Hem / Nyheter / 2021 / Kicka igång hösten med hjälp av två helt nya kurser – lanseras 31 augusti

Kicka igång hösten med hjälp av två helt nya kurser – lanseras 31 augusti

Nu släpps två nya kurser som underlättar i gymnastikhallen. ”Planering och periodisering”, ett verktyg för att organisera och strukturera träningsperioden. ”Hjälpledare – Svensk Gymnastik”, en kurs för dig som fått det första ledaruppdraget.

Kursen Hjälpledare – Svensk Gymnastik är en helt ny kurs för hjälpledare. Den bygger på ett nytt koncept där några lektioner görs på distans och några i förening tillsammans med en handledare. Kursen kom till för att skapa ett insteg och introduktion i hur det är att vara ledare i gymnastik. Så här säger Joanna Ericson, projektledare för det nya utbildningssystemet, om kursen:

- Att ta på sig ett ledaruppdrag kan vid första tanke verka lite läskigt. Vad innebär det och vad behöver jag tänka på? Frågorna kan vara många. Målet med kursen är att du som hjälpledare ska få inblick och verktyg för att känna dig trygg i din roll. Kursen möjliggör att snabbt introduceras till verksamheten och komma igång med uppdraget.

Under augusti har de sista finslipningarna gjorts där bland annat ett gäng testpiloter fått prova på kursen och feedbacken har varit positiv från såväl yngre som äldre testpiloter.

- Kursen avdramatiserar tanken att det är svårt att vara hjälpledare och förklarar tydligt grunden för lärande och vikten av lek för lärande, säger en testpilot.

I samband med lanseringen av denna kurs försvinner den tidigare kursen Hjälpledarutbildning – Ledare på gång.


Hjälpledare - Svensk Gymnastik

Kursen ger dig en introduktion till gymnastikens ledarskap, redskap, rörelse och lek. Du lär dig bland annat hur du kan bidra till en trygg träningsmiljö, samla de aktiva, ge instruktioner och feedback. Du lär dig också om din förening och hur ett vanligt träningspass går till.

För vem passar kursen? Detta är kursen för dig som har fått eller ska få ditt första uppdrag som ledare inom Svensk Gymnastik. Den är till för dig som vill utvecklas och stärkas i din roll som hjälpledare, oavsett ålder eller verksamhet. 

Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här.


Den andra kursen som släpps är Planering och periodisering. En helt ny kurs som är skapad för att hjälpa till att skapa struktur i träningsupplägget. Genom att planera och periodisera träningen går det att både få ut mer av sin träning och att träna skonsammare. Kursen är på distans och du kan genomföra den när det passar för dig.

Planering och periodisering

Kursen utgår från allmänna träningsprinciper och ger dig ökad förståelse för hur du på ett organiserat sätt kan strukturera upp träningsperioder. Att planera och periodisera träningen innebär att på kort så väl som lång sikt variera träningsvariabler, till exempel volym, belastning, intensitet och återhämtning. Detta för att få en önskad prestationshöjande effekt vid ett givet tillfälle, stimulera långsiktig utveckling hos den aktive och minimera risken för överträning.

För vem passar kursen? Den här kursen vänder sig till dig som leder aktiva i alla åldrar, oavsett inom vilken av Gymnastikförbundets verksamheter du är ledare.

Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här.

Nyfiken på fler utbildningsnyheter? → Gymnastikförbundets nya kurser hösten 2021.