Nu blickar vi framåt!

collage Folkhav med personer i sverigetröjor som viftar med svenska flaggor samt Pelle i gymnastikförbundet huvtröja

Nedan kan du läsa GS Pelle Malmborgs fredagshälsning. Trevlig helg på er!

Under de senaste helgerna har jag haft förmånen att få delta på två kommittéträffar, först med tävlingsgänget och sedan med träningsgänget. Personligen var det väldigt befriande att få prata framtid och utveckling tillsammans med både kommittéledamöterna och med flera av kollegerna på nationella kansliet. På bordet för diskussion fanns flera viktiga frågor som kommer att påverka verksamheten inom alla delar och som är avgörande för vi ska vara relevanta även i framtiden. När jag sammanfattar dessa dagar poppar ett antal ord upp i mitt huvud: engagemang, kunskap, utvecklingskraft och samarbete över verksamhetsområdena. Summerar man dem så blir det väldigt tydligt vilken kraft vi tillsammans utgör och vilka möjligheter vi har att utveckla Svensk Gymnastik.

Kanske fanns det hos mig en liten oro att få möta ett gäng som skulle vara lite modfällda och kanske ha tappat lite av sugen efter ett utmanande år som satt käppar i hjulen för mycket av den planerade verksamheten. Men istället rådde det en framåtanda som bådar väldigt gott i vår strävan att ännu fler ska upptäcka vår sport och att oaktat var man befinner sig inom gympafamiljen ska få en positiv upplevelse.

Igår kom ännu ett efterlängtat besked från regeringen och FHM att kommunerna ombeds öppna upp sina anläggningar även för ungdomar i gymnasieåldern. Jag känner en viss lättnad då vi vet att ungdomar i den här ålderskategorin redan befinner sig i en utmanande fas i livet på väg in i vuxenlivet med alla de vägval det innebär. Att ovanpå det inte få gå till träningen och tappa för många ett av de viktigaste sociala fundamenten riskerar att få stora konsekvenser för både individen och samhället framöver. Ett tapp bland dessa ungdomar innebär för många föreningar även en bruten rekryteringskedja in i ledarrollen som är en av föreningarnas livsnerver. Så ett både efterlängtat och glädjande besked men som långt ifrån tar oss i mål när en majoritet av de aktiva inom gympan fortsatt är utestängda.

Tävlingsgymnastiken och kanske framförallt de individuella olympiska disciplinerna hamnade under fjoråret på många håll i världen åter i medias strålkastarljus när flera gymnaster trädde fram och vittnade om karriärer som präglats av dåligt ledarskap med både fysiska och emotionella övergrepp. I många länder vidtog man kraftfulla och i vissa fall tämligen drastiska åtgärder för att sätta stopp för detta. Förmodligen helt nödvändiga akuta insatser men som kanske inte direkt leder till en långsiktig kulturförändring. Glädjande är därför att det utifrån nationella initiativ, där Gymnastikförbundet varit drivande, nu spontant har uppstått ett internationellt mötesforum. Där ingår förutom Sverige och de övriga nordiska länderna nationer som Nederländerna, Tyskland, USA, Kanada, Nya Zeeland med flera med en gemensam agenda att verka för och påverka utvecklingen inom gymnastiken i en riktning där gymnasternas utvecklingsmiljöer ska vara trygga och positiva. Att det nu tas ett gräsrotsinitiativ med många tunga gymnastiknationer ger för mig hopp om att utveckla vår sport i en positiv riktning.

Så sammantaget den här veckan så ser jag ljust på framtiden för gymnastiken med många starka och positiva krafter som nu är i rörelse mot en spännande framtid.

Trevlig helg,

Pelle

Publicerad: 2021-02-05

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer