Tidig vår - en period för årsmöten och kullerbyttor

Hur många kullerbyttor kommer du göra i helgen? Läs Pelle Malmborgs fredagshälsning och kommande årsmöten inom Gymnastikförbundet och idrotten i stort.
För mig och min familj har sportlovet och skidåkningen varit ett efterlängtat årligt avbräck i vardagen som gett påfyllning av energi i slutet av en mörkare period. För mig som skåning har det även blivit lite av en brytpunkt då ljuset börjat komma tillbaka och våren är i antågande - lite som ett andra nyår. Tyvärr blev årets resa inställd men med hjälp av vädergudarna tror jag många med mig har kunnat njuta av vintersport även söderöver på ett sätt vi inte upplevt på många år.
Att gå in i mars månad innebär inte bara ljusare och varmare väder utan även att det är dags för regionsårsmöten. Udda år som detta innebär att Gymnastikförbundets samtliga åtta regioner samlar sina medlemmar för att lägga ett verksamhetsår bakom sig men framförallt att blicka framåt och besluta om verksamheten för den kommande perioden. Just i år ser jag det som extra spännande att få ta del av de planer regionerna arbetat fram med vår gemensamma strategiska plan som utgångspunkt. Tillsammans med vår förbundsordförande Anna har jag fått förmånen att få delta på mötena och min stora tro och förhoppning är att vi kommer få med oss en stor och bred palett över initiativ som kommer utveckla Svensk Gymnastik mot det önskade läget 2028.
Lyfter man blicken en smula och blickar ut över idrottssverige så har vi även där ett par riktigt intressanta mötesplatser att se fram emot. Båda de två stora idrottsorganisationerna SOK (Svenska Olympiska Kommittén) och RF/SISU håller årsmöte respektive förbundsstämma. Det vi i SOKs fall har mest fokus på just nu är personvalen där Malin Eggertz-Forsmark (tidigare förbundsordförande i Gymnastikförbundet) är en av ledamöterna som är uppe för omval och som Gymnastikförbundet nominerat för ännu en period. I SOK-sammanhanget finns ytterligare ett känt gymnastiknamn i Patrik Tengwall, idrottens valberedningsproffs, som vi hoppas får förnyat förtroende i valberedningen.
RF-stämman, Riksidrottsmötet, innehåller i år fler stora och viktiga frågor för idrottens framtid. Bland det som ska behandlas finns bland annat ett förslag på revision av Strategi 2025 som är idrottens övergripande strategidokument, beslut om fördelning av det ekonomiska stödet, förslag om ett nytt elitidrottprogram och en utredning om RF/SISUs uppdrag och arbetssätt tillsammans med en stor mängd motioner där Gymnastikförbundet bidragit med fyra av dem. Flera av punkterna kan tyckas ligga på ”molnfri höjd” för en förening eller ledare men de påverkar i förlängningen i många fall verksamheten ända ut till det enskilda träningstillfället. Mer om Riksidrottsmötet och vilka motioner Gymnastikförbundet skickat in kommer ni kunna läsa om i nästa vecka då en artikel läggs ut på hemsidan.
Ett GS-brev utan lite om Corona vore skönt men jag tror det får vänta ett litet tag till. Vi har de senaste veckorna dessvärre sett en negativ trend med en återigen ökad smittspridning. Allas förhoppning är att denna snabbt åter ska brytas och att vi kan börja se möjligheter till lättnader i de rådande restriktionerna. Från förbundets sida fortsätter vi att aktivt jobba med påverkansarbete med målet att portarna snart ska kunna öppnas så att fler kan komma tillbaka till träning. Vi har tyvärr den senaste tiden nåtts av oroväckande tecken om både fysisk och psykisk ohälsa vilket vi tillsammans behöver agera på snabbast möjligt.
Som en del i att uppmuntra till ökad rörelse och grundmotorisk träning genomför vi för andra året tillsammans med Egmont och Bamse en kullerbyttautmaning. Så gör som jag, gör en kullerbytta och registrera den på www.bamse.se så vi tillsammans kan slå förra årets resultat om 42 321 kullerbyttor.
Trevlig helg!
Pelle
Publicerad: 2021-03-05