort och fritt. Fortsätt dela med er och inspirera varandra. Det kommer stärka oss alla och inte helt otroligt öppna upp så att fler hittar till oss för glöm inte att för många gör ni stor skillnad.

 

Pelle