Hoppa till sidans innehåll

Sveriges piggaste 100-åring jubilerar

12 FEB 2019 13:22
Det är vinter, året var 1919, den 12 februari. Det var en speciell dag och den är lika speciell nu, 100 år senare.
  • Skapad: 12 FEB 2019 13:22

Detta är dagen då Stockholms Gymnastikförbund bildades uppe på Svenska Gymnastikförbundets kansli på Malmskillnadsgatan, under ledning av förbundets dåvarande förbundsordförande, direktör Georg Löfgren. Det var bra nära att förbundets födelseår kunde ha blivit redan 1917 istället för 1919, men då ett antal stora föreningar inte såg vinningen i en sådan organisering redan då lät bildandet dröja på sig. Behovet av ett gemensamt förbund växte sig dock allt starkare under de två kommande åren, där en kommitté för Stockholms gymnastikfest tillsammans med ett antal föreningsrepresentanter bjöds in till ett sammanträde den 12 februari klockan sju på kvällen. Det låg spänning i luften, men efter redogörelse från förbundsordförande om anledningen om instiftandet av ett lokalt gymnastikförbund, beslöts det enhällig att bilda Stockholms Gymnastikförbund.

Till Stockholm Gymnastikförbunds första styrelse valdes major Ebbe Lieberath till ordförande och blev därmed förbundets första ordförande. Ytterligare ledamöter som valdes in till styrelsen blev Georg Löfgren, Sixten Andersson, Nils Carlsson, Hans Edgardh, Gunnar Grubb, Martin Lindefors, Hakon Rodhe, Harald Wretman och Bertil Uggla, samt fröknarna Ulla-Greta Andersson och Signe Strandberg.

När Stockholms Gymnastikförbund startade sin verksamhet fanns det cirka 8000 gymnaster i hela landet. Gymnastiken var mera en hobby för de speciellt gymnastikintresserade och har under årens lopp haft en enorm utvecklingsresa inom både samhället och för dess aktiva.

För att citera Sixten Andersson från förbundets 25-åriga jubileumsskrift: ”Gymnastiken idag har idag blivit ett behov för tusentals människor, som kommit underfund med att de genom deltagande i motionsgymnastikens enkla övningar erhålla ett tillskott i hälsa och kraft, som kommer först dem själva till godo men därjämte också gagnar samhället, som drar nyttan av deras ökade arbetsförmåga. I samma mån som dessa erfarenheter spridas, dess mer kommer deltagandet i gymnastiken att ökas och dess större nytta får samhället av gymnastiken som folkrörelse”.

Vi kan därmed konstatera att Sixten Anderssons analys 25 år senare är lika träffsäker då som nu, 100 år senare. Vi kan konstatera att utmaningarna och fördelarna av vår fina verksamhet är väldigt lika varandra 1919 som nu 2019. Vi slåss för vår roll som samhällsaktör, vi brottas med anläggningsfrågan och vårt ledarbestånd med mera. Men det fina med vår verksamhet är också att den genom åren drivs av engagemang och passion för gymnastiken, för allas rätt att vara med, för allas möjlighet att leva ett hälsosamt liv och att ha en meningsfull fritid, att få gymnastisera oavsett om det sker på ett golv, på en bom, på en trampett eller i en parkourpark.

Mycket har hänt under de senaste åren inom gymnastiken och mycket mer kommer vi säkert att få åtnjuta av åren som kommer. Från nästan 8000 medlemmar nationellt år 1919 till 50 000 medlemmar och 142 föreningar regionalt år 2019 är en fantastisk utvecklingsresa för Stockholms Gymnastikförbund, som vid regionaliseringen 2012 nu även innefattar region Gotland. Tänk vilket engagemang, driv och glädje som skapas ute i alla våra regionala föreningar, allt detta för vår fina idrott, gymnastik.

Med den historiska tillbakablicken och nulägesanalysen vill vi på Gymnastikförbundet Öst, f.d Stockholms Gymnastikförbund, utbringa ett hurra och stort grattis till Sveriges just nu piggaste hundraåring, samt rikta ett stort varmt tack till alla föreningar, förtroendevalda och medlemmar som under årens lopp, på ett eller annat sätt bidragit till gymnastikens utveckling och där vi är idag.

HIPP HIPP HURRA FÖR 100-ÅRINGEN!

Skribent: Kristian Gunnarsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Gymnastikförbundet Öst
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274047
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved