Hem / Nyheter / 2021 / Jonna Adlerteg och Tonya Paulsson i EM-finaler!

Jonna Adlerteg och Tonya Paulsson i EM-finaler!

De svenska tjejerna har gjort en oerhört fin insats under kvaltävlingen på EM i kvinnlig artistisk gymnastik. Rutinerade Jonna Adlerteg är i final i barr och mästerskapsdebutanten Tonya Paulsson har kvalificerat sig till mångkampsfinalen.

Efter ett långt tävlingsuppehåll för landslaget var det äntligen dags för mästerskap igen och fyra gymnaster representerade Sverige, Jonna Adlerteg (Eskilstuna GF), Jennifer Williams (Eskilstuna GF), Tonya Paulsson (Motus-Salto, Malmö) och Emelie Westlund (Eskilstuna GF).

Jonna Adlerteg, som tävlade i barr i den första startgruppen på onsdagsmorgonen, tog sig igenom en inte helt perfekt serie. Det blev det en lång och jobbig väntan för att se om poängen 14.0 skulle räcka till final.

European Championships Artistic Gymnastics -3467.jpg
Jonna i barren. Foto: Filippo Tomasi.

- Det känns lite mitt emellan – det var skönt att ha kört igenom och inte ha ramlat ner, men en miss i en kombination i början av serien gjorde att det blev ett tapp i utförandet. Resten av serien kändes bra. Jag kan bättre och jag hoppas det räcker till en finalplats, berättade Jonna direkt efter tävlingen och fortsätter:

- Jag har inte tävlat på länge, det här var den första internationella tävlingen på 1,5 år. Men jag känner att jag är i min kanske bästa form någonsin, så det var synd att det inte syntes i dagens tävling.  

I slutändan räckte poängen till final och där hoppas Jonna att hon kan köra en riktigt bra serie där hon vågar lita på sig själv hela vägen. Finalen går på lördag och sänds i SVT.

 

Flirten gick hem!

Tonya Paulsson är regerande svensk mästarinna och det var hennes första EM. Hon gjorde en strålande tävling och presterade på topp i alla fyra grenar och slog sitt tidigare personliga rekord med råge. Poängen 51.315 tog henne till fredagens final i mångkampen. Även den sänds på SVT.

European Championships Artistic Gymnastics -0912.jpg
Tonya på bommen. Foto: Filippo Tomasi.

- Det känns jättebra, jag är glad. Jag körde igenom bättre än förväntat. Jag började i friståendet som var lite studsigt. Men jag tänkte mest på att hålla upp hakan och flirta med domarna - det brukar jag inte vara så bra på men det funkade, säger Tonya och fortsätter:

- Hoppet gick bra, där är jag lugn då jag är säker på mitt hopp. Sen körde jag barr som också kändes bra. Bommen var sista redskapet och då blev jag lite nervös eftersom jag visste att jag hade kört bra, men jag hade bestämt mig för att inte trilla idag! Det jag är mest nöjd med är att jag var så lugn genom tävlingen. Det var bra musik i hallen så jag gick runt och sjöng, säger en glad Tonya som ser fram emot en final där hon hälsar att det finns lite mer att hämta.

 

Fina prestationer av Jennifer och Emelie

Mästerskapsdebutanten Jennifer Williams ställde upp i bomtävlingen och körde en oerhört fin serie med en hög svårighetsnivå. Hon satte alla de svåra övningarna, däremot kom tyvärr ett fall på en av de lite enklare volterna i slutet, en sidvolt. Serien belönades med poängen 12,133, vilket är en mycket bra siffra med tanke på fallet.

European Championships Artistic Gymnastics -3705.jpg
Jennifer på bommen. Foto: Filippo Tomasi.

- Det känns skönt, även om jag inte är 100% nöjd. I början av serien var jag bestämd och inne i min bubbla, men när jag förstod att jag hade stått på allt och kanske hade chans på final, så tappade jag koncentrationen lite, säger Jennifer.

Jennifer berättar också att det var viss skillnad att tävla på ett seniormästerskap jämfört med juniortävlingarna.

- Det är så många fler bra gymnaster med, vilket gör det nervöst, men det gör också att man vill vara i de här sammanhangen. Framåt är målet att kunna tävla i mångkamp på nästa tävling, även om min styrka ligger på bommen, berättar Jennifer.

Emelie Westlund genomförde även hon ett mycket fint seniormästerskap och hon körde liksom Tonya mångkamp. I tre av de fyra grenarna var prestationen oerhört bra, med ett fint fristående, ett mycket bra hopp och en riktigt bra barrserie med mycket stabila landningar. Men på bommen blev tyvärr två fall. Den totala poängen landade på 47.632.

European Championships Artistic Gymnastics -1096.jpg

Emelie i fristående. Foto: Filippo Tomasi. 

- Allt i allt var det många riktigt bra prestationer i dag. Otroligt imponerande av Tonya hur hon går igenom en fallfri mångkamp på sitt första EM ! Och att Jonna åter igen presterar och tar sig in i finalen! Jennifer och Emelie som även de gör debut på ett seniormästerskap visar verkligen att de hör hemma i sällskapet och att deras resa bara precis har börjat, sammanfattar förbundskapten Helena Andersson Melander.

Alla resultat finns här: https://www.smartscoring.com/en/results/