Hoppa till sidans innehåll

Träningsläran för det nya utbildningssystemet under framtagning

19 MAR 2018 13:38
Arbetet med att ta fram ett nytt material för träningslära till det nya utbildningssystemet är i full gång. Den som ska hjälpa Gymnastikförbundet att ta nästa kliv är Keith Russell från Kanada.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 13:39

Keith har tillbringat drygt tre veckor i Sverige med att ta fram materialet kring träningslära till det nya utbildningssystemet.

 

Professor Emeritus Keith Russell är en mycket ansedd person inom den internationella gymnastiken, med en utbildning som gjord för detta uppdrag och en erfarenhet som få kan jämföra sig med. Han är medlem i FIG:s (internationella gymnastikförbundet) medicinska kommitté, var president i FIG:s forskningskommitté när den fanns, är expert vid de flesta av de högre FIG-utbildningarna och har en livslång erfarenhet från gymnastiken, inte minst som förbundskapten för manlig artistisk gymnastik i Kanada. Dessutom är han en trevlig och ödmjuk person som verkligen vill dela med sig av sin kunskap.

 

Keith har en så kallad PhD, där han kombinerat biomekanik, fysiologi och forskning kring tillväxt kopplat till åldrar. Det är en unik sammansättning.

 

- Jag tog min PhD relativt sent i livet och hade med mig erfarenheter från gymnastiken in. Jag ville verkligen kombinera dessa tre områden, något som innebär att jag jobbar mycket mer gränsöverskridande än vad andra forskare gör, berättar Keith en vinterdag på Gymnastikförbundets kontor i Stockholm.

 

Grundmaterialet tas fram nu

Det Keith fått i uppdrag är att hjälpa Gymnastikförbundet med att ta fram innehållet i de kurser som handlar om träningslära, vilket inkluderar områden som:

  • Styrka, rörlighet och fysiologi
  • Biomekanik
  • Barn- och ungdomars utveckling
  • Planering, periodisering och återhämtning

 

- Tanken är att relevant forskning inom alla dessa områden lyfts fram och sätts i ett gymnastiksammanhang. Det är inte meningen att ledare som går utbildningen ska behöva bli experter inom alla dessa områden. Men de behöver ha en förståelse för vissa delar och vilken påverkan de har på gymnaster och dess utveckling. Först då kan man förstå VARFÖR gymnasterna ska träna på ett visst sätt, berättar han och fortsätter:

 

- Jag har ett mantra som jag går efter och det är ”Educate, educate, educate and legislate”. Det innebär att utbildning är nyckel till att utveckla idrotten, dess ledare och vår kultur snarare än att sätta upp regelverk. Regelverket är något som kommer i sista hand och när det behöver bli extremt tydligt att vi vill påverka eller förbjuda vissa beteenden.

 

Uppgradering, organisering och pedagogik

På frågan om hur Keith ser på den utbildning vi har i Sverige idag svararar han:

 - Sverige har en lång och rik tradition inom gymnastiken som stäcker sig ända tillbaka till Ling och 1800-talets början. Det har såklart påverkat hur ni ser på gymnastik och vad som lärs ut. Över tid har nya kunskaper lagts till och förlegad kunskap har tagit bort i utbildningarna och det jag ser idag är att det finna många bra delar, men att det saknas en röd tråd i det som lärs ut. Det finns också stora variationer kring hur träningar i olika discipliner läggs upp som snarare bygger på en äldre tradition än ny modern kunskap. Så återigen är det frågan VARFÖR som genomgående behöver ställas.

 

I tre veckor har han alltså varit här och jobbat. Parallellt med att materialet växer fram har han tillsammans med Ulf Andersson på Gymnastikförbundet gjort flera avstämningar med andra experter och nyckelpersoner inom Svensk Gymnastik. Dessutom har han haft möten med förlaget SISU Idrottsböcker för att säkerställa hur materialet kommer att presenteras. Eftersom Keith är en erfaren utbildare är pedagogiken viktig för honom.

 

- Det jag gör är att ta fram nya delar samt uppgraderar befintligt material med den senaste och för gymnastiken relevanta kunskaperna. Jag organiserar det på ett bra sätt och har samtidigt en tanke kring hur det i nästa steg kan läras ut.

 


Några kanske känner igen Keith från Gymnastikform 2015, då han höll en mycket uppskattade föreläsning om gymnastikens utveckling och framtid.

 

Nästa steg

Nästa steg i arbetet blir att bearbeta och formge det textmaterial som nu tas fram, ta fram illustrationer, bilder, filmer samt att översätta materialet till svenska.

Målet är att utbilda utbildarna och lära ut innehållet under hösten för att de första kurserna i träningslära ska kunna hållas i början av 2019.

 

Läs mer om utbildningssystemet här:

https://www.gymnastik.se/Utbildning/Nyttutbildningssystem/

Skribent: Lotta Darlin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved