Hem / Nyheter / 2020 / Porträtt: Måns Åberg, landslaget i trampolin

Porträtt: Måns Åberg, landslaget i trampolin

2020 blev ett tufft år för idrotten med många inställda evenemang. För trampolinlandslaget innebar våren att EM på hemmaplan ställdes in, ett EM som alla verkligen längtade till och såg fram emot.

Måns Åberg, 27, är en av medlemmarna i det svenska trampolinlandslaget. Han hade tränat mot EM med målsättningar och motivation och såg fram emot tävlingen när den plötsligt ställdes in.

 

- Allt stannade upp. Det tråkigaste var att allt det slit som de inblandade i EM på hemmaplan hade gjort inte fick leda till den succé som jag absolut tror att det hade blivit. Vardagen och dygnsrytmen försvann från en dag till en annan, säger Måns.

 

Träningarna har flutit på relativt normalt ändå. Måns har tränat ungefär lika mycket som vanligt i hallen men den övriga träningen runt omkring har minskat något. I hallen har de uteblivna tävlingarna gjort att det funnits mer tid till utmaningar och lek, något som annars är svårt att hinna med i tävlingssäsong.

 

-  Motivationen fick sig en smäll när allt ställdes in, helt klart. Det har till exempel synts i hur långt jag pushar mig själv för att utvecklas. Även om jag har prestationsmål som inte är tävlingsbaserade så är ju de flesta och största målen fortfarande inom tävling. När de faller bort och framtiden är oklar så står man lite tom. Jag är ju rätt så gammal i sammanhanget också och givetvis spelar det roll också då det är svårt att veta hur lång aktiv karriär jag har kvar, säger Måns. 

 

Träningen ska såklart vara värt mödan. Det ska kännas värt det att lägga den tid och energi på träningen och klara av att kombinera det med heltidsjobb och vardagliga livet. Självförsörjningen står ju kvar även utan tävlingarna i kalendern.

 

- En av sakerna som räddat mig är dem jag tränar med. Utan mitt trampolingäng så hade det absolut inte gått lika bra tror jag. Den sociala biten i det hela är väldigt betydelsefull, säger Måns.

 

Måns träningskompisar håller med. Jonas Nordfors som också är med i trampolinlandslaget och också är en av Måns träningskompisar instämmer.

 

- Måns är en stjärna. Han är verkligen en person som alla behöver. Att ha sådana träningskompisar som han är, stärker motivationen. Man har aldrig en tråkig stund med honom för han har så mycket spratt för sig. En fantastisk vän och en sjukt bra träningskompis, säger Jonas.

 


Måns och Jonas efter en lyckad tävling på SM i Malmö 2019.

 

Det sociala i träningsgruppen finns kvar. Men även den delen är saknad i och med tävlingarnas försvinnande.

 

- Det bästa med landslaget är alla kontakter man knyter med både aktiva och ledare. Jag har fått resa utanför Sverige och träffat så många fina och härliga människor att bekanta mig med. Det är nästan den största drivkraften just nu. Jag längtar verkligen till att få möjligheten att åka iväg igen och träffa dessa människor och se olika delar av världen, säger Måns.

 

Nedan är en video som spelades  innan sommaren som en del av en tävling inom landslaget där alla fick delta.

 

- Det var roligt att få låta kreativiteten flöda och göra något helt annat än vanlig "tävling" i trampolinen, berättar Måns.

 

 

Fokus på utveckling

Måns hade inga direkta planer på att ta sig till just landslaget vid yngre ålder. Han var mån om att trivas i sin omgivning, att utveckla sig själv och ta reda på hur bra han kunde bli. I alla år har han varit en gymnast som prioriterat träningen först. När andra valt fest och socialt umgänge, har Måns valt träningen.

 

- Det är såklart något av en uppoffring men det har ju varit mitt val. När jag fick möjligheten att vara en del av landslaget fick jag dessutom en sådan boost i självförtroende att jag kunde lyfta blicken och målen ännu högre. Det var en ära att få förtroendet av förbundskaptenen och det gjorde mig redo för nya utmaningar på nya nivåer och är absolut en av orsakerna till att jag är där jag är idag, säger Måns.

 

Måns är en inspirerande kille. Han är snabb i sin respons på mina frågor, samtidigt som jag märker att han är noga. Han vill sprida något positivt och han vill peppa andra. När jag frågar honom vad han har för tips till den yngre generationen som vill nå dit han har nått svarar han:

 

- Ta inte dig själv på så stort allvar. Det är okej att sätta press på sig själv både på träning och tävling men oftast så börjar man inte på sin idrott för att bli bäst. Kom ihåg varför du började. I slutändan är det bara idrott. Se till att du har kul och inte lägger all tid på att tänka efter, säger Måns.

 

Under hösten har nu tävlingskalendern börjat öppna upp så smått igen. Även om restriktionerna är kvar och tävlingarna inte alls ser ut som de brukar så finns det i alla fall några som blir av. Även om situationen idag är något som knappt någon av oss kunde förställa oss innan så kommer det en morgondag även efter allt detta. Men mitt i allt tråkiga, allt inställda och all motivation som fått sig en smocka så har vi det positiva. Något har vi nog lärt oss av det här och kanske uppskattar vi de gemensamma resorna och målen ännu mer framledes.

 

- Jag ser verkligen otroligt mycket fram emot att få åka ut på tävlingar igen. Framför allt världscuper och sådant där man får resa mer och träffa alla härliga människor. Det saknar jag och det längtar jag efter, säger Måns.


Text: Ia Wikås