Hoppa till sidans innehåll

Gymnastiken växer så det knakar - men tillgång till idrottshallar begränsar

07 JUL 2017 11:00
Gymnastiken är som vanligt ett dragplåster under Idrottens Dag i Almedalen. Barnen hoppar, rullar och slår kullerbyttor och protesterar ofta mot föräldrarnas försök att gå vidare.
  • Skapad: 07 JUL 2017 11:00

I Almedalen finns inga begränsningar, alla är välkomna, när Gymnastikförbundet Öst tillsammans med den lokala föreningen Visbygymnasterna inbjuder till prova-på aktiviteter under Idrottens Dag den 5 juli.  

I verkligheten är det inte riktigt så, samtidigt som vår verksamhet lockar flera målgrupper, så sätter tillgång till idrottshallar begränsningar i vår verksamhet. Gymnastikförbundet Öst omfattas inte bara av Gotland utan även av större delen av Storstockholm, där lokalbristen varje år är påtaglig och innebär att både barn och ungdomar som gärna vill gympa står i kö till vår verksamhet eller inte ges möjligheten att träna så mycket som de vill. 

Vi är inte ensamma om detta problem, men tillskillnad från många andra idrotter växer Svensk Gymnastik, vilket gör att problemet accelererar för varje år.

– Vår verksamhet växer så det knakar! Vår senaste mätperiod ökade vi med hela 15 % och är nu över 45 000 medlemmar. Vi får ett kvitto på att vi har bra kvalité i vår verksamhet och att vi attraherar barn, ungdomar och vuxna samt erbjuder en väldigt bred verksamhet för många, oavsett ambitions- och kunskapsnivå, berättar regionsordföranden Gärmund Sandberg, som är på plats i Almedalen. Samtidigt ser vi att många av våra 135 föreningar har långa köer till sin verksamhet. Den stadiga tillväxten är därmed glädjande men det är samtidigt frustrerande att vår idrott år efter år begränsas av brist på lokaler med rätt utrustning. Jag vill uppmana alla närvarande politiker att ta ett större tag i frågan och skapa ett indextal för antalet idrottshallar som ska finnas per 1000 hushåll inom en radie av 5 km. Det är en oerhört viktig investering i idrottsmiljö och för folkhälsan att få fler att kunna röra sig hela livet.

Barngymnastik i Almedalen
FOTO: Mats Nydesjö

Svensk Gymnastiks utbud är brett. Från rolig barngymnastik med motorisk grundträning till gruppträning i många olika former, tävlingsgymnastik i sju olika discipliner samt våra senaste tillskott i form av parkour/freerunning och tricking.

Skribent: Kristian Gunnarsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Gymnastikförbundet Öst
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274047
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved