Hoppa till sidans innehåll

Reportage föreningsbesök

14 MAR 2018 08:04
Gymnastiken i region Mitt är en verksamhet som glöder av engagemang och potential, med sina starka föreningsmänniskor, motiverade utövare och kunniga ledare kan gymnastiken gå hur långt som helst verkar det som.
  • Skapad: 14 MAR 2018 08:04

Mitt jobb sedan tre månader som konsulent involverar bl.a. att vara en nära kontakt till alla våra föreningar via telefon, mail och personliga besök.

Efter några föreningsbesök i våra mindre föreningar har jag försökt skapa mig en bild av hur läget ser ut, finns det några mönster eller likheter mellan dem samt om de efterfrågar liknande saker.

Många av våra föreningar kan bara bedriva sin verksamhet tack vare sina föreningsledare tillika eldsjälar, vissa föreningar har ett fåtal starka, andra har fler. Vanligast är att de mest engagerade har någon slags förankring i gymnastiken via sina barn eller att de själva har varit aktiva sedan unga år. Deras ledmotiv för att så många som möjligt ska kunna vara med i föreningen vad gäller medlemsavgifter, träningstider, utbud mm kan kokas ned till ”alla ska ha rätt att röra på sig”. Vilket är något som genomsyrar verksamheterna med början i bamsegympan för nästintill alla.

Somliga föreningar har en välordnad ekonomi, andra har en stark och välfungerade styrelse medan andra har gott om ledare men har inte möjlighet att utbilda dem. Så visst ser situationen olika ut beroende på förening och därför bör de få individuell hjälp för att de ska nå sina maximala potentialer. Vad som förenar våra föreningar är att de är motiverade att utbilda sina ledare, tyvärr har inte alla den möjligheten eftersom de ofta jobbar heltid, har barn eller att föreningen helt enkelt inte råd att skicka iväg dem över en helg med övernattning och allt vad det innebär.

Från mitt perspektiv som satte min fot i gymnastikvärlden för 3 månader sedan har jag fått uppfattningen att gymnastiken i Jämtland och Västernorrland är stark och inflytelserik på många sätt tillsammans med en lång historia i Sverige. Våra föreningar är alla lika viktiga för att de gör skillnad på sitt sätt bland sina människor, det arbete ni lägger ner för att förbättra folkhälsan och motverka utanförskap i alla åldrar är fantastiskt.

Tack till alla jag träffat som satt ett ansikte på er förening, en röst för vad ni står för och hur ni vill utvecklas den kommande tiden.

 

/Johan Karlsson

Idrottskonsulent

Gymnastikförbundet Mitt

Skribent: Johan Karlsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Gymnastikförbundet Mitt
Idrottens hus Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress:
Sollidenvägen 62 B
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: 0104764247, 0104764247
Fax: 063511705
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved