Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor


Utbildningskalender

 • Var hittar jag information om kurserna; när går en viss kurs? Vad kostar den? Var anmäler jag mig?
  Alla planerade kurser samlas i vår kurskalender, där du också anmäler dig. Kurserna kan skilja något i pris mellan våra regioner. Kurspriset står under respektive kurstillfälle.

Tidigare utbildning / omlicensiering

 • Var kan jag se vilka kurser jag har gått och när?
  Om du mailar oss på This is a mailto link så hjälper vi dig att titta i våra register. Vi har uppgifter från tidigt 2000-tal. För att kunna hjälpa dig behöver vi ditt personnummer, tio siffror.

 • Hur gör jag för att stegutbildningen jag gick för fem år sedan ska vara giltig?
  Alla våra stegutbildningar har en giltighetstid på fem år, sedan måste du som tränare omlicensiera dig på det praktiska disciplinspecifika steget om du ej gått vidare i utbildningsstegen. Om du ej har den teoretiska delen sedan tidigare, ska denna kurs/dessa kurser genomföras innan omlicensieringen. Tillvägagångssättet skiljer sig åt beroende på nivå, du hittar mer information för respektive steg här. Din licens går ut på dagen efter fem år, men du har möjlighet att omlicensiera dig inom ytterligare ett år (förutsatt att du varit aktiv som tränare under perioden).

 • Jag gick kurser och var tränare på hög nivå inom artistisk gymnastik under 90-talet. Jag har haft uppehåll i flera år och är nu tillbaka i verksamheten. Vilka licenser har jag?
  Både discipliner och redskap förändras över tid. Kurser som inte omlicensierats efter fem år går ut på datumet, det är den kvalitetssäkring som vi har. Har du gått någon av våra tidigare baskurser så kan du gå direkt på nästa steg som är Basic, därefter kan du gå Steg 1.

 • Hur länge gäller min licens för utbildningen Hopp & Volt?
  Den har inget utgångsdatum, du behöver inte omlicensiera dig för att utbildningen ska vara giltig. Samma sak gäller för kurserna Matta & Airtrack, GympaKidz Parkour samt GympaKidz Action.

 • Följande utbildningar får du ett licenskort för vid godkänd utbildning:
  • Samtliga steg 1 till 4-utbildningar (giltiga fem år från licensieringstillfället);
  • Hopp & Volt, Matta & Airtrack, GympaKidz Parkour och GympaKidz Action (dessa utbildningar har inget utgångsdatum, du behöver inte omlicensiera dig för att utbildningarna ska vara giltiga);
  • Undantag är PKTR, Fristående för Truppgymnastik, Hopprep och Aerobic Gymnastics.

Dispenser

 • Vad kan jag söka dispens för?
  Dispens kan ges för likvärdig utbildning. Generellt ges ingen dispens för steg 3 och 4 eller åldersdispens. Observera att en internutbildning i förening och/eller erfarenhet som aktiv eller ledare inte kan likställas med likvärdig utbildning.

 • Hur söker jag dispens?
  Dispensansökningar skickas till det centrala kansliet. Använd denna: Blankett för dispensansökan. Kom ihåg att fylla i din egen samt föreningsordförandens signatur för att ansökan ska vara giltig. Bifoga dokument som styrker likvärdig utbildning, till exempel intyg och kursplan. Jämför med kursplanen för den utbildning du vill söka dispens för. Du hittar respektive kursplan vid kursbeskrivningen.

 • Jag är idrottslärare, kan jag söka dispens för Baskurs Barn och Ungdom
  Om du är ledare i en förening knuten till Gymnastikförbundet, kan du söka dispens eftersom du har en motsvarande utbildning. Om du inte är verksam i en förening, är du välkommen till våra kurser utan förkunskapskravet Baskurs Barn och Ungdom.

 • Kan jag gå kurser i omvänd ordning?
  Det finns en röd tråd i utbildningarna, men det kan finnas särskilda skäl att godkänna omvänd ordning. I undantagsfall, främst för utbildningar som genomförs sällan, kan godkännande ges till deltagare att genomföra en utbildning i omvänd ordning. Exempelvis kan en deltagare få godkänt att gå Trampett steg 3 i februari och Teori steg 2 i mars. Licensen för Trampett steg 3 blir giltig först när Teori steg 2 är genomförd. Ansökan görs till arrangören för den utbildning du vill gå i omvänd ordning. Observera att anmälan ska göras till båda kurserna av deltagaren.

 • Jag är 14 år och ledare för en grupp, får jag gå Baskurs Barn och Ungdom (ålderskrav det året deltagaren fyller 15 år)?
  Generellt ges inga åldersdispenser.

Inför en kurs

 • När skickas information om kursen jag är antagen till ut?
  Kallelse med information samt deltagarlista skickas ut till din angivna mailadress 2-3 veckor innan kursstart. En utvärderingslänk som vi önskar att du fyller i efter utbildningstillfället skickas även med. Länken skickas även ut tillsammans med intyg efter genomförd kurs. Se gärna över att rätt mailadress är angiven i IdrottOnline.

 • Vilken tid ska demogymnasterna vara på plats på kursen?
  I kallelsen som skickas till din angivna mailadress 2-3 veckor innan kursstart står tiderna som gäller för demogymnasterna.

 • Material
  Vid steg 1 och steg 2 utbildningar skickas det digitala materialet hem till dig innan kursstart enligt postadressen som står angiven i IdrottOnline. Se därför gärna över så att alla dina uppgifter stämmer i IdrottOnline. Vid problem med kod för det digitala materialet, kontakta: This is a mailto link Vid Andra kurser delas materialet ut på plats vid kurstillfället.

Efter en kurs

 • Intyg
  Intyg och utvärderingslänk skickas till dig per mail efter genomförd kurs. Oavsett din upplevelse av utbildningen önskar vi din feedback för att ständigt kunna bli bättre.

 • Fakturering
  Har du upptäckt något på din faktura som inte stämmer, hör av dig till This is a mailto link så hjälper vi dig!

Övriga frågor

 • Jag har fått förhinder att delta på en utbildning, hur avbokar jag mig och vad kostar det?
  Vi har 31 dagars kostnadsfri avbokning. Genom att maila till This is a mailto link så hjälper vi dig med att avboka din kursplats.

 • Var och när kan jag skriva omprov?
  Du skriver om provet på vårt kansli i Solna Strand. Vi har två provtillfällen varje termin. Blankett för omlicensiering finns på Gymnastikförbundets hemsida att fylla i och maila/posta in till oss.

Du är alltid välkommen med dina frågor till oss på kansliet! Maila oss på This is a mailto link. För bästa service och garanterat svar så svarar vi på vardagar, dagtid.

Uppdaterad: 12 AUG 2019 13:45 Skribent: Jonatan Petersson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Gymnastikförbundet Öst
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Besöksadress:
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274047
E-post: This is a mailto link

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved