Hem / Nyheter / 2020 / Rekordmånga idrottsungdomar städade Sverige 2019

Rekordmånga idrottsungdomar städade Sverige 2019

2019 blev ett rekordår för Städa Sverige! Hela 15 556 idrottsungdomar och ledare städade sin närmiljö med sin förening under året. Förutom miljönyttan gav verksamheten totalt 6,4 miljoner kronor till de medverkande föreningarna.

Gymnastikförbundet är stolt medlem i Städa Sverige – idrottens miljöorganisation, en organisation som jobbar för en skräpfritt Sverige. Skräp som slängs där det inte hör hemma är ett stort miljöproblem och ett hot mot både djur och natur. Men några som vill göra något åt skräpet i vår miljö är idrottsungdomar. I år har rekordmånga deltagit i Städa Sveriges projekt för en skräpfri miljö.

 

Hela 15 556 idrottsungdomar och ledare har varit med och plockat skräp längs vägar, kuster, sjöar, älvar, i vatten och i natur- och kommunområden. Det har resulterat i 21 520 gula säckar fulla med skräp. I år har städning skett i 167 svenska kommuner, också det nytt Städa Sverige-rekord.

 

- Det är positivt att så många idrottsungdomar vill bidra till att göra sin närmiljö skräpfri. Genom att plocka skräp lär de sig också om nedskräpningen och dess konsekvenser, och får ett hållbarhetstänk. Det inger ett stort hopp för framtiden, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

 

Städning ger pengar till idrotten

Ungdomarna städar tillsammans med sin förening eller sitt lag, och efter utfört uppdrag får de en ersättning till lagkassan. Bland annat har en eller flera av Gymnastikförbundets medlemsföreningar varit med och städat bort plast, burkar och annat skräp från miljön och samtidigt tjänat pengar. Totalt har städningen under 2019 gett 6,4 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott. Detta är möjliggjort tack vare Städa Sveriges sponsorer och partners från näringsliv och kommuner. Ersättningen uppfyller ungdomarnas drömmar om läger, cuper, nya matchställ eller idrottsutrustning. Den bidrar ofta till att alla kan vara med och fortsätta sitt idrottande, oavsett ekonomiska förutsättningar hemifrån.

 

Vill er förening vara med?

Vill er förening ha chans att vara med och Städa Sverige 2020 och därigenom få ett ekonomiskt tillskott till att uppfylla era drömmar? Gå då in redan idag och anmäl ert intresse på Städa Sveriges hemsida: https://www.stadasverige.se/intresseanmalan/.
För föreningar med ett ICA-samarbete finns också projektet Klara, färdiga, städa! som man kan anmäla sig till specifikt: www.stadasverige.se/klarafardigastada.

 

Mer information

Läs mer om Städa Sverige – idrottens miljöorganisation på www.stadasverige.se.

 

Följ gärna Städa Sverige i sociala medier för senaste nytt!

Facebook: www.facebook.com/stadasverige
Instagram: www.instagram.com/stada_sverige