Hem / Nyheter / 2020 / Håll energinivån uppe i skolan

Håll energinivån uppe i skolan

Lagom till skolstart lanserar Gymnastikförbundet fyra nya pausgympafilmer som riktar sig till elever som går i grundskolan och på gymnasiet.

Svenska barn och vuxna rör på sig för lite. Det visar flera studier. Centrum för idrottsforskning, har till exempel larmat om att två av tre barn inte når upp till världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation om 60 minuter fysisk aktivitet per dag. Svensk Gymnastik vill bidra till att få fler barn och unga i rörelse och kortare rörelsepauser i skolan är ett sätt att göra det.

 

Två av filmerna riktar sig till elever i låg- och mellanstadiet och de andra två har en lite äldre målgrupp med elever i högstadiet och gymnasiet. Det är två filmer för vardera målgruppen, en dansinspirerad variant och en lite jobbigare variant med styrkeövningar för att verkligen få upp pulsen.

 

När du rör dig en stund händer det mycket i kroppen och hjärnan:

  • Du ökar din blodcirkulation i kroppen
  • Du får ett starkare skelett
  • Även muskler och leder påverkas positivt
  • Du ökar ditt minne och komihåg
  • Aktivitet ger dig förhöjd kreativitet och koncentrationsförmåga
  • Du blir piggare och gladare och sover bättre på nätterna
  • Vilket också ger dig ett bättre självförtroende och du känner dig oftare nöjdare
  • Stressnivåerna i kroppen tas om hand på ett bättre sätt och du klarar din vardag bättre

 

Syftet är att att filmerna, som är gjorda av unga för unga, ska inspirera till en rolig rörelsepaus för skolelever. Filmerna är fria att använda och sprida och finns på Gymnastikförbundets Youtube-kanal.

 

Länk till filmerna:

Pausgympa styrka (låg- och mellanstadie)

 

 

 

Pausgympa dans (låg- och mellanstadie) 

 

 

 

Pausgympa styrka (högstadie och gymnasium)

  

 

Pausgympa dans (högstadie och gymnasium) 

 

 

Stort tack till Hedda Keszler och Sara Lindgren som står bakom all produktion, rörelser, filmning och klippning. Ett stort tack vill vi även rikta till barnen/ungdomarna som på ett så härligt sätt visar rörelserna i filmerna, Juni Östlund, August Ryding, Adrian Östlund och Tuva Petri.