Hem / Nyheter / 2020 / Trupplandslaget inför EM 2020 börjar formas

Trupplandslaget inför EM 2020 börjar formas

De må vara grått och mörkt utomhus på Lingvallen, men inne i de olika hallarna formligen sprakar det av energi från drygt 150 personer som är på plats med ett mål för ögonen - EM i truppgymnastik i Danmark i oktober.

Året 2020 inleds med ett så kallat bruttotruppsläger på Lingvallen. Efter analys av en stor mängd inskickade filmer har cirka 120 gymnaster kallats till samlingen. De ska så småningom bli 72 fördelade på sex landslag, herr, dam och mixed för både juniorer och seniorer.

På frågan vad landslaget söker för gymnaster svarar förbundskapten Tova Sörén:

- Vi söker framförallt allround-gymnaster som ska behärska alla tre grenarna, tumbling, hopp och fristående.

 


Tova Sörén, förbundskapten för trupplandslagen, håller i all planering fram till EM.

 

Under samlingen på Lingvallen är det grenen fristående som det läggs mest tid på. Alla gymnaster ska lära sig mixed-friståendet samt herr eller damfriståendet. Inför lägret har alla fått filmer på programmen och har tränat hemma, men det är nu som alla detaljer lärs ut.

Utöver alla gymnasterna finns sex tränarteam på plats och deras arbete leds av Tova Sörén tillsammans med Kasper Juul Fredriksen och Sakarias Lindell som har rollerna som high performance coaches. Flera tränare har funnits med i många år men även här finns några nya i landslagssammanhanget. På samlingen är även tre fysios med, som kommer följa lagen fram mot EM.

 


Med sex landslag behövs många ledare och fysios för att få det hela att fungera optimalt.

 

Eget ansvar och samarbete med föreningar

Nicole Husseini, från Brommagymnasterna och Nicole Berner från Vikingarna var med i landslaget redan 2018 i mixed- respektive damlaget och har alltså varit i den här situationen tidigare.

 

- Det känns härligt och kul att vara här och träffa nya och gamla kompisar. Jämfört med den vanliga träningen är det ett högre tempo, särskilt i fristående. Det är mycket att lära sig och så här snabbt går det inte hemma, säger Nicole H.

 


Nicole Hosseini och Nicole Berner ser fram emot EM. - Det kommer bli en häftig upplevelse med mycket publik på plats!

 

Framåtriktat handlar det för gymnasterna om att ta eget ansvar för sin satsning. Nicole B berättar det kan innebära att komma tidigare till den vanliga träningen för att kunna träna extra, då det samtidigt pågår förberedelser i den egna föreningen inför SM som går i vår.

 

- Samspelet mellan landslaget och föreningarna är avgörande för att satsningen ska bli lyckad. Vi har målet att alla involverade ska känna att vi gör det här tillsammans och det är viktigt att föreningarna verkligen förstår vilken viktig roll de har i att skapa våra fantastiska landslag, berättar Tova.

 

Från junior till senior

Manne Arvidsson, från Gymnos i Falun var del av juniorlandslaget 2016 i Portugal. Nu har han åldern inne för seniorlandslaget och är en av killarna som är uttagen till bruttotruppen.

 

- Jag känner mig inte riktigt som en senior ännu. Många av de andra som är här är äldre och har varit med flera gånger förut. Men det känns helt fantastiskt att få träna med sina förebilder, berättar Manne och fortsätter:

 

- De här killarna har jag ju sett på mobilen när de kör avancerade volter och tänkt att det vill jag också köra - och nu tränar jag med dem.

 

Verkligheten hemma i Falun ser lite annorlunda ut. Där kommer Manne få jobba mer självständigt då han inte har någon annan seniorgymnaster från landslaget i föreningen att få tips av, något som flera av de andra killarna i större föreningar har fördelen av. Han kan emellertid träna extra tillsammans med klubbkompisen Adam, som är uttagen till bruttotruppen för juniorer.

 


- Just nu är Danmark en dröm för mig. Jag ser på bruttotruppslägret som en möjlighet att ha kul och få veta vad jag ska ta med hem och fortsätta träna på, berättar Manne Arvidsson.

 

Fullt schema under fyra dagar

Det är mycket som ska hinnas med under en samling. Förutom all träning har gymnasterna enskilda samtal med ledare, ett antal teoripass och rörlighetstester. Dessutom ska alla landslagskläder från Craft ska provas ut.

 


Micke och Pontus från Craft var med under utprovningarna och många uttrycker att det känns roligt med en ny sponsor och att det är så många och fina kläder som ingår i kollektionen.

 

Under lägret var även den nationella trupptävlingskommittén på plats för ett av sina möten. Givetvis togs kompetensen som finns i gruppen tillvara och de kunde med sina internationella domarögon ge feedback på friståendena i detta tidiga skede.

 

Processen fram mot EM

Under våren kommer landslagstränarna hålla kontakt med gymnasterna, vilka kommer skicka in filmer som visar hur träningen går. I maj kommer beskedet som alla väntar på: om och till vilket lag de är uttagna.

Sedan följer en period med fem samlingar på Lingvallen, varav den sista genomförs i anslutning till EM som går i Danmark utanför Köpenhamn i oktober. Vill du läsa mer om EM i truppgymnastik, klicka här.

 

Så, vad kan vi förvänta oss i Danmark?

- I tränarteamet pratar vi inte resultat särskilt mycket, framför allt inte när det handlar om juniorerna. Där ser vi det som en utvecklingsresa med målet att skapa starka seniorlandslag. Men det är klart, 2018 var vi bästa nation på EM och vi hoppas att vi även 2020 har en ledande position inom truppgymnastiken, avslutar Tova med ett skratt.