Hem / Nyheter / 2020 / ”Jag är motiverad och vill använda all extratid som en chans att utveckla mig och bli ännu bättre till nästa år”

”Jag är motiverad och vill använda all extratid som en chans att utveckla mig och bli ännu bättre till nästa år”

Träningen pågår fortfarande i Vilstahallen i Eskilstuna. Jonna Adlertegs säsong har, precis som alla andras, förändrats mycket på grund av Coronakrisen.

Tävlingarna är inställda, resorna är inställda och även det stora målet OS är uppskjutet till 2021.

 

- Jag har kunnat träna på i princip som vanligt. Det har varit otroligt skönt för mig att kunna träna vidare och liksom behålla min vardag. Det är jag väldigt tacksam för. Just nu tränar jag delar av serier och lägger mycket tid på styrketräning, säger Jonna.

 

Tränaren Sebastian Melander håller med:

- Det är en klar fördel som vi nu haft jämte många andra länder. Vi har kunnat träna vidare och inte tvingats in i karantän, säger Sebastian.

 

Eskilstuna GF har följt Folkhälsomyndigheternas riktlinjer och råd. Det har tagits fram riktlinjer och restriktioner i hallen för personlig hygien och kontakt. Passningen har begränsats, städrutinerna är skärpta och avstånden mellan aktiva och även tränare är större. Föreningen erbjuder även gymnasterna träning utomhus och det gäller både barn- bredd- och elitgymnastiken. Men att inte tävla på en hel säsong är något helt nytt för alla att hantera.

 

- Det känns konstigt såklart att allt bara har pausats men självklart förstår jag de besluten. I en situation som den vi är i får ju idrotten helt enkelt komma i andra hand, säger Jonna.

 

Beskedet om OS kom sent men var relativt väntat. In i det sista funderades det på om OS kunde genomföras men nu har informationen om beslutet att skjuta upp OS till 2021 kommit. Jonna har, precis som David Rumbutis inom manlig artistisk gymnastik, klarat kvalgränsen till OS och således säkrat en så kallad internationell kvotplats. Det betyder inte att hon är OS-klar ännu utan det slutgiltiga beskedet tar den Svenska Olympiska Kommittén (SOK).

 

- Vi skulle ha haft flera uttagningar i vår som vi med rådande globala nödläge har ställt in. Våra sportchefer för dialoger med alla förbund om när det är lämpligt att åter göra uttagningar men vi kommer åtminstone att avvakta med att leta sådana datum tills vi ser hur alla OS-kval kommer att se ut i alla idrotter. Det beskedet ska preliminärt komma inom tio dagar. Uttagningsprocessen har förlängts av IOK till och med den 5 juli 2021, säger Lars Markusson på SOK.

 

Tävlingarna där Jonna skulle visa form och nivå är alltså inställda och plötsligt är det återigen över ett år till kvar till de olympiska spelen startar.

 

- Jag är motiverad och vill använda all extratid som en chans att utveckla mig och bli ännu bättre till nästa år. Jag kommer att fullfölja denna säsong som om jag skulle tävlat och blir det absolut inga tävlingar i år så hittar vi på ett eget test på hemmaplan. Jag ser på det som en bra träningssäsong och förberedelse för nästa år, säger Jonna.

 

Sebastian Melander håller med:

- När beslutet kom om OS blev vi inte särskilt överraskade. Vi har varit med om förändrade förutsättningar förut även om orsakerna sett annorlunda ut. Jonnas väg har varit allt annat än spikrak men är det något hon är bra på så är det att ladda om även vid förändrade förutsättningar. En fyraårssatsning blev fem år helt enkelt och planen är fortfarande densamma, bara förskjuten.

 

Mer tid kan både vara positivt och negativt. Kanske finns det mer tid att bygga fysik utan tävlingarna men det kan också betyda att många betydelsefulla fysiska och mentala test försvinner.

 

- Det är svårt att avgöra om det är positivt eller negativt just nu och egentligen spelar det ingen roll. Vi kommer ju aldrig få veta om det faktiskt var bra eller dåligt med ett extra år och därför blir det också ointressant att spekulera. Nu är verkligheten som den är och jag ska göra mitt bästa med de förutsättningar som nu finns, säger Jonna. 

 

Även Sebastian ser ljust på framtiden.

- Corona har påverkat gymnastiken främst genom inställda tävlingar. Om det fortsätter så blir också de ekonomiska konsekvenserna stora. Samhället i stort påverkas och självklart syns det även i föreningslivet. Men kriser svetsar också samman folk och jag har märkt hur gymnastikvänner visar varandra omtanke, hjälp och stöttning. Mycket sker genom sociala medier men även i direkta handlingar. Vi kommer att gå stärkta ur krisen, det är jag säker på, säger Sebastian.

 

Jonna blickar framåt och ser nu en möjlighet att hinna spetsa till sin nya kombination.

- Jag kommer att försöka kombinera pak-fotsnurr-shap! Innan så gjorde jag två kombinationer efter varandra med två övningar i varje. Nu vill jag alltså sätta ihop allt till en kombination med fyra övningar. Det skulle ge mig ytterligare 0,1 i bonus.

 

Se kombinationen Jonna tränar på här:

 

 

Till alla gympasugna där ute som fått träning och/eller tävling inställt har Jonna några peppande ord:

 

- Passa på att göra något du tycker är kul och kanske inte hinner med annars! Om man saknar gympan så finns det nästan alltid något som går att träna på hemma som man kanske inte annars hinner med så mycket av på träningarna. Passa på att bli riktigt grym på piruetter, handståenden och att stretcha! Tävlingarna kommer ju tillbaka sen, vi behöver bara ha lite tålamod just nu, avslutar Jonna.

 

Text: Ia Wikås