Hem / Nyheter / 2021 / David Rumbutis gör en strålande final på EM i artistisk gymnastik

David Rumbutis gör en strålande final på EM i artistisk gymnastik

David Rumbutis gjorde en strålande tävlingsinsats där han visade upp vilken oerhört bra mångkampsgymnast han är med fantastisk fin stil och kämparanda där det behövdes. I sin första EM-final placerade han sig på en 13:e plats.

David började i hopp och ställde ner landningen väldigt bra och fick därmed en drömstart i EM-finalen. Hoppet följdes upp med barr och även där visade David prov på hur bra än är på att spika sina landningar. Tredje grenen var räck och här fortsatte David att visa upp fin och stilsäker gymnastik.


Fin start på tävlingen i hopp. Foto: Filippo Tomasi.

I kvalet hade David ett fall i fristående, men i finalen höll han sig på benen. I bygel fortsatte David på inslagen väg och förbättrade både sin prestation och poäng jämfört med kvalet. Han avslutade med en riktig kämparinsats i räck och summerar hela tävlingen med den finfina mångkampspoängen 79.457 som alltså räckte till en 13:e plats.


David Rumbutis, EM 2021! Foto: Filippo Tomasi

-Det känns magiskt att komma på en trettonde plats på EM! Jag är lite missnöjd med de tre sista redskapen där jag tappade lite fokus, men är också jävligt nöjd med de tre första där jag ökade poängen mycket. Det var fallfritt och en högre poäng idag så jag är nöjd med prestationen idag, säger David Rumbutis.

 

- David har gjort två bra tävlingsdagar och framför allt så gör han den bästa dagen när han behöver det mest - i finalen. Han har visat att han kan tävla under olika förutsättningar och detta ger honom mersmak. Han vill mer, säger tränare Fredrik Pierreville.

 

Regerande europamästare ryssen Nikita Nagornyy var efter kvaltävlingen storfavorit och han höll för trycket. Han tog på ett övertygande sätt hem segern och nu väntar fem av sex grenfinaler för honom. Landsmannen David Belyavskiy tog silver och Illia Kovtun från Ukraina kom på en tredje plats.

 

Poäng David Rumbutis:

Fristående: 13.3

Bygel: 12.933

Ringar: 12.233

Hopp: 14.425

Barr: 13.700

Räck: 12.866

Totalt: 79.457

 

 

Här finns alla resultat från EM