Hoppa till sidans innehåll

Håller hoppet uppe även när framtidsplanerna är lösa

17 APR 2020 08:16
  • Uppdaterad: 17 APR 2020 08:16

Inom truppgymnastiken pågår just nu uttagningar från den skapade bruttotruppen till själva landslaget, inför EM i oktober. Även här har Coronakrisen påverkat på många sätt, inte minst uttagningarna och möjligheten att träna och skicka in de filmer som krävs för att komma med.

Albin Eriksson, 18 år från GK Motus-Salto i Malmö, är uttagen att vara med i bruttotruppen för seniorlandslaget.

- Det är tufft. Jag har tidigare varit med i bruttotruppen som junior och det är verkligen tuff träning som gäller. Då ingen vet hur läget blir ens en vecka framöver, blir det svårt att som gymnast kunna ta eget ansvar och planera egen träning, säger Albin.

 


Höga volter av Albin Eriksson.

 

Än så länge har dock Coronakrisen inte påverkat Albins träning särskilt mycket. Nästan alla tränar lika mycket som vanligt även om en del justeringar av tider har gjorts för att exempelvis inte gå omlott med andra.

På Lidingö i Stockholm tränar 22-åriga Isabella Einéus som också är med i bruttotruppen.

- Vi hade ett kortare uppehåll i slutet av mars då vi fick köra all träning utomhus. Nu har vi trappat upp till att köra uppvärmningen ute för att sedan gå in i hallen, men vi är extra noga med att inte kramas och absolut inte dela vattenflaskor, säger Isabella.

 


Isabella Einéus, här på NM i Lund. Foto: Fredric Berggren. 

 

När tävlingarna och resorna är inställda blir också träningsupplägget annorlunda. SM har skjutits upp till juli, vilket idag är svårt att säga om det håller, och i oktober är det dags för EM i Köpenhamn.

- Vi hade precis börjat köra till semihård landning när allt blev inställt. När beskedet om SM sen kom var tränarna återigen tvungna att tänka om. Men vi i bruttotruppen måste ändå visa upp vår träningsstatus till tävlingshård landning. Minst tre veckors framförhållning till dagen då status-filmer ska skickas in kommer vi att få men tre veckor är väldigt kort tid. Det byggs upp en enorm stress och oro för oss som vill söka till landslaget. Det blir lite extra tufft att söka till landslaget denna gång helt enkelt men lyckligtvis är en av mina styrkor att jag aldrig ger upp, säger Albin.

- För juniorerna är det ju jättetrist att JNM ställdes in, men vi seniorer har väl egentligen bara fått några extra veckor på oss till SM som förhoppningsvis kan genomföras i juli. Vi försöker se det som en bonus! Så länge vi inte vet något mer får vi väl träna på så gott vi kan i våra föreningar så att man kan prestera på ett eventuellt SM och ha en chans att ta en landslagsplats, sen får vi hoppas att viruset inte sätter stopp för landslagssamlingar och EM. Jag tror det är viktigt att hålla hoppet uppe och försöka ta vara på tiden även fast framtidsplanerna känns lite lösa, säger Isabella.

 

Plan A, B, C, D, E, F.... X, Y, Z

Landslagsledningen jobbar alltid med plan A, B och C i syfte att vara väl förberedda och kunna ge alla tydlighet inför olika tänkbara händelser. Landslagschef Jonas Juhl Christiansen berättar att parallellt med att restriktioner har förändrats och stramats åt senaste månaden gällande storlek på samlingar, reseaktivitet och åtgärder med direkt träningspåverkan, så tog alfabetet snabbt slut och med det även all tydlighet. Därför togs beslutet att låta nuvarande planering ligga oförändrad i avvaktan på beslut om SM genomförs i juli eller inte. Beslut om det fattas i slutet av april.

 


Jonas Juhl Christiansen, landslagschef.

 

Erfarenhet av uttagningar

I landslagsledningens arbete ingår att planera för en så rättvis och objektiv uttagning som möjligt. Det arbetet har pågått parallellt och inkluderar ett scenario där man inte kommer att kunna ses fysiskt samt inte har aktuella eller relevanta prestationstillfällen att planera utifrån.
- Trots senaste tidens påverkan så är målet för landslaget att skapa en process där gymnasterna ska kunna känna sig trygga i sina prestationer och inte uppleva någon ökad press, men det är igen lätt utmaning! Vi har erfarenheter av uttagning på det sättet sen tidigare, när det gäller intag till bruttotruppen, men det kanske behöver göras snäppet snävare om vi ska ta ut slutliga landslag på det sättet, säger Jonas och fortsätter:

