Hoppa till sidans innehåll

Årets Ledare och Årets Förening

17 DEC 2019 12:07
Gymnastikförbundet har tagit fram nya kriterier för Årets Ledare och Årets Förening. De nya kriterierna går nu i linje med "Avstamp 2020" och "Gymnastikens goda ledarskap".
 • Skapad: 17 DEC 2019 12:07

Kriterierna tydliggör att det är en utmärkelse som delas ut till ledare/förening verksam inom Svensk Gymnastik. Genom att låta Gymnastikförbundet vara utmärkelsens avsändare skapar vi både tyngd i utmärkelsen och legitimitet med förbundet som garant för god kvalitet.

Skriv en nominering på högst två A4-sidor och skicka den till This is a mailto link, senast den 15 februari 2020. Beskriv varför ni vill nominera ledaren eller föreningen, utifrån nedanstående kriterier!

 

Kriterier Årets ledare:

 1. är en förebild för Svensk Gymnastik.
 2. har en förmåga att engagera andra.
 3. skapar glädje och gemenskap.
 4. förmedlar nyfikenhet och arbetar inkluderande.
 5. bidrar till trygga och utvecklande träningsmiljöer. 

Kommentar till Årets ledare:
Dessa fem kriterier bygger på uppförandekoden och våra nyckelfaktorer (ett till fyra). Fokus har flyttats från nytänkande och resultat till att vara nyfiken och bidra till utvecklande träningsmiljöer. Stor vikt läggs vid det vi vet skapar förutsättningar för positiva resultat: inre driv, glädje, gemenskap, trygga och utvecklande träningsmiljöer. Gymnastikförbundet vill uppmuntra ett processinriktat och holistiskt ledarskap genom kriterierna ovan, helt i linje med ”gymnastikens goda ledarskap”.

Kriterier Årets förening:

 1. verkar i enlighet med Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell.
 2. uppmuntrar till rörelse hela livet efter föreningens egna förutsättningar
 3. har en välfungerande och jämställd föreningsledning.
 4. har en inkluderande föreningskultur och arbetar aktivt för att nå nya målgrupper.
 5. har uppnått konkreta resultat utifrån uppsatt verksamhetsplan och visionsmål.
 6. är lyhörd och öppen för medlemmarnas åsikter och önskemål.
 7. tar ansvar för och utvecklar ledarskapet inom föreningen.
 8. har skapat trygga och utvecklande träningsmiljöer.

Kommentar till Årets förening:
Kriterierna fokuserar på att ha en välmående förening som tar ansvar för sina medlemmar och arbetar för att nå utsatta mål. Grundförutsättningar är att föreningarna verkar i enlighet med utvecklingsmodellen och idén om rörelse hela livet. Det innebär inte att föreningen själva behöver ha verksamhet i alla stadier. Det finns ett starkt signalvärde i punkt tre vilken dessutom går hand i hand med RF:s utvecklingsresa med fokus på jämställdhet. Gällande den femte punkten, resultat, så är alla föreningar olika och det är bättre att utgå från föreningens resa än att ha krav på att växa, vara välkänd på sin ort osv. som fanns i de tidigare kriterierna.

Listan över kriterier uppgår till åtta punkter men det utesluter inte att fler saker kan vägas in i bedömningen. Exempel är att premiera samverkan med andra föreningar på orten, flera verksamheter eller målgrupper inom föreningen, deltagande på utvecklingsevent i Gymnastikförbundets regi.

 

15/2  Sista dag för ansökan/nominering till This is a mailto link

Prisutdelning
Regionstyrelsen utser regionens vinnare som uppmärksammas/delas ut under Gymnastikförbundet Syds årsmöte.

Årets Ledare i Syd får 5000:-

Årets Förening i Syd får 5000:- i presentkort att nyttja till utbildning eller läger på Lingvallen.

Vinnarna i region Syd går därefter vidare och tävlar mot övriga regioners vinnare om de nationella utmärkelserna Årets ledare och Årets förening. Svenska Gymnastikförbundets styrelse väljer segrande ledare och förening.

Årets Ledare får 10 000 kronor samt glasstatyett med gravyr. Tillfälle för utdelning av utmärkelsen bestäms av juryn, i samråd med berörd pristagare.

Årets Förening får 15 000 kronor samt pokal med gravyr. Tillfälle för utdelning av utmärkelsen bestäms av juryn, i samråd med berörd förening.

 

 

.

 

Skribent: Christel Attermalm
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Catea logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved