Jag skriker mig hes!

Pelle i Gymnastikförbundet huvtröja

Läs veckans hälsning från GS Pelle Malmborg där han bland annat skriver om hur det öppna brevet som Gymnastikförbundet skrev med fyra andra idrotter har tagits emot. Trevlig helg på er!

Efter ungefär ett år av corona kom siffrorna som vi alla misstänkt och oroat oss för, nämligen statistiken som visar hur många tränings- eller aktivitetstimmar idrottens föreningar rapporterat in för 2020 (LOK-stöd). Och siffrorna var nog värre än vad vi hoppats på.

Jämfört med 2019 tappar idrotten cirka 6 170 000 timmar varav gymnastiken står för cirka 860 000 av dessa. Statistiken från RF visar tydligt att det är de stora inomhusidrotterna som drabbats värst. 53% av alla tillfällen kan kopplas till gymnastiken, handbollen, innebandyn, basket och volleyboll. Läs mer om rapporten här.

För att få kraft i budskapet om det alarmerande läget valde vi fem idrotter att tillsammans skriva ett öppet brev. Det riktade sig till regeringen och Sveriges kommuner och budskapet vi ville nå ut med är att vi är minst sagt djupt oroade över vilka långsiktiga konsekvenser detta stora tapp kan få och att vi behöver regeringens och kommunernas stöd framåtriktat här oh nu. Läs hela brevet här.

Alla vi fem idrotter har en stor barn- och ungdomsverksamhet som har påverkats rejält, men det som inte syns i siffrorna är det stora tapp vi inom Svensk Gymnastik också har haft bland våra äldre medlemmar, då LOK-stödssiffrorna enbart omfattar verksamhet upp till 25 år. Detta är en fråga vi fortsatt kommer att arbeta med oh sätta ljus på inte bara ur ett folkhälsoperspektiv utan minst lika mycket för att det hos många av medlemmana inom gymnastiken är själva fundamentet.

Brevet har fått stor spridning i media och i sociala medier. Vi har också fått reaktioner från ett antal kommuner som svarat på brevet. Extra glad blev jag av mailet från Vetlanda kommun där Stewe Jonsson, kultur- och fritidschef skrev ”Vetlanda kommun tog i går beslut om extra bidrag till föreningslivet som kompensation för de sår som pandemin kan ha satt i ekonomin. Vi är medvetna om problemen som pandemin för med sig för ungdomar och unga vuxna och öppnade våra anläggningar för alla åldrar förra veckan.” Med andra ord så ger vårt påverkansarbete effekt.

Budskapet från oss på Gymnastikförbundet har stärkts med vittnesmål från er föreningar och hur er verksamhet drabbas, men också hur ni med oförtröttlig kraft kämpar på för att hålla igång träningarna. Vi försöker dela med oss av goda exempel så ni kan få inspiration från varandra. Här är ett fint radioinslag med GF Örebro och ett inslag i SVT Gävleborg med Gefle GF.

Så fortsätt göra er hörda och visa att vi är en idrott som både media och politiker behöver lyssna till och ge rimliga förutsättningar för.

Trevlig helg,

Pelle

Publicerad: 2021-03-19

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer