Hem / Nyheter / 2020 / Pelle Malmborgs fredagshälsning 15 maj

Pelle Malmborgs fredagshälsning 15 maj

Jag är alltid stolt över att få vara en del av Svensk Gymnastik, men de senaste dagarna har jag sträckt på mig lite extra. I början av veckan släppte vi vår egen statistik för 2019 som visar att vi ligger kvar på en hög nivå sett till antal aktiva och föreningar. Vi har blivit vana vid fina tillväxtsiffror och det som fortsätter att öka under 2019 är antalet ledare. Totalt sett är vi över 25 000 ledare inom Svensk Gymnastik och det är ju såklart glädjande då vi visar att vi är på rätt väg kring denna utmanade faktor i många föreningar.

 

Under veckan släppte även Centrum för idrottsforskning sin rapport "Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019". Rapporten säger att "Ett hälsosamt och fysiskt aktivt liv är viktigt för allt fler ungdomar. Trots det minskar föreningsidrottandet i alla åldrar."

 

Men en idrott som sticker ut är gymnastiken som tvärt emot de flesta andra idrotter växer och visar på mycket stor ökning i antalet deltagartillfällen, hela 68 procent. Rapporten från Centrum för idrottsforskning är tung och har regeringen som mottagare, vilket gör att innehållet i den får stor spridning. Jag har också fått många gratulationer till gymnastiken under veckan.

 

I en artikel kopplad till rapporten står det att "Gymnastikförbundet är idag den klart lysande stjärnan inom svensk idrott med tillväxtsiffror som andra förbund bara kan drömma om."

 

Vilken härlig läsning!

 

För mig är det här ett kvitto på det omfattande och fina arbetet som bedrivs i alla 1075 föreningar runt om i Sverige. Och det fina är att vi gör detta tillsammans - ledare, kommittéer, aktiva, domare, föräldrar, styrelser, regioner. Stort tack, det är ni som gör jobbet. Men vi är inte ensamma inom vår egen gymnastikbubbla utan vi har ett stort och fint stöd från RF, SOK och våra viktiga partners som gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklas. Utan dem går det inte.

 

Kanske är det just nu under Coronaepidemin som idrotten och Svensk Gymnastik kan visa sig från sin allra bästa sida. Vi fortsätter träna, om än under anpassade former, vi öppnar upp och utmanar tidigare sätt att genomföra aktiviteter. I helgen genomfördes den första digitala kursen, en Teori 1, där de 19 deltagarna tillsammans med två utbildare och en digital kursvärd träffades i verktyget Zoom under en helg istället för att träffas fysiskt. Utvärderingen visade att de allra flesta var väldigt nöjda med kursen. Det ger oss kraft att jobba vidare med de andra sex utbildningarna som kommer kunna genomföras digitalt. Vill du gå en utbildning innan sommaren är det bra att anmäla sig. 

 

Jag avslutar med ekonomin. Det är ett tufft läge för många föreningar. Idag stängs möjligheten för att söka ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet med anledning av Coronakrisen och jag vet att många av er, liksom vi på nationella kansliet, har skickat in uppgifter. Nu kommer en grupp om cirka tio personer på RF att gå igenom och ge förslag på fördelning av den pott pengar idrotten fått i extra stöd. Riksidrottsstyrelsen har som ambition att ta beslut om fördelningen i början av juni och att pengarna ska delas ut innan midsommar.

 

Ta väl hand om er och trevlig helg,

Pelle Malmborg, GS på Gymnastikförbundet

 

PS. Visst vill vi uppmärksamma våra 25 000 ledare? Glöm inte att skicka in ditt bidrag till fototävlingen. DS.