Hoppa till sidans innehåll

Ekonomiska frågor


UPPDATERAD INFORMATION 9 April

Många föreningar drabbas ekonomiskt av inställda träningar och evenemang och Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) arbetar hårt med att försöka mildra de ekonomiska effekterna med anledning av coronaviruset. 

Kompensationsstöd till idrottsföreningar

Regeringen har meddelat att idrottsrörelsen ska få ytterligare 1,35 miljarder kronor i stöd till följd av coronapandemin. Riksidrottsförbundet har uppdraget att fördela stödet till föreningar och förbund.

Idrottsföreningar kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för perioden 1 januari till och med 30 april 2021. Ansökningsperioden är 7 maj till 19 maj kl. 12.00. Läs mer här.

Föreningar kan ansöka om stöd:

  • 7 - 19 maj (kl. 12.00), för ekonomiska förluster för perioden 1 januari till 30 april, 2021

Stödet är en del av regeringens stödpaket till idrottsrörelsen med anledning av coronakrisen. Syftet med stödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva samt fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang. Särskilt viktigt är att värna idrottsverksamhet och evenemang som bedrivs för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten.

Nytt för kompensationsstödet 2021 är att föreningar inte kommer kunna söka stöd för helt nya evenemang eller nya verksamheter som skulle genomförts under perioden 1 januari till 30 april, där beslutet om genomförandet skett under tiden för pandemin. Undantag är om förbund tilldelat föreningar förbundsarrangemang såsom SM-tävlingar eller dylikt. Syftet är att kunna bygga stödet på verifierbara underlag och inte gissningar som skett under tiden för restriktioner.

Det slutgiltiga regelverket publiceras under mitten av april.

 

 

LOK-stödet oförändrat 

Riksidrottsförbundet har meddelat att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. 

 

Stöd till föreningar som arbetsgivare 

Regeringen har beslutat om flera stöd till arbetsgivare som drabbas ekonomiskt av coronaviruset och dessa kan även idrottsföreningar ta del av. Läs mer på sidan Arbetsgivarfrågor. 

 

Medlems- och träningsavgifter 

Då många aktiviteter är inställda har det uppkommit frågor kring återbetalning av tränings- och medlemsavgifter. Vad det gäller medlemsavgiften så är den oberoende av vilken verksamhet som genomförs i föreningen och bör därför inte återbetalas på grund av inställd eller anpassad träning.  

Vad det gäller träningsavgifter måste varje förening göra sina egna bedömningar utifrån föreningens förutsättningar. Gymnastikförbundet ställer sig positiv till att föreningar, där förutsättningar finns, vädjar till de enskilda medlemmarna om att låta föreningarna behålla terminens avgifter.  

 

Information hos Skatteverket

Skatteverkets webb finns samlad information för föreningar som är viktig att känna till. 

Uppdaterad: 03 APR 2020 11:06 Skribent: Lotta Darlin
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved