Hoppa till sidans innehåll

Ingen parkour på OS i Paris 2024

07 DEC 2020 19:06
Idag har den internationella olympiska kommittén, IOK, fattat beslut om att parkour inte kommer bli en del av OS i Paris 2024, något som internationella gymnastikförbundet FIG ansökt om.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2020 19:06

- Det var ett ganska väntat beslut som IOK fattade idag. Parkouren är en ung tävlingsidrott och om några år tror vi förutsättningarna för ett OS kommer vara mycket bättre, kommenterar generalsekreterare Pelle Malmborg IOK:s beslut.

 

Parkouren ingår sedan drygt åtta år i Gymnastikförbundets verksamhet. Det är till största del en träningsform som lockar många unga utövare i hela landet. Vissa utövare väljer också att tävla och SM-tävlingar har genomförts sedan 2014. I den internationella konkurrensen står sig svenska parkourare väl och har haft fina framgångar på de världscuper som har genomförts.

 

- OS är en långsiktig dröm men att vara med fullt ut redan i Paris 2024 hade varit för tidigt. Nu har vi möjlighet att bygga fram och etablera en tävlingsverksamhet på längre sikt, vilket jag tror är bra för parkouren, säger Ahmed Al-Breihi, som sitter i den nationella kommittén för parkourfrågor och varit en del av det internationella utvecklingsarbetet inom det internationella gymnastikförbundet, och fortsätter:

 

- För oss är det är viktigt att utvecklingen inte bara kommer att handla om tävling och prestation utan att träningsformen och livsstilsfrågorna fortsätter spela en central roll i det nationella och internationella arbetet. Där är bland annat utbildning av ledare en viktig del, samt att skapa andra mötesplatser för utövarna. Arbetet för OS-medverkan betyder inte en förändring för bredden eller livsstilen inom parkouren. Utövare av parkour kommer på samma sätt fortsätta träna opåverkat. Däremot skapas en möjlighet för utövare som vill ta sitt tävlande till en ny nivå. För oss inom Svensk Gymnastik och nationella parkourkommittén viktigt att den fria rörelsen alltid fortsätter finnas, det är trots allt det som man älskar med parkouren. 

 

 
Ahmed Al-Breihi, parkourkommittén. Foto: Samuel Wendelius.

 

Läs mer om IOK:s beslut idag.

Se inslag på SVT om ”parkourens resa till OS” från tidigare idag.

Läs artikel i DN här

Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved