Hoppa till sidans innehåll

Årets Ledare 2019

15 APR 2020 10:02
Årets Ledare 2019 heter Tilda Billing och är ledare i Saltsjöbadens IF och GT Vikingarna!
  • Uppdaterad: 15 APR 2020 10:02

Av flertalet fina och värdiga nomineringar till utmärkelsen har Gymnasitkförbundet Östs styrelse utsett Tilda Billing till Årets Ledare 2019 i regionen! Tilda blev nominerad av styrelsen för sin förening Saltsjöbadens IF, och är även ledare i GT Vikingarna.

I vanliga fall uppmärksammar vi Årets ledare vid förbundets årsmöte med att överräcka diplom och blomma, men i rådande samhällssituation avvaktar vi med detta och låter istället Tilda själv berätta lite om sin roll som ledare:

Hur känns det att bli Årets Ledare 2019?
- Att ha blivit årets ledare 2019 känns helt fantastiskt. Att få en bekräftelse på det man brinner för och lägger ner så mycket tid på är verkligen roligt och motiverande. 

Vad anser du är den viktigaste egenskapen/förmågan hos en ledare, och varför?
- Oj vad svår fråga. Enligt mig är det viktiga att hitta en balans mellan de olika ledarrollerna. Det optimala hade varit att både kunna vara den lite mer “hårda” ledaren, men även en kompis till gymnasterna. Det är en balansgång, men jag tror att det är viktigt att vara en blandning av dessa. Det här är något som min egna tidigare tränare Fanny Govén lärt mig. Hon kunde vara riktigt sträng om vi inte lyssnade på henne, men hon fanns alltid där för mig när jag behövde någon att prata med. Hon är min ledarförebild och det är ett sånt typ av ledarskap jag strävar efter och tycker är viktigast. Det gäller att bli respekterad och att vara rättvis, men även att finnas där för gymnasterna när de mår dåligt. För att skapa en trygg miljö för barnen gäller det att inkludera alla. Man måste se alla barnen, både de som tar plats men även de som drar sig undan. Då skapar vi en trygg miljö tillsammans.

Vad tycker du är roligast i rollen som ledare?
- Det absolut roligaste med att vara ledare är att se gymnasterna utvecklas och nå sina mål. Glädjen de uttrycker när de klarar något nytt eller lyckas smittar av sig så mycket på mig. Jag har själv varit gymnast i 12 år men tvingades sluta på grund av skador och att då kunna få hjälpa andra att nå sina mål är verkligen jätteroligt. 

Hur gör du för att motivera dina gymnaster och få dem att trivas och vilja utvecklas?

- Jag tror alltid att motivationen kommer inifrån. Men utifrån personliga erfarenheter vet jag att miljön man tränar i har stor betydelse för hur motivationen och viljan att utvecklar sig. Därför är det viktigt att se till att alla personer i gruppen känner sig trygga. En stark sammanhållning är nyckeln till allt. Utan pepp och stöd från sina lagkamrater kommer det vara svårt att trivas och även att vilja utvecklas. I mina lag brukar vi ett par gånger per termin ha lagaktiviteter. Vad vi gör varierar, men det kan vara allt ifrån att äta lunch tillsammans till att spela bowling. Jag tror det är viktigt att då och då komma utanför gympahallen tillsammans.

- Sedan anser jag det är viktigt att individanpassa träningarna. Alla har svårt och lätt med olika övningar och även här gäller det att kunna se alla. Om någon hamnar i en svacka och inte vågar utvecklas får man bryta ned övningen och “börja om från början”. Det finns ingen idé med att stressa inom gymnastiken. 

Stort grattis Tilda!

Skribent: Jonatan Petersson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Gymnastikförbundet Öst
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274047
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved