Hoppa till sidans innehåll

Barnkonventionen

20 JAN 2020 13:06
Nu är barnkonventionen lag och hur ska vi inom gymnastiken agera och tänka i vår förening? Här får ni konkreta tips från oss!
  • Uppdaterad: 20 JAN 2020 13:06

Vi vet ännu inte vad lagen kommer innebära utan det kommer krävas att domstolar får konkreta fall innan vi vet om någon förening kommer att prövas. Det vi vet är att kommuner redan nu ser över sina regler och eventuella kontroller, som skulle kunna innebära indragna bidrag om man som förening inte följer barnkonventionen.

Som ett stöd och hjälp kan ni som förening läsa nedan artikel. Ni kan använda den som ett redskap till hur ni kan tänka till kring/och arbeta med barnkonventionen. Börja ”ta tempen” på er förening och kanske ifrågasätt er verksamhet utifrån de fyra grundprinciperna i barnkonventionen. Se tipsen i artikeln som ett sätt att starta och börja med ett par stycken som ni lägger mest fokus på.

Men det viktigaste av allt är att ni inte ser Barnkonventionen som ett hinder utan istället som ett hjälpmedel till utvecklingen av er förening. En utveckling av er verksamhet där man tänker långsiktigt för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Vilket leder till ett livslångt intresse för rörelse, hälsa, glädje och gemenskap. Barn ska självklart fortfarande kunna tävla men se vinsten av långsiktigheten, där man istället för kortsiktigt specialiserar/selekterar för att vinna tävlingar som barn. All forskning visar på mycket större vinster av långsiktighet där mindre fokus läggs på resultatet vid låg ålder. Låt barnen tävla på sina villkor och undvik vuxenvärldens ”tävlingshets”.

Se också barnkonventionen som ett hjälpmedel till ett sunt och bra ledarskap för barnens bästa. Ni är många föreningar och ledare som bedriver fantastisk verksamhet för barn redan idag, men det är alltid bra att se över verksamheten i föreningen och vidareutvecklas. Mycket som görs, gör man kanske för att man alltid gjort så, men man har  aldrig funderat över om det i själva verket är så bra.


Jag hoppas att artikeln kan bli ett stöd och hjälp i er fortsatta utveckling och tveka aldrig att kontakta mig på This is a mailto link eller 0431-20107, om ni behöver ytterligare hjälp.

Här är artikeln med konkreta tips till alla gymnastikföreningar

/Christel Attermalm Barnrättsstrateg Gymnastikförbundet Syd

Skribent: Christel Attermalm
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved