Hem / Nyheter / 2020 / Samträning med Vikingarnas och Gefles vuxengrupper

Samträning med Vikingarnas och Gefles vuxengrupper

Den 30:e maj åkte sju gymnaster och två tränare från GT Vikingarna till Gävle för att samträna på ett dagläger. Gymnastikträning i en hall bland skumgummikuddar och redskap, trampoliner och satsbrädor. Vad är det för speciellt med det tänker ni?

Jo, det här är två vuxengrupper som åkt på läger. Minst 25 år ska du vara för att vara med i GT Vikingarnas vuxengrupp och just nu är spannet mellan 35 år och 48 år. I gruppen tränar de som aldrig provat på gympa förr tillsammans med dem som tränat gymnastik i många år. I en del av hallen ställer någon sin första handvolt någonsin medan någon återupplivar en rondat-flickis-helskruv som kördes för många år sen.

Efter en mycket uppskattad termin poppade den bästa idén hittills upp – varför skulle läger bara vara för ungdomar? Kanske vore det möjligt även för det här gänget att ta sitt pick och pack, lämna familj och måsten hemma och dra iväg en stund och bara träna gympa och ha skoj.


Ett laddat gäng gymnaster satte kurs mot Gävle

Gefle GF:s motsvarande vuxengrupp nappade direkt och ett dagläger bokades snabbt in i Gävles hall. I maj var det alltså äntligen dags och det var ett laddat gäng gymnaster som satte kurs mot Gävle. Lägret var en succé och redan nu finns ett uppstartsläger för hösten inbokat i samma hall.

 - Jag är 44 år och har hållit på med gymnastik på hög nivå i många år men det var hela 18 år sedan som jag avslutade min karriär som aktiv gymnast. Att få komma igång igen och våga testa lite av det jag en gång kunde är så otroligt roligt. Jag är absolut inte lika vältränad längre men det är otroligt häftigt att se hur bra muskelminnet ändå är, säger Lotta Haag – en av gymnasterna i gruppen.

Lotta tänjde på sina gränser, tränade järnet och utmanade sig själv och sin kapacitet. Någonstans i kroppen fanns övningarna och volterna och det slutade med att hon dammade av både ett och två tävlingsvarv som inte körts på 18 år.

 
 - Jag är riktigt nöjd med att ha klarat både rondat-flickis-helskruv och handvolt-sträckt 180 igen. Det är verkligen en fantastisk stämning i gruppen och totalt kravlöst. Alla tränar helt utifrån sin egen nivå och vi gläds åt varandra. Det finns möjlighet till avancerade övningar för de som vill och vill man träna på basicgrunder så går det lika bra. Vi peppar och hejar på varandras framsteg oavsett nivå, säger Lotta.

Glädjen kom snabbt tillbaka

Filip Alexandersson var med i Vikingarna fram till fjorton års ålder. Nu är han 44 år och har nu alltså börjat träna gymnastik igen.


 - Det är en barnslig fröjd att vara tillbaka. Att få utmana mina egna uppfattningar och vad jag kan och inte kan, trots att min kropp är så annorlunda nu mot vad den var när jag senast tränade gymnastik. Glädjen som jag hade då – ja den kom däremot snabbt tillbaka, säger Filip.
Filip berättar att han inte visste hur mycket han egentligen längtat efter att få leka med sin fysiska förmåga igen. Rotera runt sin egen kropp, skruva och faktiskt utveckla sin gymnastikkunskap även nu.

 - Jag lär mig fortfarande nya saker, inte bara förvaltar gammalt. Det är verkligen kul, säger Filip.


Häftigt och inspirerande med alla på så olika nivåer

När jag hör Filip berätta om vuxengruppen kan jag inte låta bli att bli lite rörd. Han berättar så varmt om blandningen av amatörer till SM-gymnaster och med tränare som uppskattar den egna prestationen och inte jämför med vad andra kan, och som engagerar sig lika mycket i alla, oavsett nivå. Han pratar om det häftiga och inspirerande med att alla på så olika nivå ändå kan träna tillsammans, något som kanske inte är möjligt i alla sporter.

 - Gymnastiken är på ett individuellt plan men under gemensamma former. Glädje i hallen när någon spränger sin egen ljudvall går inte att ta miste på, oavsett om det är en sträckt salto med dubbelskruv eller en handvolt som klarats, säger Filip.


När idén om att få åka på läger dök upp kände deltagarna att det blev ett bra och roligt tillfälle att lära känna varandra på ett mer privat plan. Dessutom var det samtidigt ett tillfälle att komma iväg en stund från vardagen och träna med andra vuxengymnaster.

 - Jag tror att många fler skulle må bra av att upptäcka gymnastiken i vuxen ålder. Det är en allsidig och utvecklande sport som stärker både sinnen och muskler. Jag är så glad att föreningen även satsar på oss som befinner oss mitt i livet, säger Filip.

Text: Ia Wikås
Foto: Sofia Svegander