Hem / Nyheter / 2020 / Påskhälsning från GS Pelle Malmborg

Påskhälsning från GS Pelle Malmborg

För de flesta av oss blir nog inte den stundande påsken som vanligt i och med Coronaviruset, men jag hoppas verkligen att vi ändå får tid för både återhämtning och rörelse ute i solen.

Det gäller för oss alla att fortsatt hålla i och hålla ut i den nya typ av vardag som vi befinner oss i och fortsatt anpassa våra träningar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Jag vet att vissa skulle vilja att vi är tydligare med vad som gäller, men jag fortsätter att säga att ett stort ansvar ligger hos er föreningar och uppmanar till att använda de riskbedömningsverktyg som finns samt att följa de råd som gäller för idrottsföreningar. En svårtolkad rekommendation är den som handlar om att minska moment med närkontakt. Ett vanligt förekommande moment där närkontakt förekommer inom gymnastiken är ju passning och här är vår rekommendation att i största möjliga mån undvika övningar där passning förekommer. Gymnastikförbundet söker vägledning i vad som gäller i denna fråga och återkommer om vi får något tydligare besked att ge.

 

Samtidigt som vi hanterar den vardag som vi befinner oss i försöker vi också blicka framåt, även om framtiden är svår att förutse. På nationella kansliet har vi börjat titta på frågan om och hur vissa utbildningar skulle kunna genomföras digitalt och om det går att tävla på nya sätt i flera hallar med videobedömning - ett spännande och kreativt arbete. Vi kommer under april månad fatta beslut om ett antal SM-tävlingar och jobbar med olika scenarier för om och när de kan genomföras senare i år.

 

Ju längre tiden går desto mer pressat läge blir det för många föreningar. Hur ska ekonomin gå ihop när stora intäktskällor försvinner samtidigt som kostnaderna finns kvar? Vi förstår oron och den press som föreningarna utsätts för. På RF:s sida kan du läsa mer om hur arbetet med de 500 miljonerna som idrotten fått tilldelat går vidare och det beslut som väntas från RF/SISUs styrelse den 16 april. I närtid kommer RF samla in ytterligare information från förbund och föreningar kopplat till det ekonomiska läget.

 

Lägg påskäggen högt!

Ta varje tillfälle som ges att hålla dig och dina nära i rörelse. I år kommer till exempel familjens påskägg att gömmas en bra bit upp i fruktträden i vår trädgård. Det kommer att ge en motorisk och styrkemässig utmaning både att hänga upp och plocka ner dem. Samtidigt ger det ett utmärkt tillfälle att frisera trädkronorna. Jag undrar vem som kommer få mest träning i familjen?!

 

Avslutningsvis, fortsätt som ni gör med att hitta på nya former av träning och fortsätt dela med er till varandra, det vinner vi alla på. I Gymnastikförbundets grupp på Facebook kan du ge och hitta inspiration.

 

Glad Påsk till er alla och sköt om er.

 

Hälsningar Pelle