Hem / Nyheter / 2020 / När mycket känns tungt är leken en framgångsfaktor

När mycket känns tungt är leken en framgångsfaktor

Jonas Nordfors från trampolinlandslaget, hade precis kommit igång riktigt ordentligt med serieträning inför årets viktigaste tävling. EM i trampolin skulle äntligen gå på hemmaplan – något hela landslaget såklart sett otroligt mycket fram emot.

- Det var så otroligt tråkigt och det blev riktigt deppigt ett tag. Det var svårt att hitta motivationen till att fortsätta träna på, säger Jonas.

 

Kalendern var full av tävlingar. Våren fylld med mängder av resor att se fram emot. Plötsligt fanns där ingenting. Nu är EM framflyttat till april 2021 och målen likaså. Räddningen för Jonas blev träningskompisarna Måns, Hanna och Niklas som bidragit med skratt, lek och en massa glada miner.

 

- Tack vare mina underbara träningskompisar så har det faktiskt visat sig vara sjukt roligt under tiden även om det tråkiga och deppiga ändå finns kvar. Det är ju lika för alla så det är bara att härda ut, säger Jonas.

 

Jonas och hans kompisar har inte kunnat träna i sin vanliga hall alls, som tog tillfället i akt att byta ut hela golvet under tiden. Istället drog de nytta av Jonas stora tomt och körde hem en trampolin till honom. Så visst har det blivit en del trampolinhoppning men då i Jonas trädgård och det har sedan varvats med en hel del styrketräning på gymmet.

 

- När man får en sån här ofrivillig träningsperiod utan tävlingar så får man fokusera på rehab, prehab och styrketräning och det har jag verkligen gjort. Man får helt enkelt ge sig tusan på att inte ge upp. Det kommer ju att bli bättre och vill man så kan man. Det kommer garanterat att komma dagar där allt känns piss. Men låt det vara så och försök tänka på att du kommer att vara 10 gånger bättre när allt är över nu när man kan passa på att träna upp sina svagheter också, säger Jonas.

 

Känsla av tomhet

Jonas ser mycket fram emot att börja tävla igen. Inte enbart för själva tävlandets skull utan också för att få träffa alla vänner och bekanta runt om i landet och världen på tävlingarna. Lina Sjöberg från trampolinlandslaget älskar också att tävla. När Coronapandemin slog till och sopade kalendern ren från tävlingar stod Lina kvar med en känsla av tomhet.

 

- Det har påverkat min träning och min motivation väldigt mycket. Jag brukar alltid tända till och bli lite extra bra veckorna innan tävling. Även om det varit en tung period så brukar det alltid kännas lite lättare när det börjar närma sig, säger Lina.

 

Träningen blev tung och Lina har känt av svårigheterna att lyckas pusha sig själv så som hon skulle önskat när tävlingarna försvann.

 

- Jag tror att det är lätt att tänka "äsch, det gör inget om jag inte gör så mycket idag, det är så långt kvar till tävling" och då blir det ju varken bra nu eller sen, säger Lina.

 

Lina har haft lite problem med tvångstankar i en del övningar där hon får en plötslig känsla av att tappa kontrollen eller råka göra något oplanerat – som en extra skruv. Allt sånt brukar försvinna inför tävling då glädjen och taggningen för tävlingen tar över. Istället upplever hon nu att det varit en värre period av dessa tankar än vanligt.

 

- Jag jobbar hårt nu med att få tillbaka självförtroendet i de övningar som strular så att jag kan vända på detta, säger Lina.

 

 

 

Deltävlingar på hemmaplan

Lina och hennes träningskompisar har kunnat träna på nästan som vanligt hela tiden i sin hall. Däremot har grupperna på lite lägre nivå fått ställa in mycket av sin verksamhet.

 

- Jag är väldigt tacksam för att vi kunnat träna men givetvis har det inte varit en lika rolig period nu när man inte helt vet vart man ska ställa in siktet. Jag är ju själv en av de som drabbats av en motivationsdipp av allt detta så det är skönt att läsa om och höra att jag inte är ensam, säger Lina.

 

För er som läst de tidigare artiklarna om landslagsgymnasterna så vet ni att Lina har rätt. Det är många gymnaster på alla möjliga olika nivåer och i alla discipliner som kämpar med motivationen och det gäller såklart att hitta sitt sätt att ta sig igenom krisen.

 

- Jag har påbörjat en "Corona Cup" för de gymnaster som jag är tränare för. Vi kör en deltävling varje söndag nu under ett par veckor med olika teman. Till exempel tema höjd, stil, svårighet, DMT, styrka och prova andra discipliner. Det är ett försök i att göra något kul när vi inte har de "riktiga" tävlingarna att fokusera på. Sen är det nog bara att hålla ut tror jag, och försöka komma på något som kan skulle kunna passa på att fokusera på och bli riktigt bra på nu istället för en tävling, säger Lina.

 

Lina som alltså både är tränare och tränar själv ser pandemins påverkan från olika synvinklar. Svårigheten att peppa gymnasterna som tappar motivation och kämpandet med den egna motivationen. Men oavsett nivå så är leken en gemensam framgångsfaktor. För barnen som Lina tränar, för henne själv och för Jonas.

 

- Jag ser otroligt mycket fram emot att tävla. Det är en stor motivation för mig och det som gör tränandet kul för min del. Jag har inte planerat att tävla på något nytt till hösten men man vet aldrig. Jag har testat lite olika kombinationer på trampolinen den senaste tiden som jag inte har kört innan. Men om de blir en del av mina serier redan – ja det får vi se, säger Lina.

 

Text: Ia Wikås

 

Läs de tidigare artiklarna med några av våra landslagsgymnaster här:

Manlig artistisk gymnastik
Rytmisk gymnastik
Truppgymnastik
Kvinnlig artistisk gymnastik 1
Kvinnlig artistisk gymnastik 2