Hoppa till sidans innehåll

Utredning visar problem med ledarkulturen i gymnastikens landslagsorganisation

03 DEC 2012 00:00
Gymnastikförbundets ordförande: Vi tar allvarligt på kritiken och har mycket att förändra för att leva upp till värdegrund och riktlinjer. Elittränande gymnaster och tränare måste få bättre stöd.
  • Uppdaterad: 08 SEP 2017 11:22

Professor Jonas Stier har genomfört en utredning av ledarkulturen inom svensk landslagsgymnastik. Utredningen , som  skett på uppdrag av Gymnastikförbundets styrelse, har  överlämnats till styrelsen som beslutsunderlag för åtgärder. 
Med utgångspunkt från riktlinjer och värdegrunddokument inom förbundet  leder undersökningens resultat till kritik inom flera områden. Kritiken omfattar både Gymnastikförbundets organisation, utbildning och stöd till tränare, och hur tränare inom landslagsorganisationen  efterlever värdegrund och riktlinjer.  

Gymnastikförbundets ordförande Malin Eggertz Forsmark kommenterar undersökningens resultat:

-          Det pågår ett förändringsarbete inom svensk landslagsgymnastik sedan 2006. Vi har sett en positiv utveckling på flera områden. Antalet tävlingsgymnaster ökar. Vi har nått framgångar internationellt. Det finns en entusiasm och en stor vilja till utveckling i vår stora organisation. Men vi har också fått signaler om att det finns problem i elitverksamheten. Utredningen är ett av flera led i detta utvecklingsarbete och syftet har varit att ge en fördjupad analys av angelägna utvecklingsområden.   

De unga gymnasterna i första hand  
Styrelsens ledamöter är både överraskade och omskakade av vad utredningen visar och inser att vi måste agera kraftfullt för att förändra ledarkulturen inom elitgymnastiken. Vi har höga målsättningar för vår elitverksamhet och är stolta över de framgångar som nåtts – men tävlingsresultat får inte uppnås till vilket pris som helst. De unga gymnasterna och deras hälsa och välmående måste alltid komma i första hand.

Självkritik och delat ansvar 
Stiers undersökning väcker frågor och ger anledning till självkritik. Vi i styrelse och ledning delar ansvaret med föreningar och tränare.  Pågående utvecklingsarbete  är inte tillräckligt.  Värdegrund, policies och riktlinjer finns men vi har lång väg kvar innan de genomsyrar all elitverksamhet.

Den nu presenterade undersökningen handlar om landslagsverksamheten inom de största tävlingsdisciplinerna – den yttersta toppen på den verksamhet som idag omfattar drygt 31.000 gymnaster.*   Kraftigast kritik riktas mot kvinnlig artistisk gymnastik med ungefär 1.300 aktiva gymnaster men berör även övriga undersökta tävlingsdiscipliner. 

Svensk Gymnastik har många ansikten.
Undersökningens negativa resultat är svårt att ta in för alla med hjärtat i gymnastiken. Allra mest för de direkt berörda ledarna  och föreningarna inom elitgymnastiken och landslagsverksamheten.  Den blir också en tung börda för alla er andra, ledare och gymnaster, som varje dag är på golvet i någon av våra tusen medlemsföreningar.  Jag är tacksam och stolt över de insatser ni gör, med hög ambitionsnivå och stor kärlek till gymnastiken, oavsett om det handlar om lekfull barn- och familjegympa, motionsverksamhet för vuxna,  kreativ ungdomsverksamhet eller  tävlingsverksamhet i någon av våra sju olika tävlingsdiscipliner. Tillsammans formar vi Svensk Gymnastik, 210 000 medlemmar i över tusen föreningar med många varierande ansikten. 

Utgångspunkt för förändringar
Undersökningen blir nu tillgänglig för alla i och utanför vår organisation. Den är redan efterfrågad av media och kommer troligen att leda till negativ uppmärksamhet. Hur smärtsamt detta än är blir det ytterligare en utgångspunkt för de stora förändringar som nu med kraft måste genomföras,  så att all vår verksamhet inte bara i ord utan i varje led stämmer med de värderingar som Svensk Gymnastik står för.

Påbörjat arbete
Förändringsarbetet startade som tidigare sagts redan 2006. Utvecklingsarbetet är redan igång:

  • Ett medicinskt råd är under uppbyggnad, med kompetens kring nutrition, idrottsskador, idrottspsykologi och idrottsfysiologi.                               
  • Organisationen runt landslagsverksamheten i sin helhet har förstärkts med en nyanställd samordnande landslagschef som tillträder den 1 februari 2013
  • Arbetet med den 'Svenska gymnastikmodellen' fördjupas på  Tävlingsforum i januari 2013.
  • Utbyte med  andra länder och internationell expertis fortsätter att vara en viktig del i att hitta nya och alternativa former kring elitidrottsträning.
  • Fortsätta att höja kompetensen genom samarbete med forskare med  kunskap och verktyg för att utveckla gymnastiken.
  • Intensifiera arbetet med ledarkultur- och värdegrundsfrågor.

Delaktighet i utvecklingsarbetet
Jag ber er i alla berörda föreningar ta del av utredningen liksom av våra riktlinjer och policies (se länkar nederst i denna information).  Diskutera hur väl ni i er förening arbetar med dessa frågor.  Jag vill särskilt uppmana alla inbjudna tävlingsföreningar att delta vid kommande Tävlingsforum i januari. Då kommer professor Jonas Stier att medverka och ni kommer att ha möjlighet att diskutera nödvändiga åtgärder för att vi ska kunna förändra och utveckla elitverksamheten inom Svensk Gymnastik. 

Till slut. Läsningen av den kompletta utredningen kommer att väcka frågor inte bara från media. De måste få ventileras.  Jag vill därför uppmana er att kontakta oss med era frågeställningar som kommer att samlas upp av Gymnastikförbundets generalsekretere Stefan Bengtsson (This is a mailto link, tel 08-699 6493). Funderingar, frågor eller råd – vi finns här för er.

Malin Eggertz Forsmark, förbundsordförande

Kort om utredningen:

 Utredningsuppdraget gavs i mars till Jonas Stier, professor i socialpsykologi vid Mälardalens Högskola. Den omfattar landslagsgymnaster i samtliga olympiska discipliner (kvinnlig och manlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, trampolin) samt truppgymnastik . Utredningsuppdraget gavs i mars 2012 och överlämnades till Gymnastikförbundets styrelse den 30 november 2012.  

Totalt har 35 personer, varav 16 tränare, djupintervjuats. Intervjuerna föregicks av två anonymiserade enkäter till aktiva tränare och aktiva gymnaster på landslagsnivå inom truppgymnastik, kvinnlig och manlig artistisk gymnastik, trampolin och rytmisk gymnastik.

Stier konstaterar stora brister i landslagsorganisationens ledarkultur, brister i tränarnas kompetensnivå och avsaknad av stöd inom viktiga områden som t ex nutrition, medicinska och psykosociala frågor, samt att vissa inslag inom landslagsverksamheten inte harmonierar med andan i Barnkonventionen. Kritik riktas också mot hur man inom förbundet hanterar överträdelser från tränare och ledare gentemot gymnaster. 

Länk till utredningen i sin helhet

Länk till intervju med Jonas Stier i Ekot 4 dec

Länk till film med Jonas Stiers presentation av utredningenLänk till Riktlinjer för tävling och träning 

Länk till Gymnastiken Vill 2013 – 2014 

Länk till Trygg i Gymnastikhallen 

Länk till SISU Idrottsutbildarna – Trygga idrottsmiljöer

 

Några medialänkar i frågan:

Nedan följer ett urval av medialänkar som speglar debatten och kritiken under december månad 2012.

SvD-intervju med Malin Eggertz Forsmark:
http://www.svd.se/sport/gymnastikbasen-jag-tanker-inte-avga_7754002.svd

Intervju med Veronica Wagner i Radiosporten: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=179&grupp=18842&artikel=5381765

Intervjuer i SVT Sportnytt samt TV4sporten:
http://www.svtplay.se/klipp/905807/rf-drar-in-elitstod-till-gymnasterna

http://www.tv4play.se/program/sporten?video_id=2249537

Artiklar i DN: 
http://www.dn.se/sport/fortsatt-stod-utlovas-vi-tror-pa-malsattningen

http://www.dn.se/sport/johan-esk-idrotten-maste-skaffa-en-egen-oberoende-granskare

http://www.dn.se/sport/nye-gymnastikchefen-kravs-stora-forandringar

http://www.dn.se/sport/idrottsministern-inte-ratt-mot-barnen

http://www.dn.se/sport/kallades-till-krismote-hos-ministern

http://www.dn.se/sport/svensk-gymnastik-soker-sundare-vag

Expressen: http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/elitidrottens-springnota/

Artiklar lokala medier:
http://ekuriren.se/sport/1.1643624-ek-tv-kritiken-ar-val-tillspetsad-

http://ekuriren.se/sport/gymnastik/1.1638211-landslagstjejer-slar-tillbaka-mot-kritiken

http://www.sydsvenskan.se/sport/kanner-inte-igen-sig/

http://www.unt.se/24unt/#category=1089622&date=2012-12&clip=2021211&startTime=0m0s

http://www.dt.se/sport/1.5390308--vi-har-tagit-at-oss-

http://www.dt.se/sport/1.5390302-speglar-inte-dagens-verklighet

http://www.dt.se/sport/1.5386832-storsatsande-leksandsklubb-agerar-i-gymnastikkris

http://hallandsposten.se/sport/1.1865436-kronika-vad-hander-med-var-vackra-idrott-

 

 

Förtydligande: ca 31 000 tävlingsgymnaster varav 22 000 med tävlingslicens, 9 000 med träningslicens.

Skribent: Emelie Hedberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved