Hem / Nyheter / 2020 / ”Jag har försökt utnyttja tiden till att bli bättre på mina svagheter”

”Jag har försökt utnyttja tiden till att bli bättre på mina svagheter”

Tobias Peterson, 27, startade sin gymnastikkarriär i Hammarbygymnasterna för 21 år sedan. Numera tävlar han för KFUM och har hunnit med hela tio SM-medaljer och fyra EM-medaljer.

- Det bästa med gympa är när man lyckas uppnå något bra och härligt tillsammans med laget. Framför allt att vinna stora tävlingar men också sådant som till exempel en riktigt bra ström på en träning. Jag gillar verkligen när laget anstränger sig. Oavsett om det handlar om en dag när vi nöter grunder eller öser styrka. Däremot är nog en riktigt köttig ström med hög musik där alla pushar sina gränser det allra bästa, säger Tobias.

 

 

Tobias, med nummer fyra på benet, SM i Malmö 2019.

 

Under Coronapandemin har Tobias och KFUM ändå kunnat hålla någorlunda normala rutiner. Det har blivit en del uppvärmningar ute och ibland har laget tränat på andra platser än normalt men i övrigt har träningen flutit på som vanligt. Periodiseringen har varit lite annorlunda då inga tävlingar funnits i kalendern så det har varit mer fokus på styrka och grunder samtidigt som fler volter hunnits med till mjuk landning. Den tiden har han tagit vara på!

 

- Jag har försökt utnyttja tiden till att bli bättre på mina svagheter. Jag har alltid haft svårt för bakåtvarv på trampolin till exempel. Nu har jag lagt mycket tid på att träna just det och det gör ju nu att jag kan träna på mina målvarv bakåt på trampolinen istället för att behöva köra med full ansats på tumbling eller luftgolv. Det sparar mig en massa energi och jag hinner köra betydligt fler repetitioner på en träning, säger Tobias.

 

 

För Tobias som har tränat och tävlat så pass länge var det ganska skönt med en liten paus från tävlingarna för hans del. Det blev en chans att stärka kroppen, återhämta sig och jobba för att bli helt skadefri.

 

- Det jag har saknat är förstås att få prestera med laget med en jublande publik. Den känslan är speciell. Men mon motivation har inte påverkats allt för mycket av detta. Laget har kört på riktigt bra vilket såklart hjälper och jag har kunnat hitta ny motivation i att bli helt skadefri och komma i bättre form än någonsin, säger Tobias.

 

Efter mängder av rehab, prehab, styrka och grunder känner Tobias själv att han är i väldigt god form och ser fram emot att få sätta ett datum för nästa prestationstillfälle igen.

 

- Jag vet också att de landslagsläger som kommer längre fram är väldigt tuffa. Det är många timmars träning och framför allt inlärning och nötande av fristående vilket är både psykiskt och fysiskt krävande. När man kommer hem på söndagen helt slut efter dessa helger så ska också energi finnas för att gå till jobb eller skola igen dagen efter. Det är otroligt tufft men det roliga överväger helt klart det jobbiga. Annars skulle jag aldrig gjort det, säger Tobias.

 

 

Bild från ett av flera landslagsläger under 2016.

 

Att få lära känna så många andra dedikerade gymnaster och ledare, att få lära sig av alla dessa och givetvis att också träffa många nya vänner är några av de delar som Tobias uppskattar mest.

 

- Det är en ära att vara med i landslaget och jag känner stolthet när jag får representera Sverige i mästerskap. På klubbnivå har jag alltid tränat och tävlat i herrlag. I landslaget har jag varit med 2 gånger i mix och 2 gånger i herr. Alla gånger har varit roliga. Jag tror kulturen i herrlag passar mig bättre men det som blev mest nytt och lärorikt var att träna och tävla tillsammans med duktiga och härliga tjejer, säger Tobias.

 

Dedikerad gymnast där all träning har ett mål och ett syfte

Enligt Tobias själv så var han inte så duktig som ung. Hans stora utveckling kom runt 18-20 år, något som kanske anses vara sent inom gymnastiken. Han bytte tränare och fick i samband med det en aha-upplevelse för gymnastiken.

 

- Under den perioden började jag förstå mycket mer om hur gymnastik fungerar samt att den hårdare träningen gjorde mig (och resten av laget) mycket starkare än tidigare. Med det så kom bättre stil, de nya varven och friståendesvårigheterna en efter en. Sedan dess har jag alltid utvecklats när jag kunnat träna gymnastik, säger Tobias.

 

Christian ”Vippen” Vilppola är den tränare som Tobias pratar om. Vippen minns tydligt Tobias som gymnast.

 

- Jag vill att mina gymnaster ska lära sig det jag kan om gymnastik. Jag vill att de blir självgående och på så sätt ”äga” sina övningar istället för att vara beroende av mig eller en annan tränare. Tobias är en smart och reflekterande gymnast och en person som tagit input av flera olika tränare och bygger vidare på egna idéer. Med det har han fått en imponerande utveckling både som gymnast och tränare, säger Vippen.

 

Under perioder har Tobias haft svårt med är skador och i de stunderna också lite tufft med motivation. I de jobbigare perioderna när motivationen varit låg så har han försökt jobba med är vad han kallar dedikering.

 

- Jag hittar något att bestämma mig för, t.ex. att jag ska komma tillbaka från skadan starkare än någonsin. När det är bestämt så finns det inga alternativ. Det krävs att jag gör rehaben och lägger den extra tiden på att bli starkare. Så då tar jag mig till träningen eller gymmet och försöker pressa mig även när det inte alls känns kul. Det är ju lättare att förbättra det man redan är bra på och då oftast det man tycker är mest kul. Men att jobba på det man är sämst på är ju det som kommer att ge mest i längden. Det är så jag försöker tänka, säger Tobias.

 

Felix Bogren Lindahl, en av Tobias tränare idag, vittnar om den klokhet som även Vippen tar upp.

 

- Varenda sak Tobias gör på träningen har en tanke och ett syfte. Han är extremt duktig på att värdera situationer och göra det som är smartast både för dagen och för morgondagen, säger Felix.

 

Det är inte svårt att hitta folk som har goda saker att säga om Tobias. Han är uppenbarligen en dedikerad gymnast som lärt sig mycket om sig själv och sin framgång på vägen. Vi önskar Tobias lycka till i satsningen mot EM i truppgymnastik, som nu är framflyttat till 2021.

 

Text: Ia Wikås