Hem / Nyheter / 2020 / Stor roll för gymnastiken i premiäraktuella tv-serien Partisan

Stor roll för gymnastiken i premiäraktuella tv-serien Partisan

Den 16 augusti är det premiär för en ny svensk thrillerserie av och med Fares Fares där gymnastiken spelar en stor roll i handlingen.

Tv-serien Partisan utspelar sig i det vackra jordbrukssamhället Jordnära. När lastbilschauffören Johnny får i uppdrag att köra två unga flickor dit upptäcker han snart att det är något som inte stämmer i det slutna samhället.

 

Se trailern till serien här:

 

 

Gymnastiktruppen i det slutna samhället står för en stor del av handlingen. Det är tolv gymnaster som varit en del av tv-produktionen och det är duktiga och erfarna personer det handlar om, både nu aktiva och tidigare landslags- och SM-gymnaster (se längst ned i artikeln). Johanna Råberg står bakom all koreografi i serien.

 

 

Snabbt jobbat från första samtalet till premiär

- Nu är det någon som skojar! Det var min första reaktion när jag i mitten av maj blev uppringd av produktionsbolaget Warner Bros och de sa att de ville anlita mig som koreograf i en kommande svensk tv-serie, berättar en skrattande Johanna per telefon.

 

Men det var inget skämt. Ett möte bokades in och sen gick det snabbt. Inspelningen av tv-serien satte igång i juni och pågick fram till augusti. Under två veckor repades och spelades alla scener med gymnastiken in på Ekerö utanför Stockholm.

 

Johanna "Jollan" Råberg är utbildad danspedagog, tränare i GF Örebro och landslagstränare i truppgymnastik för seniorherrarna. Hon bor i Örebro med sin sambo och barn och frilansar som danslärare och friståendecoach.

 

- Jag hade precis fött barn när detta dök upp, men det gick bra ändå och bebisen fick följa med på möten och inspelningar, berättar Johanna som står bakom all koreografi och var projektledare för gymnasterna inför och under inspelningen.

 

I truppen i serien är det inte bara "riktiga" gymnaster med utan tre av dem är skådespelare till yrket. Linus Wahlgren spelar truppens tränare.

 

Hur var det att jobba med personer som inte är gymnaster i grunden?

- Det är klart att det var utmanande och jag fick ha en del privatlektioner med dem för att få dem att smälta in i scenerna med de andra gymnasterna på ett bra sätt. På så sätt blev jag också gymnastikexperten i produktionen, berättar Johanna.

 

Till stor del är det friståendekoreografier som visas i serien men även träningsscener med volter finns med.

 

- Skådisarna var så imponerade av gymnasterna. De fick lära alla att stå på händer under inspelningen! De jobbade verkligen hårt under de fem inspelningsdagarna, med många, många omtagningar. Jag är väldigt stolt över dem och deras professionalitet. Gymnasterna har berättat att de tyckte det var superkul att vara med – det roligaste de har gjort, säger Johanna som också berättar att Fares Fares under inspelningarna sa att "Det bästa med serien är gymnastiken!".

 

Kreativt samarbete

- Det har varit ett så roligt projekt. Att få jobba med koreografi utan att behöva förhålla sig till några reglementen eller regler som jag brukar få göra, utan istället ha ett kreativt samarbete med regissören Amir Chamdin, som skrivit serien tillsammans med Fares Fares. Vi hade en process där jag filmade sekvenser hemma och skickade filer till honom för bollning. Sen har jag också fått möjligheten att jobba med så många andra kreativa människor under både förarbetet och själva inspelningen. Jag har uppskattat att de verkligen har lyssnat på mig och att jag kunnat påverka produktionen, fortsätter Johanna.

 

Tillskruvad dramaproduktion

Har du någon gång varit orolig över att det genom Partisan kommer förmedlas en stereotyp och inte helt smickrande bild av gymnastiken som idrott?

- Nä, det är ju inte en dokumentär som vi har spelat in utan en dramathriller. Amir som regisserat har verkligen velat skruva till det. Det som visas i tv-serien är inte en spegling av Svensk Gymnastik och det tror jag man uppfattar som tittare. Men jag hoppas att man kan uppskatta de konstnärliga delarna som gymnastiken kan innebära.

 

 

Lite mer som uppvisningsgymnastiken menar du?

- Ja precis. Det har mer handlat om att visa upp sådant som imponerar och det behöver inte alltid vara "svårt" utan man kan jobba mer med det visuella och med överraskningar.

 

En del av det visuella handlar om dräkterna. Vera Sport blev tidigt kontaktad av Partisans produktionsbolag/kostymörer som valde att köpa dräkter från dem. Som experter på området (truppgymnastik) kunde de hjälpa till med de gymnastikrelaterade kläderna till serien, ett spännande projekt att medverka i tyckte naturligtvis Gymnastikförbundets sponsor.

 

- Alla kläder till serien specialdesignades, producerades och provades ut på väldigt kort tid, och tillsammans med Warner Bros kostymörer, som visste vad de ville ha, lyckades vi ta fram alla kläder i tid. Vanligtvis är Vera Sport vana med lite längre besluts- och utprovningstider vid föreningskollektioner så detta var en spännande utmaning. Nu ska det bli spännande att se kläderna ”på riktigt” i serien, berättar Monica Nyberg på Vera Sport.

 

Avslutningsvis. Du är ju också tränare i GF Örebro och i landslaget. Hur har våren och sommaren varit med tanke på coronaviruset?

- Gymnasterna tycker såklart att det har varit tråkigt att inte ha några tävlingar att träna mot, men som ledare har det faktiskt varit ganska skönt med det här avbrottet. Det har varit så många år med samma tävlingsschema och upplägg. Nu har vi på ett annat sätt kunna jobba med att bygga det för oss ganska nya laget i Örebro. När det gäller EM så hoppas jag verkligen att det blir ett mästerskap i april – men vi får avvakta och se hur det utvecklar sig, avslutar Johanna.

 

Om tv-serien:

Tv-serien Partisan utspelar sig i det vackra jordbrukssamhället Jordnära. När lastbilschauffören Johnny får i uppdrag att köra två unga flickor dit upptäcker han snart att det är något som inte stämmer i samhället. Fares Fares spelar lastbilschauffören Johnny, som tagit jobb på den framgångsrika ekologiska farmen Jordnära, en gated community med sin egen kultur och egna regler. Jordnäras jordbruksverksamhet styrs av den karismatiske och auktoritäre Kent som spelas av Johan Rheborg. Johnny verkar ha en egen mystisk agenda inne i det idylliska samhället. Snart upptäcker han att något inte står rätt till i Jordnära och han börjar bli orolig för de två unga flickorna Nicole och Maria som spelas av Sofia Karemyr och Ylvali Rurling. I andra roller ser vi Anna Björk som spelar Jordnäras överhuvud Maud, Emelie Garbers som spelar Kents hustru Susanne, Linus Wahlgren som gymnastikledare och Pelle Holmström som spelar grindvakten Victor.

 

Serien sänds på Viaplay med sändningsstart 16 augusti.

 

Gymnasterna som är med i Partisan:

Mikaela Jörhag: Gymnastikföreningen Örebro
Evelin Bülow: Gymnastikföreningen Örebro
Maxine Olsson: Gymnastikföreningen Örebro
Fanny Ohlin: GF Uppsalaflickorna
Anna Nävermyr: Höganäs Gymnastikförening
Isabella Einéus: GT Vikingarna
Emelie Johansson: Täby Gymnastikförening
Emma Frändén: Brommagymnasterna
Andreas Rundh: Gymnastikföreningen Örebro
Elias Gustafsson Gymnastikföreningen Örebro
Albin Aderud: Gymnastikföreningen Örebro
Kevin Dannefalk: KFUM GA

 

Foton: Nordic Entertainment Group