- Om det är något vi har lärt oss genom åren så är det att varje liten förändring som görs i tänkt upplägg får påverkan och följdkonsekvenser för såväl de som tas ut som för de som inte kommer med. Att ta ut en större grupp kan skapa fortsatt osäkerhet och leda till en väsentlig försämrat gruppdynamik. Att ta ut för snävt kan innebära att för tidigt skärma av sig och med det försvåra möjligheten att komplettera senare. Därför tror jag att vi alla i den situationen vi är i ska vara extra införstådda med att vara ett förstående stöd oavsett om vi är gymnast, tränare eller förälder. Några kommer att bli glada, några kommer att bli ledsna - det är ofrånkomligt när det gäller uttagningar. Det som kan komma att bli markant annorlunda denna gång är - eventuellt - hur processen går till.

 

Internationell prägel på EM

Även om förutsättningarna ser annorlunda ut och pressen känns större än förr är både Albin och Isabella hoppfulla och positiva. Per Sjöstrand, ordförande i Truppkommittén i European Gymnastics (tidigare UEG), ser även han hoppfullt på höstens stora event.

 


Per Sjöstrand under ett av European Gymnastics möte, där han gör ett stort jobb att sprida idrotten i Europa och övriga världen.

- Än så länge pågår förberedelserna enligt plan och preliminära uppgifter pekar på ett rekordstort antal trupper. Självfallet finns det en risk att coronaviruset kan komma att sätta stopp för tävlingarna, men det är för tidigt att sia om nu i början av april. Vi har öppnat upp EM och truppgymnastiken för världen 2020, men lite typiskt är ju verkligheten den att omvärlden sällan varit så stängd som nu. Ett land som visat stort intresse att vara med i år är USA och vi hoppas fortfarande att de kommer att finnas med i startfältet på höstens EM, säger Per.

 

Träningstips från Albin och Isabella

På Lidingö och i Malmö fortsätter nu träningarna med SM och EM i sikte. Men för den som kanske inte har en öppen gympahall att åka till just nu har Albin och Isabella några tips:

- Fortsätt styrketräna och konditionsträna! Friståendesvårigheter funkar perfekt att träna utomhus. Titta mycket på youtube som påminner er om gymnastiken och låt inte viruset ta ifrån er gympaglädjen! Lägg er i gräset och visualisera hur det känns att göra alla volter, säger Albin.

Här kan ni se när Albin tränar friståendesvårigheter utomhus.

 


 

- Bestäm egna dagar, tider och pass som du ska träna. Då blir det lättare att hålla träningsrutinen och motivationen uppe! Det kan också vara kul att ta sällskap av till exempel en familjemedlem och utmana dem med lite gymnastikinspirerad träning. Jag är duktig på att lägga krut på saker jag inte kan – det tror jag är en av orsakerna till min framgång, säger Isabella.

Isabellas hemmaträning kan du se här

 

Albin har tränat järnet på en mycket svår volt ända sedan jul. En trippel sträckt halv på trampetten, en volt som bara ett fåtal gymnaster i Europa har provat satt äntligen till fötterna den 9:e april – mitt under coronakrisen. Här kan ni se Albins otroliga hopp!

 

 

 

Att göra det bästa av situationen

- Jag har stor tillit till att vår erfarna ledare förmår att göra det bästa av situationen och säkerställa en så bra process som det är möjligt, både utifrån ett kort- och långsiktigt perspektiv. Jag har sagt det ofta men landslaget är allas. Det är enbart tillsammans vi kan lyckas skapa något som vi verkligen kan vara stolta över. Men några ska fatta besluten - och det är landslagsledningens ansvar, säger Jonas och fortsätter:

- Ingen av oss har stått i en situation likt denna förut och därför kommer vi att utmanas. Det är min förhoppning att vi fortsatt kan utgöra landslaget tillsammans och i alla led visar förståelse i en svår tid. Landslagsledningen kommer att återkomma med uppdaterade planer inom kort och försöker att göra det med så god framförhållning, transparens och tydlighet som det är möjligt. Situationen förändras ständigt och vi kommer fortsatt behöva anpassa oss – men låt oss göra det som ett gemensamt stöd baserat på tillit och tilltro, det tror jag personligen är det absolut bästa, avslutar Jonas.

 

Håller tummarna

Per Sjöstrand håller tummarna för att EM 2020 kan genomföras som planerat.

- Fler och fler länder både i Europa och världen visar intresse för TeamGym (truppgymnastik). Nu senast kan Luxemburg läggas till listan över nya länder och det är också klart att EM i truppgymnastik 2022 faktiskt ska avgöras i Luxemburg, avslutar Per.

 

Text: Ia Wikås

Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved