Hem / Nyheter / 2020 / Reportage av Ia Wikås med landslaget i manlig artistisk gymnastik

Reportage av Ia Wikås med landslaget i manlig artistisk gymnastik

OS-aktuella David Rumbutis: -Uppskjutningen av OS passar mig perfekt. Om ett år är jag bättre, säkrare och vassare. Jag ska inte bara vara med, jag ska placera mig!

Mars månad i år startade med att jag började bekanta mig med vårt svenska seniorlandslag i manlig artistisk gymnastik. Ett gäng killar från Stockholm, Malmö och Halmstad som under förbundskaptenen Fredrik Pierrevilles vingar samlas då och då för att utvecklas, umgås och sporras.

 

- Vi var faktiskt mitt uppe i ett träningsläger tillsammans när hela Coronakrisen slog till. Då det liksom blev allvar i landet och man började haja till ordentligt, säger Fredrik.

 

Därifrån gick det fort. Alla de nationella och internationella tävlingarna som killarna sett fram emot och jobbat för och som jag skulle följa blev snabbt inställda. Först var det de långa tävlingsresorna som blev inställda men ganska snart även de nationella och till slut även de mindre resorna till de gemensamma samlingarna.

 

- I dagsläget tränar samtliga på sin respektive hemmaplan och vi har avbrutit all form av tävlingsträning och tävlingsuppladdning, säger Fredrik.

 

Till skillnad mot damsidans Jonna Adlerteg som fullföljer sin säsong som om alla tävlingar vore kvar, så väljer landslaget i manlig artistisk gymnastik motsatt väg.

 

- Höstterminen var full av resor, samlingar och tävlingar för killarna. De har tävlat otroligt mycket och kört långa perioder av serier och tävlingsförberedande träning. Så även om det såklart känts tråkigt att allt blivit inställt så har det också gett möjligheten till en riktigt bra träningsperiod vilket vi inte hade haft på samma sätt annars. Av den anledningen ser jag inte nödvändigheten för vår del i att köra tävlingsprogram och fulla serier, säger Fredrik.

 

Anpassad träning inomhus varvas med utomhusträning

Inne i hallen är det mesta sig likt. Folkhälsomyndigheternas rekommendationer följs med extra restriktioner kring hygien och distans. Antalet gymnaster i hallen har minskats så att de normalt fullsmockade hallarna nu aldrig innehåller fler än 50 personer samtidigt.

 

I Malmö, där en del av killarna hör hemma, har en träningsdag i veckan tagits bort.

 

- För att vi ska kunna hålla antalet i hallen så kör vi något färre pass. En gång i veckan tränar vi nu också fysträning i parken. Vi löptränar, kör styrketräning och intervaller. Ofta har vi med oss minibarrar som vi använder till att exempelvis träna brytningar och olika former av handståendestyrka, säger Fredrik.

 

Filer från uteträning i Malmö. På filmerna syns Christopher Soos.

 

 

Träningen inne i hallen följer nu en balans av tre huvudpunkter; Grundträning/fys, slip och stabilisering av övningar man redan kan och, sist men inte minst, träning av nya övningar.

 

- Nu finns ju tiden för det också, vilket är kul. David har ett riktigt ess i rockärmen. Han tränar just nu på trippelsalto och är nära att sätta in det i sitt program. Det är endast ett fåtal gymnaster i världen, bara två ryssar på VM om jag inte minns fel, som kör denna övning, säger Fredrik.

 

Se Davids trippel i filmen nedan.

 

 

David Rumbutis har, precis som Jonna Adlerteg på damsidan, tagit en så kallad internationell kvotplats till OS i Tokyo. Det betyder att han klarat de internationella kraven för att bli uttagen men sen ska också den Svenska Olympiska Kommittén (SOK) säga sitt. Det är de som tar det slutgiltiga beslutet om vem som får åka och representera Sverige på ett Olympiskt Spel. I vanliga fall skulle tävlingarna under våren till stor del ligga till grund för ett beslut men i dagsläget är uttagningarna på paus. Beroende på vad som händer runt omkring och hur tävlingssäsongen blir under hösten och våren så kommer SOK ut med info kring detta. Detta skulle i så fall bli Davids första OS då han också är precis i starten av sin seniorkarriär.

 

Trippelsalton skulle i alla fall ge David en betydligt högre utgångspoäng i grenen fristående och ett helt annat utgångsläge för en hög placering. Men inte bara utgångspoängen är hög – så är även risken och intensiteten.

 

- Den kräver otroligt mycket förstås. Annars skulle ju fler kunna den. Det krävs så enormt mycket fokus, styrka och timing för denna övning att det är väldigt begränsat hur många och hur ofta den kan köras. En halvtrött dag är inte en dag att langa en trippel på. Det gör också att det krävs en längre tidsperiod för att få den att bli säker nog och bra nog att tävlas på, säger Fredrik.

 

Trippelsalton var inte helt med i spelet så länge OS skulle gå 2020. Men nu när OS skjutits upp ett år ser både David och Fredrik stora möjligheter att hinna bemästra övningen så pass att den skulle vara tävlingsbar.

 

- Planen är inte att bara vara med på OS. Planen är att jaga finaler och grymma placeringar. Det är vad jag vill göra, säger David.

 

Än så länge så vet ingen hur sommaren eller hösten kommer att se ut, vilka restriktioner som är kvar, har försvunnit, eller kanske till och med tillkommit.

 

- Oavsett vad så är planen att tävla på något sätt. Blir det inte internationellt så kanske nationellt. I värsta fall gör vi en egen liten tävling i hallen, eller i våra respektive hallar och filmar. På något sätt ska vi få in ett tävlingsmoment i höst för killarna, säger Fredrik.

 

Till dess får killarna sporra och peppa varandra på distans. Ofta genom sociala medier där de följer varandra och dokumenterar framstegen på träningarna. Det finns fortfarande samlingar i närtid planerade. Både i slutet på maj och i sommar. Hur det blir med dessa får tiden bara utvisa.

 

- Vi är ändå enormt tacksamma att vi kan träna alls. Det kan ju inte gymnasterna i våra grannländer. Någonstans har också alla ändå tagit de inställda tävlingarna och målen med ro. Det är tråkigt men vi har också hittat fördelar. Det är ju givetvis inte någon som hade velat resa eller tävla i rådande omständigheter ändå. Det är som det är helt enkelt men vi ska göra vad vi kan för att dra nytta av det istället. Även om det blir en liten ofrånkomlig karriärpaus för vissa så är det bara att ändra målbilden och tuta vidare, säger Fredrik.

Text: Ia Wikås