Hoppa till sidans innehåll

Otillåtna preparat


Vad är otillåtna preparat?

Det är den aktives eget ansvar att se till att hen inte får i sig några otillåtna preparat enligt Svensk lagstiftning. På Riksidrottsförbundets hemsida finner du alltid uppdaterad information om vad som ska gälla. Om du är osäker tar du kontakt med din tränare, förening, läkare eller förbund för rådgivning.

För att sprida kunskap om dopingreglerna och förhindra ofrivillig doping har Riksidrottsförbundet två kompletterande dopinglistor:

Röd-gröna listan 

Röda-gröna listan över dopingklassade läkemedel är ingen dopinglista i juridisk mening. Den är bara ett hjälpmedel för att undvika läkemedel som innehåller dopingklassade substanser.

WADA:s dopinglista

WADA:s dopinglista utgör själva regelverket som talar om vilka substanser och metodersom är förbjudna.

Kosttillskott 
RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott.

Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser. Enligt idrottens dopingregler är idrottsutövare personligt ansvariga för allt de äter eller intar på annat sätt. Den som befinns vara dopad riskerar alltid att bestraffas, oavsett orsak.

Alltid på egen risk

Idrottsutövare som på medicinska grunder undantagsvis har behov av kosttillskott kan minska riskerna för doping genom att välja produkter enligt sin läkares rekommendationer. När det gäller kosttillskott som saluförs på internet, i butik eller apotek är kvalitetskontrollen okänd vilket gör att man aldrig kan vara helt säker på vad produkterna innehåller. Kosttillskott brukas därför alltid på egen risk.

Särskilt vill vi varna för kosttillskott som utlovar ökad vikt eller styrka. Det är huvudsakligen där vi hittar dopingklassade substanser. De säljs ofta under rubriken "PWO" eller "prestationshöjare". 

Du kan läsa mer på https://www.rf.se/Antidoping/Dopinglistor/ och
 https://www.rf.se/Antidoping/Kosttillskott/RFvarningarkosttillskott/

Uppdaterad: 25 MAR 2019 13:32 Skribent: Kajsa Hägle
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Gymnastikförbundet Mitt
Idrottens hus Box 384
831 25 Östersund

Besöksadress:
Sollidenvägen 62 B
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: 0104764247, 0104764247
Fax: 063511705
E-post: This is a mailto link

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved