Hoppa till sidans innehåll

En kullerbytta om dagen håller paddnacken borta

11 MAJ 2016 20:24
Idag publiceras en debattartikel på SVT Opinion skriven av vår nya förbundsordförande Anna Iwarsson samt generalsekreterare Johan Fyrberg. De trycker på vikten av att våra barn och unga utvecklar de grundläggande motoriska rörelseformerna.
  • Skapad: 11 MAJ 2016 20:24

Anna och Johan menar att i en allt mer digitaliserad och automatiserad livsmiljö utmanas folkhälsan i Sverige. Det nya fenomenet paddnacke med symtom på värk i huvud, nacke, axlar och rygg går ner i åldrarna i takt med att allt fler 3-4 åringar börjar använda digitala spelplattor.

De skriver vidare att det inte kommer att räcka med en grundläggande motorisk färdighet som stannar vid att barn ska kunna sitta, stå, gå och springa. Att kunna snurra, klättra, hänga, balansera och slå kullerbyttor är motoriska färdigheter som skapar förutsättningar för en hållbar kropp med grundläggande kroppskännedom. Glädjen i att behärska sin kropp i rörelse och att den dessutom går att utmana hänger samman med den egna självkänslan. Vi behöver knappast mer kroppsfixering i Sverige utan snarare mer kroppskännedom när den psykiska ohälsan hos unga stadigt ökar.

Gymnastiken är inte den enda lösningen på detta problem. Vi behöver hjälp från alla landets föräldrar. De är de viktigaste förebilderna i unga år och kan vi alla börja träna på kullerbyttor tillsammans med våra barn är en bra start, avslutar Anna och Johan sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln på SVT Opinion.

Skribent: Hanna Grahn
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved